Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/denio109). Baza čierna je jedinečná rastlina, ktorá je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Z jej šťavnatých plodov možno pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktoré...

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/denio109).

Baza čierna je jedinečná rastlina, ktorá je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Z jej šťavnatých plodov možno pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktoré sú skutočným pokladom zdravia. Tu sa dozviete, prečo sa ju oplatí piť.

Z plodov bazy čiernej možno pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktoré sú skutočným pokladom zdravia.
Foto: shutterstock/denio109

Čierna baza vo varení a tradičnej medicíne. Čo z nej môžete pripraviť?

Baza čierna sa v tradičnej medicíne používa už stáročia. Už v staroveku Rimania a Gréci používali jej plody a kvety na liečebné účely. Časom sa rastlina rozšírila po celej Európe vrátane Slovenska. Nájdete ju v lesoch, na poliach, v blízkosti budov a, samozrejme, v domácich záhradách.

Baza kvitne v máji a júni. Spoznáte ju podľa drobných bielych kvetov, ktoré sú zviazané v strapcoch. Plody zasa dozrievajú koncom augusta a začiatkom septembra.

Najčastejšie sa používajú kvety a plody bazy čiernej. Z kvetov sa môže pripraviť nálev, sirup alebo zdraviu prospešný ocot. Z plodov sa dá vyrobiť šťava, tinktúra alebo džem.

Čierna baza – aké sú jej vlastnosti a výživové hodnoty?

Šťava z bazy čiernej je skutočná vitamínová bomba. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C, K a vitamínov skupiny B, takže posilňuje váš imunitný systém, podporuje činnosť mozgu, posilňuje kosti a prispieva k zdravému vzhľadu pokožky, vlasov a nechtov.

Baza čierna je tiež dobrým zdrojom fenolových kyselín a flavonolov vrátane kvercetínu, kemferolu a izoramnetínu, ktoré majú tiež antioxidačné vlastnosti a poskytujú ochranu pred poškodením voľnými radikálmi.

Bazu spoznáte podľa drobných bielych kvetov, ktoré sú zviazané v strapcoch.
Foto: pixabay/manfredrichter

Konzumácia šťavy z bazy čiernej má mnoho zdravotných výhod. Pomáha v boji proti infekciám a zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky. Pomáha tiež znižovať krvný tlak a regulovať hladinu cholesterolu.

Šťava z bazy čiernej má priaznivý vplyv aj na močový systém. Má močopudný účinok a pomáha tiež čistiť telo od toxínov. Je preto vhodná pre ľudí, ktorí bojujú s problémami s obličkami.

Ako pripravíte šťavu z bazy čiernej? Dajte si pozor na jednu vec

Šťavu z bazy čiernej si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj u vás doma. Stačia vám na to štyri ingrediencie:

  • bazové bobule,
  • voda,
  • cukor,
  • citrónová šťava (nepovinne).

Ošúpte kilogram zrelých bazových plodov a umyte ich. Potom ich jednoducho vložte do hrnca, posypte 0,5 kg cukru a zalejte dvoma litrami vody. Varte ovocie na miernom ohni, kým sa nezačne rozpadávať.

Keď dosiahnete správnu konzistenciu, preceďte obsah hrnca tak, aby vám zostala len šťava. Potom ju varte ešte asi hodinu. Počas varenia môžete podľa chuti pridať lyžicu citrónovej šťavy.

Pri konzumácii bazových plodov alebo pri samotnej príprave ich šťavy musíte vedieť, že surové plody sú na rozdiel od surových kvetov vo väčšom množstve jedovaté. Dôvodom je sambunigrín, zlúčenina, ktorá sa po konzumácii rozkladá na toxický kyanovodík. Z tohto dôvodu by sa mali bazové plody pred konzumáciou tepelne upraviť. Sambunigrín sa dá inaktivovať aj sušením.

Bazové plody musíte pred konzumáciu tepelne upraviť.
Foto: shutterstock/SakSa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vysaďte pred domom tri rastliny. Odplašíte tak potkany z vašej záhrady

Utekajte do záhrady a okamžite ich vykopte. Je to magnet na kliešte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Oksana Shufrych). Nastal je čas, keď ideme von a pripravujeme jedlá na grile. Okolo domu je cítiť vôňu klobás…

Namočte ich do horčicovej marinády a potom ich dajte na gril. Mäso bude jemné a dokonale šťavnaté

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow). Ako pripraviť dobrú marinádu na bravčovú krkovičku? Bez nej by grilovacia sezóna prakticky neexistovala. Ukazuje sa, že…

Urobte tento recept na lososa a vaša rodina si Vás ešte viac zamiluje. Je jednoduchý a výsledok je ako v reštaurácii

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Hoci Slováci jedia pomerne málo rýb, keď po nich siahnu, veľmi často si vyberajú lososa. Niet divu, pretože…

Pracujete pred počítačom? Toto ochorenie môže postihnúť aj vás! Zistite, ako sa mu vyhnúť

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/insta_photos). V dnešnej dobe internetu a technológií trávi čoraz viac z nás značnú časť svojho času pred počítačom. Práca…

Obohatí chuť mäsa a zeleniny. Nikto však nehovorí o tom, že nám v tichosti pridáva kilá.

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto). Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť…

Auto Trendy

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále rastie a práve predstavila vozidlo Gen3Evo,…

Facelift crossoverov Cupra Leon a Formentor: agresívnejší dizajn a vyšší výkon

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra oficiálne predstavila aktualizácie modelov Leon a Formentor. Oba modely profitujú z agresívnejšieho dizajnu a teraz ponúkajú vyšší výkon.

Uzatvárame dôležité tunely. Ťažkosti pre vodičov

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - NDS sa rozhodla na niekoľko dní uzavrieť tunely na diaľnici D3. To môže znamenať problémy aj pre vodičov, ktorí sa chystajú stráviť májové sviatky cestovaním…

Renault by mohol spolupracovať so spoločnosťou Xiaomi na nových automobilových technológiách

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault by mohol spolupracovať s čínskymi výrobcami na vývoji nových technológií pre elektromobily. Medzi nimi je aj spoločnosť Xiaomi.

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli žitomírski policajti, ktorí prišli na miesto…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov