Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Ako hlboko zasiať mrkvu? V takejto pôde bude mrkva rásť zdravá, šťavnatá a rovná

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda). Aj keď rastie v riadkoch v starších zeleninových záhradách, o ktoré sa starali starí rodičia, nie je také jednoduché vypestovať dobrú, tvarovanú...

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda).

Aj keď rastie v riadkoch v starších zeleninových záhradách, o ktoré sa starali starí rodičia, nie je také jednoduché vypestovať dobrú, tvarovanú a chutnú mrkvu – mrkva má svoje požiadavky, ktorých nesplnenie má jasný vplyv na kvalitu úrody. Chcete, aby vaša zelenina išla skôr ku koreňu a chutila klamlivo podobne ako tá vytrhnutá z babičkinho záhonu? Prečítajte si nášho sprievodcu a zistite, ako hlboko a kam siať mrkvu, aby boli sadenice silné a korene zdravé, rovné a šťavnaté – tie nenájdete v žiadnom obchode.

Je to ideálny čas na jarný výsev mrkvy – dodržiavajte najdôležitejšie pravidlá a čoskoro budete pestovať chutné a plodné mrkvy.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Jarný výsev mrkvy

Šťavnatá oranžová zelenina, ktorú sme v detstve s radosťou trhali priamo z babičkiných záhonov a po opláchnutí sme ju jedli, pričom sme v ústach stále cítili charakteristickú zemitú pachuť, sa teoreticky pestuje ľahko. Nie vždy sa však bude prezentovať tak, ako si ju pamätáme z babičkinej záhrady. Dlhý, rovný a dobre vyvinutý koreň mrkvy je výsledkom tvrdej práce – nejde o ošetrovanie hotovej plodiny, pretože v tomto ohľade zasiata mrkva, prerušovaná a pravidelne ošetrovaná, nepotrebuje o nič viac. Ale samotný proces prípravy pôdy a výsevu semien do zeme si vyžaduje pozornosť.

Pri jarnom záhradníčení by sa mrkva mala vysievať priamo na záhon, pretože patrí k tým rastlinám, ktoré neznášajú presádzanie. Kedy je najlepší čas na jarný výsev mrkvy? Môžete sa mu venovať už v poslednom marcovom týždni, pokiaľ počasie nie je jednoznačne proti. Dbajte však na to, aby ste v správnom čase zasiali do pôdy správne odrody zeleniny:

  • koncom apríla – skoré odrody,
  • do polovice mája – stredne neskoré odrody,
  • od polovice mája pre neskoré odrody.
Výsevu mrkvy sa môžete venovať už v poslednom marcovom týždni.
Foto: Pixabay/skorchanov

Nemusíte sa obávať, že by vaše sadenice nevydržali krátke mrazy, ktoré sa často ohlasujú v apríli a dokonca aj v máji. Pokiaľ dbáte na správny spôsob a hĺbku výsevu, vaše sadenice sa bez problémov vyrovnajú s poklesom teploty na -3 °C a dokonca aj na -8 °C, keď sa jar rozhodne opäť „otočiť na päte“.

Ako hlboko a kam zasiať mrkvu?

Ak je priaznivé počasie a semená sú zasiate do hodnotnej pôdy v správnej hĺbke, prvé zelené listy mrkvovej petržlenovej vňate môžu na záhone dozrieť už za 10 dní. Čo vlastne ovplyvňuje hĺbka, v ktorej sú semená zasadené do pôdy? Predovšetkým:

  • na posilnenie sadeníc,
  • na zachovanie optimálneho času klíčenia,
  • na následný vývoj rastliny po objavení sa prvých listov,
  • na úrodu.

Semienka mrkvy sú malé a veľmi jemné, preto by sa nemali dostať príliš hlboko do pôdy. Ak je výsev hlbší ako 2 cm, mikrosadenice, ktoré sa objavia po určitom čase, budú slabšie a ich rastový proces sa výrazne predĺži. Ideálna hĺbka pre semená mrkvy v záhone je 1 cm. Ako túto hĺbku odmeriate? Ideálne je začať prípravou ľahkého, dobre spracovaného a jasne štruktúrovaného povrchu. Potom:

  • vyznačte rovnomerné záhony,
  • rovnomerne rozmiestnite semená pozdĺž vyznačenej línie,
  • dodržujte vzdialenosť medzi riadkami približne 25-30 cm,
  • zasypte semená ľahkou, úrodnou zeminou tak, aby boli úplne zakryté,
  • jemne poklepte na záhony,
  • na zalievanie použite kanvicu s rozprašovacou tryskou (pri tak plytkom výseve by akákoľvek iná tryska mohla semená vyplaviť z pôdy).
Semienka mrkvy sa nemajú vysádzať príliš hlboko do zeme.
Foto: shutterstock/New Africa

Zalievanie počas obdobia vzchádzania by malo byť pravidelné, pretože semená lepšie klíčia v mierne vlhkej pôde. Máte problémy s dodržiavaním správnych rozostupov medzi riadkami alebo nie ste zruční pri vytváraní prestávok? Na výsev použite semená na páske je to ideálne pre začínajúcich záhradkárov a korene budú mať dostatok priestoru na rast. Ďalšou metódou, ako zabrániť príliš hustým rozostupom, je zmiešať semená s čistým, suchým pieskom a zobrať ich v malých hrstiach ako takú zmes.

Najlepšia pôda pre mrkvu

Pri jarnom výseve mrkvy do záhonov nesmiete zabudnúť na správnu prípravu miesta. Záhon musí byť zbavený buriny, kameňov a iných nečistôt, napríklad zvyškov koreňov starších rastlín. Nezabudnite si pripraviť hotové organické hnojivo pre mrkvu a primiešajte ho do vrchnej vrstvy pôdy. Výsledkom je, že takto pripravená pôda by mala byť pomerne ľahká, kyprá, vyživená a dobre priepustná.

Používate na zlepšenie pôdy neupravený hnoj? Ak áno, zasejte mrkvu na záhon najlepšie v 2. roku po prihnojení pôdy maštaľným hnojom. Podobne je to aj s čerstvým kompostom – pôda potrebuje čas na „prepracovanie“ takejto živiny a stabilizáciu parametrov. A nezabúdajme, že vôňa čerstvého kompostu je návnadou pre mrkvovú mušku a jej aktivita na záhone je to posledné, čo potrebujete.

Najlepšia pôda pre mrkvu je nevyhnutná, ale nezabudnite ani na správnu pestovateľskú spoločnosť. Siahnite napríklad po cibuli, cesnaku, póre, záhradnom kôpri, šaláte alebo pažítke a porastie ako maľovaná. Len si dajte pozor, aby ste v čase zberu nepolámali vyrastené korene. Majte po ruke kanvicu na polievanie a dôkladne zalievajte pôdu, a až potom môžete začať vyťahovať čerstvé oranžové pochúťky.

Vedľa mrkvy môžete vysadiť cesnak.
Foto: shutterstock/sdrug07

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vysievať môžete už v marci. Ako docieliť, aby mrkva prerástla do koreňov?

Nulový odpad nie je vždy vhodný? Ak má mrkva tieto vady, radšej ju do polievky alebo šalátu nepridávajte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto rastliny sršne milujú . Ak ich máte vo svojej záhrade, očakávajte návštevu nebezpečného hmyzu

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TTstudio). Kedy sršne útočia? Ako väčšina zvierat, hlavne keď sa cítia ohrozené. Ak však chcete znížiť riziko bodnutia týmto…

Zasaďte ho do záhrady. Parazity za chvíľu zmiznú

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka). Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre jej charakteristický vzhľad a vlastnosti…

Chcete rozmnožiť hortenziu? Nenájdete rýchlejší spôsob

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU). Hortenzie sú obľúbené a mimoriadne pôvabné kvety, ktoré zdobia mnohé záhrady. Ak sa chcete tešiť z ich…

Zelený a šťavnatý trávnik za 4 týždne? Ukázal, že sa to dá. Len 5 krokov

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words tiktok.com/@thelawnpack). Ako sa starať o trávnik? Vďaka týmto jednoduchým 5 pravidlám ušetríte poškodený alebo založíte úplne nový…

Burina sa vracia ako bumerang. Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki). Problém buriny sa týka každého záhradkára, či už pestujete zeleninu alebo máte väčšinu pozemku pokrytú trávnikom. Boj s…

Auto Trendy

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Airbagy sú základnou bezpečnostnou súčasťou automobilov na celom svete, ale môžu aj zlyhať. Tu nájdete informácie o tom, čo robiť, ak svieti kontrolka airbagu.

Najrýchlejšie SUV na svete nevyzerá tak, ako si myslíte. Nie je to Lamborghini ani Ferrari

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najrýchlejšie SUV na svete musí mať na kapote talianske logo? Preto budete skutočne prekvapení, keď spoznáte držiteľa tohto vavrínu. Nie je to totiž ani Ferrari,…

Majú Číňania obrovský priestor pre sankčné clá? Táto analýza si nerobí ilúzie

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia sa blíži k ukončeniu vyšetrovania subvencovania čínskych výrobcov zo strany tamojšej vlády. Podľa správy agentúry Reuters aj v prípade, že budú v Európe…

Nočná záblesk nad Ukrajinou. Obyvatelia majú teóriu

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Silný modrý záblesk nad juhovýchodnou Ukrajinou, viditeľný aj za ruskou hranicou, znepokojil obyvateľov. Niektorým z nich sa podarilo záhadný "výbuch" svetla zachytiť na nahrávkach. Svedkovia…

Testovaná batéria Polestar, ktorá sa nabije z 10 % na 80 % za 10 minút

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Polestar testovala superrýchle nabíjanie batérie, ktorá sa dokáže nabiť z 10 na 80 % len za 10 minút. Švédi spolupracujú s výrobcom batérií StoreDot.

Zem pohltila časť diaľnice. Desiatky mŕtvych

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najmenej 48 ľudí prišlo o život pri nehode na diaľnici v južnej Číne. Ďalších 30 osôb je zranených. K tragédii došlo v stredu ráno, keď…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov