Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Koľko jedál by sme mali denne zjesť, aby sme si udržali zdravú a štíhlu postavu?

14.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A). Pravidelné jedenie jedál nám pomôže udržať si zdravú a štíhlu postavu. Podľa Ústavu potravinárstva a výživy je najlepším riešením jesť...

14.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).

Pravidelné jedenie jedál nám pomôže udržať si zdravú a štíhlu postavu. Podľa Ústavu potravinárstva a výživy je najlepším riešením jesť 5 jedál denne. Ak však držíme diétu a chceme sa zbaviť nadbytočných kilogramov, tri jedlá denne budú dobrou voľbou. Vysvetlíme vám, koľko hodín a koľkokrát denne by ste mali jesť a ako by mal vyzerať váš jedálny lístok počas dňa.

Koľkokrát denne by sme mali jesť?
Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A

Dôležitosť pravidelnej stravy

Pravidelné jedlá vám umožňujú udržiavať vyváženú stravu a dodávajú telu potrebné živiny. Ovplyvňujú správne fungovanie tráviaceho a nervového systému, ako aj celkovú výkonnosť organizmu.

Výskum uskutočnený ukazuje, že pravidelné jedlá pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi. Mali by ste sa vyhnúť náhlym výkyvom hladiny cukru, pretože môžu viesť k únave, podráždenosti a iným zdravotným problémom.

Je tiež potrebné pripomenúť, že pravidelná konzumácia jedál pomáha predchádzať záchvatom hladu, ktoré často vedú k nadmernému maškrteniu a nezdravému občerstveniu. Pravidelné jedlá nám spôsobujú pocit sýtosti a pomáhajú kontrolovať našu chuť do jedla. Okrem toho udržujú metabolickú aktivitu tela na konštantnej úrovni, čo pomáha udržiavať správnu telesnú hmotnosť a predchádza obezite a srdcovým chorobám.

Je zdravé jesť trikrát denne?

Moderný život je navrhnutý tak, aby ste jedli tri jedlá denne, t.j. raňajky, obed a večeru, plus voliteľné občerstvenie. Jesť trikrát denne môže byť zdravé, ale závisí to od mnohých faktorov, ako je typ stravy, množstvo skonzumovaných kalórií a individuálne potreby vášho tela.

Je dôležité vyberať si zdravé, vyvážené jedlá, ktoré sú bohaté na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, bielkoviny a zdravé tuky. Niektorí ľudia uprednostňujú menšie, častejšie jedlá, iní sa cítia lepšie jesť tri väčšie jedlá. Každé telo je iné. Oplatí sa však počúvať svoje telo a množstvo a frekvenciu jedál prispôsobiť svojim potrebám a zdravotnému stavu.

Intervalový pôst, teda obmedzenie konzumácie na 8-hodinovú prestávku, je čoraz viac predmetom vedeckého výskumu. Umožňujú vášmu tráviacemu systému odpočívať a môžu mať zdravotné výhody, ako je zníženie zápalu a zlepšenie kontroly glykémie. Stojí však za zmienku, že dlhodobo vysoké hladiny glukózy nalačno môžu byť rizikovým faktorom cukrovky 2. typu.

Je zdravé jesť päť jedál?
Foto: shutterstock/Farknot Architect

Je zdravé jesť päť jedál?

Jedným z najznámejších pravidiel zdravého stravovania je päť jedál denne. Podľa väčšiny dietológov vám dodržiavanie tohto pravidla umožňuje dodať telu potrebnú energiu a eliminovať pocit hladu medzi jedlami.

Optimálny počet jedál závisí od životného štýlu a individuálnych preferencií. Ak sa vám nedarí dodržať pravidlo piatich jedál, môžete si vybrať štyri jedlá denne alebo dokonca tri jedlá denne pri zachovaní zdravého stravovania.

Pamätajte však, že konzumácia iba jedného alebo dvoch jedál denne môže sťažiť diverzifikáciu vašej stravy a dodanie všetkých potrebných živín. Stojí za to zabezpečiť rozmanitosť a vyváženosť v jedálnom lístku bez ohľadu na počet skonzumovaných jedál.

Koľkokrát denne by sme mali jesť?

Počas dňa musíme zabezpečiť, aby sme telu poskytli správne rozložené množstvo energie. Odstránime tak pocit hladu a chuť maškrtiť. Najlepším riešením je naplánovať si približne 5 jedál denne, rozložených každé 3-4 hodiny.

Ak držíme diétu, musíme si kalorickú potrebu rozdeliť na počet jedál a nie maškrtiť. V takejto situácii budú najlepšou možnosťou 3 jedlá denne. Musíme si však dávať pozor na malé pochutiny, ako sú oriešky, pretože sú veľmi kalorické.

Po večeroch telo pracuje na „pomalšie obrátky“.
Foto: Pixabay/NadinShlyueva

Koľko hodín by sme mali jesť? Časy jedla

Intervaly medzi jedlami závisia od času, kedy zvyčajne vstávame. Za predpokladu, že vstávame o 7:00, by sme mali raňajkovať po jednej hodine, teda o 8:00. Ak si ráno nestihnete pripraviť výživné jedlo, oplatí sa pripraviť si ho večer.

Optimálny čas na obed je medzi 12:30 a 13:00. Čo robiť, ak vstaneme neskôr, napr. o 9:00 a je príliš skoro na večeru? Najlepšou možnosťou je nechať medzi jedlami 3-4 hodinový odstup. Nezabudnite však večeru zjesť najneskôr do 18:00. a 18:30 hod. Po večeroch telo pracuje na „pomalšie obrátky“. Jedenie jedla v tomto čase zníži prácu tráviaceho systému a pomôže vám vyhnúť sa problémom so zaspávaním, bolesťami žalúdka či refluxom.

Rozvrh jedál počas dňa

Diétne odporúčania WHO a Food and Nutrition Institute naznačujú, že sa oplatí jesť každé 3-4 hodiny alebo aspoň v pravidelných intervaloch. Toto rozloženie nám umožní efektívne využívať energiu a poskytnúť telu správnu výživu.

Ľudské správanie a fyziológia sú regulované cirkadiánnymi rytmami, ktoré trvajú približne 24 hodín. Čas jedla je veľmi dôležitým faktorom pri regulácii biochemických zmien v organizme. Načasovanie jedenia je takmer rovnako dôležité ako množstvo a kvalita jedla.

Raňajkovať by sme mali 1 až 1,5 hodiny po prebudení. Nasledujúce jedlá by sa však mali jesť pravidelne medzi raňajkami a večerou, v intervaloch 2,5 až 5 hodín. Najlepší čas na posledné jedlo je 2-3 hodiny pred spaním.

Koľko jedál denne by sme mali jesť, aby sme schudli?
Foto: pexels/Andres Ayrton

Koľko jedál denne by sme mali jesť, aby sme schudli?

Výskumy a pozorovania uskutočnené okrem iného aj na Harvarde naznačujú, že častejšie jedenie jedál môže mať priaznivý vplyv na štruktúru vášho tela. Ukázali, že existuje inverzný vzťah medzi frekvenciou jedál a množstvom telesného tuku.

Výsledky experimentálnych štúdií sú však menej jasné. Analýzy ukázali, že častejšie jedlo bolo spojené s redukciou tukovej hmoty a nárastom tukovej hmoty. Treba však zdôrazniť, že tieto výsledky boli založené len na jednej štúdii, a preto by sa mali interpretovať opatrne. Vysokokalorické raňajky a obedy na začiatku dňa vám môžu pomôcť schudnúť a udržať si priaznivé hladiny glukózy, inzulínu a ghrelínu.

Výskumy tiež potvrdzujú, že najlepšie výsledky pri chudnutí dosahujú ľudia, ktorí večerajú pred 15:00. Ľudia, ktorí svoje najväčšie jedlá jedli po 15. hodine schudli asi 25 percent menej telesnej hmotnosti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie

Chcete sa dostať na leto do formy? Tu je, koľkokrát týždenne musíte cvičiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo si obliecť pri cestovaní lietadlom? Radšej zahoďte legíny. „Budú horieť“

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mounir Taha). Čo si obliecť na cestu lietadlom? Niekto sa zameriava na pohodlie, iný zase na bezpečnosť. Skontrolujte, prečo…

Za tento trik by mal niekto dostať medailu. Vajíčka ošúpete za pár sekúnd a vôbec nie prstami

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz). Lúpanie vajec natvrdo môže byť zdĺhavé a jednotvárne. Niekedy sa škrupina dokonca oddeľuje od bielka a niekedy sa…

Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur). Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na…

Dopúšťate sa týchto zlozvykov? To môže naznačovať… vysokú inteligenciu!

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Medzi všetkými našimi každodennými návykmi sú aj také, ktoré spôsobujú, že nás ostatní hodnotia ako zle vychovaných. V…

Od čoho vám opúchajú nohy? Urobte si domáci obklad. Okamžite pocítite úľavu

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Darya Komarova). Z čoho opúchajú nohy? Je to problém, ktorý sa týka mnohých žien. Ak patríte medzi ne, oplatí…

Auto Trendy

Audi prejde výlučne na elektrický pohon, ale len pod jednou podmienkou. Existujú dva termíny

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Audi Gernot Döllner nedávno poskytol rozhovor, v ktorom vrhol veľa svetla na budúcnosť značky. Smerovanie je jasné, ale spoločnosť sa nemieni vzdať flexibility.

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie všetky štvorkolky sú vhodné pre tínedžerov.…

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho adrenalínu môže byť s neistou minulosťou…

Nemecko má nového kráľa výroby automobilov. Uhádnete, o aký model ide?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už dávno nie je známe, že značka Volkswagen kraľuje nemeckému trhu z hľadiska výroby aj predaja. Donedávna bolo tiež isté, že Golf je najvyrábanejším modelom…

Vošiel na nemeckú diaľnicu. Tu je to, čo videl

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Testy nových vozidiel sa vykonávajú dlho pred ich uvedením na trh. Preto výrobcovia používajú kamufláž, aby pred svedkami skryli, o aký model ide, alebo dokonca…

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca ekologických konštrukcií. Tentoraz som vybral päť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov