Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Krása, Recepty, Tipy, Zdravie,

Jednoduchý nápoj na základe droždia. Funguje lepšie ako kozmetika z drogérie

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Je populárne, lacné a ľahko dostupné a zoznam jeho prospešných vlastností sa zdá byť nekonečný. O čom hovoríme? O droždí. Malé balenie, ktoré...

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic).

Je populárne, lacné a ľahko dostupné a zoznam jeho prospešných vlastností sa zdá byť nekonečný. O čom hovoríme? O droždí. Malé balenie, ktoré sa dá kúpiť v každom obchode s potravinami, skrýva množstvo cenných zložiek. Droždie, ak sa konzumuje správnym spôsobom a v správnom množstve, môže mať pozitívny vplyv na metabolizmus a činnosť čriev, zlepšiť stav vlasov a pleti a zmierniť príznaky alergií. Prečítajte si nasledujúci text a zistite, prečo by ste mali mať droždie vo svojej chladničke.

Zázračné vlastnosti nápojov na báze droždia – úžasné účinky.
Foto: Pixabay/stokpic

Vlastnosti droždia

Potravinárske droždie je živá jednobunková huba, ktorá sa živí jednoduchými cukrami, ktoré potrebuje na alkoholové kvasenie. Pri tomto procese vzniká etanol, ktorý sa používa pri výrobe alkoholických nápojov, a oxid uhličitý, ktorý umožňuje pečenie chleba. Pekárske a pivovarské kvasnice sú v podstate rovnaký typ kvasníc – líšia sa len formou a silou. Prvé sa dodáva vo forme lyofilizovaného prášku alebo stlačenej kocky a druhé najmä vo forme tabliet. Pivovarské kvasnice majú väčšiu výživovú hodnotu a silnejší účinok.

Je to skutočný poklad vitamínov a minerálov! Droždie nemá konkurenciu, pokiaľ ide o bohatstvo vitamínov skupiny B. Obsahuje aj množstvo minerálov, ako sú fosfor, zinok, horčík, jód, železo, draslík, selén a chróm. V jeho zložení nájdete biotín – zložku mnohých kozmetických prípravkov a výživových doplnkov určených na zlepšenie vzhľadu vlasov, pokožky a nechtov. Vďaka tomu všetkému sa tento výrobok používa nielen v potravinárskom priemysle, ale aj v kozmetike.

Musíme si uvedomiť, že nesmieme jesť surové pekárske droždie. Pred konzumáciou sa musí tepelne upraviť. V opačnom prípade nám v črevách začnú hnisať nežiaduce plesne a môže sa objaviť nepríjemné nadúvanie a pocit preplnenia, ako aj kožné problémy.

Droždie nemá konkurenciu, pokiaľ ide o bohatstvo vitamínov skupiny B.
Foto: shutterstock/Cristian Storto

Vďaka množstvu živín obsiahnutých v droždí a jeho priaznivým účinkom ho môže konzumovať takmer každý. Existuje však niekoľko výnimiek. Neodporúčajú sa ľuďom trpiacim črevnými ochoreniami, kvasinkovými ochoreniami a ochoreniami štítnej žľazy. Podobné obmedzenie platí aj pre ľudí, ktorí sú na droždie alergickí.

Z droždia možno pripraviť nápoj, ktorý má priaznivý účinok na vlasy, pokožku a nechty.

Ako ho pripraviť?

  1. Prvým krokom je usmrtenie droždia zaliatím vodou s teplotou približne 70 stupňov Celzia. Neodporúča sa droždie zalievať vriacou vodou, pretože stratí veľa svojich cenných vlastností!
  2. Na prípravu pohára zmesi sa použije 30 g droždia (približne 1/3 kocky).
  3. Keďže nie každému vyhovuje chuť, možno ju vylepšiť pridaním napr. džúsu, čaju alebo mlieka.
  4. Dôležité je použiť prísady až po zaliatí droždia horúcou vodou.

Takto pripravený nápoj obsahuje dennú dávku droždia. Mal by sa piť denne alebo aspoň každé dva dni. Účinky kúry v podobe krásnych vlasov, pokožky a nechtov budú viditeľné už po niekoľkých týždňoch. Aby sa predišlo nežiaducim účinkom, nemalo by sa v nej pokračovať dlhšie ako tri mesiace. Po uplynutí tejto doby by sa mala urobiť prestávka v trvaní aspoň jedného mesiaca.

Drožďový nápoj robí zázraky.
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Drožďový nápoj pre metabolizmus a zdravé črevá

Akoby to nestačilo, pitie drožďového nápoja tiež podporuje metabolizmus a zlepšuje peristaltiku čriev. Je teda uznávaný ako prostriedok na účinnú podporu chudnutia. Droždie reguluje hladinu cukru v krvi, čo sa premieta do zníženej chuti do jedla. Má nízky obsah kalórií, takže nezvyšuje energetickú hodnotu nášho jedálneho lístka. Nemali by sme však očakávať, že na chudnutie stačí jednoducho vypiť napoj. Na to je potrebné kombinovať kúru s vhodnou diétou a fyzickou aktivitou.

Ale to nie je všetko! Pitie droždia vedie k posilneniu organizmu, dodáva silu a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Podporuje činnosť nervového systému, čo má veľký význam v čase veľkého stresu a únavy. Zlepšuje nielen schopnosť myslenia a koncentrácie, ale pomáha zmierňovať aj príznaky neurózy a depresie.

Drožďový nápoj spomaľuje šedivenie

Drožďový nápoj spomaľuje šedivenie vlasov.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Ak si myslíte, že tým sa zázračné vlastnosti kvasníc končia, ste na omyle! Drožďový nápoj spomaľuje šedivenie vlasov. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B. Najmä jeden z nich, vitamín B5, má výnimočný účinok a pri pravidelnom užívaní môže dokonca znížiť množstvo šedivých vlasov. Dôležitý je aj upokojujúci účinok droždia na nervový systém – nie je predsa žiadnym tajomstvom, že stres môže spôsobiť šedivenie.

Maska z droždia pre krásnu pleť bez pupienkov

Krásna pleť bez nedostatkov? Je to možné nielen s droždím konzumovaným vo forme nápoja. Možno ho aplikovať aj zvonka. Stačí si pripraviť masku, ktorú úspešne používali už naše babičky. Je mimoriadne účinná a dá sa pripraviť za krátky čas takmer zadarmo.

  1. Zmiešajte 25 g droždia (1/4 kocky) na kašu s trochou teplého mlieka.
  2. Pripravenú masku naneste v hrubej vrstve na tvár a ďalšie postihnuté miesta – oblasť na chrbte alebo dekolte.

Zmes upokojuje podráždenie a vysušuje lézie, pričom čistí pokožku od nečistôt a vyhladzuje ju. Reguluje tiež vylučovanie kožného mazu. Aplikujte raz týždenne a čoskoro uvidíte výsledky.

Maska z droždia je mimoriadne účinná a dá sa pripraviť za krátky čas.
Foto: Shutterstock/Poznyakov

Droždie na strie

Droždie možno použiť aj na minimalizáciu kožných strií. Vretenovité pásy, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oblasti brucha a bokov, vznikajú v dôsledku rýchleho priberania alebo náhleho úbytku hmotnosti. Ohrozené sú aj tehotné ženy. Na rizikové alebo už postihnuté miesta sa môže aplikovať maska z droždia a teplého mlieka. Droždie zvyšuje elasticitu pokožky a zlepšuje jej štruktúru; má tiež rozjasňujúci účinok, vďaka čomu sú strie menej viditeľné.

Droždie zmierňuje príznaky alergie

Poznáme len málo potravín, ktoré súčasne stimulujú imunitný systém a zabraňujú príliš silným reakciám. Patria medzi ne pivovarské droždie a ovos. Ak ste alergik, pridávajte obe tieto potraviny do jedla v čase alergie – pomôžu zmierniť nepríjemné príznaky. Samozrejme, toto neplatí, ak ste alergickí na droždie.

Kvasinkové živiny pre… rastliny

Ak chcete, aby vaše rastliny rástli ako blázni, doprajte im drožďové hnojivo. Ako ho pripraviť? Do vedra alebo inej veľkej nádoby dajte rozdrvené droždie v pomere 100 g na 10 litrov vody, zalejte teplou vodou a dôkladne premiešajte. Zmes nechajte približne hodinu odstáť. Touto výživou zalievajte rastliny dvakrát mesačne. Účinky budú viditeľné po niekoľkých týždňoch.

Droždie na domáce pečenie

Ako si pripraviť domáci chlieb za použitia droždia?
Foto: shutterstock/Afanasieva

V súčasnosti je domáci chlieb na nezaplatenie. Čoraz viac ľudí si doma pečie nielen koláče a kysnuté koláče, ale aj chlieb a rožky. Nechýba medzi nami ani milovník pizze. Pokiaľ máte rúru a droždie, môžete si ktorýkoľvek z týchto výrobkov upiecť sami. Nielenže tým znížime počet návštev v obchode, ale zároveň sa vyhneme škodlivým konzervačným látkam a zlepšovadlám, ktorých je v dnešnom pečive, žiaľ, veľa.

Ako si pripraviť domáci chlieb za použitia droždia?

Ingrediencie:

  • 450 g chlebovej múky
  • 2 čajové lyžičky instantného droždia
  • 2 čajové lyžičky kuchynskej soli
  • 375 ml teplej vody
  • múka na posypanie

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, droždie a soľ. Pridajte vodu a všetko premiešajte drevenou lyžicou, kým sa suché prísady nezmiešajú.
  2. Zmes prikryte potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto na 2 – 3 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia. Vložte do nej liatinový hrniec, aby sa zohrial. Nechajte ho 30 minút stáť.
  4. Cesto preložte na pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujte okrúhly bochník, pričom boky cesta preložte dovnútra. Zakaždým ho mierne otočte.
  5. Guľu cesta preneste na pergament na pečenie. Vrchná časť by teraz mala byť na spodnej strane. Guľu opäť jemne vytvarujte.
  6. Celé ho preložte do liatinového hrnca, ktorý ste pred chvíľou vybrali. Prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Pečte 30 minút a potom odstráňte pokrievku. Pečte ďalších 12 minút, kým kôrka nie je zlatistá.
  7. Po vybratí z rúry nechajte chlieb pred krájaním 10 minút odpočívať. Inak bude vnútri gumový.
  8. Podávajte s čerstvým maslom a obľúbenými prílohami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tvrdia nám, že sa z toho len priberá. Môžete jesť a schudnúť

Umývate sa každý deň? Odborníci rovno hovoria: Je to chyba! „škodlivá posadnutosť“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nikdy ich nevyhadzujem. Od jari do jesene pripravujem výživné hnojivo pre uhorky a papriku

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86). Zdraviu prospešné vlastnosti vlašských orechov sú dobre známe, ale málokto vie, že rovnako cenné sú aj škrupiny, ktoré…

Domáci liek na švehly obyčajné v dome. Jednoduchá a lacná pasca

18.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Macronatura.es). Švehly obyčajné sú škodcovia, ktorí obývajú naše domovy a spôsobujú veľa problémov. Môžu poškodiť tapety, knihy a iné…

Zrelé, ale čerstvé a pevné banány až 12 dní. Použite jednoduchý trik

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko). Znamenajú hnedé škvrny na šupke banánu, že nie je vhodný na konzumáciu? Prečo banány časom zhnednú a…

Moja babička ich prvýkrát ochutnala a bola nadšená. Povedala, že už dlho nejedla nič lepšie

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/allllbert0). Len preto, že niektoré druhy zeleniny majú práve sezónu, nie všetky sú obľúbené u každého. Internet je zaplavený…

Položte ho na parapet a postriekajte praskliny. Žiadny pavúk sa cez nich nepretlačí. Funguje aj na komáre

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1 shutterstock/Christine Bird). Ako odháňate pavúky? Nemusíte kupovať prípravky z obchodu, pretože to, čo máte pravdepodobne doma, bude…

Auto Trendy

Je povolená jazda s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru? Aké sú povinnosti vodičov

18.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vodiči, ktorí prepravujú rôzne veľké predmety vyčnievajúce z vozidla, majú niekoľko povinností. Je napríklad legálne jazdiť s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru?

Po koľkých metroch sa môžete vrátiť do jazdného pruhu, ak predbiehate na diaľnici. Kto musí brzdiť?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči sa pravdepodobne dostali do situácie, keď museli brzdiť, aby sa predbiehajúci mohli vrátiť do jazdného pruhu pred nimi. Po koľkých metroch sa napríklad…

Podvodný tunel spojí Afriku s Európou. Očakáva sa, že bude stáť 6 miliárd libier

18.5.2024 Redakcia Auto trendy - "Futbal spája ľudí" - tento slogan s obľubou používajú futbalové federácie. Teraz sa dá povedať, že futbal spojí kontinenty, a to…. doslova. Myšlienka podvodného tunela…

Letuška prezradila, čo by ste nikdy nemali robiť v lietadle. „Nezaspávajte pred štartom!“

18.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ale Pedroza je letuška, ktorá cez deň žije v Orlande na Floride (USA). Vedie účet na TikTok, prostredníctvom ktorého sa so svojimi sledovateľmi delí o…

Komplikovaná akcia v Baltimore. Takto chcú oslobodiť loď

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Kontrolovaná likvidácia sa má vykonať v Baltimore. Očakáva sa, že táto akcia umožní oddeliť zvyšky mosta Key od poškodeného plavidla. Kontajnerová loď Dali uviazla po…

Vodiči spali na parkovisku. Skončilo to vysokými pokutami a zabavením všetkých vozidiel

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia, ktorí pracujú za volantom, majú 45 hodín na odpočinok. Niektorí však nevedia, že za noc strávenú vo vozidle im hrozia značné sankcie. Presvedčili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov