Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maridav). Čo presne je detox? Detox je spôsob očisty tela, ktorý pomáha odstrániť toxíny nahromadené v tele. Môžete si ho urobiť sami v pohodlí...

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maridav).

Čo presne je detox? Detox je spôsob očisty tela, ktorý pomáha odstrániť toxíny nahromadené v tele. Môžete si ho urobiť sami v pohodlí svojho domova. Nie ste si istí, čo je detox a čo do neho zahrnúť? Dáme vám nápovedu!

Ako sa detoxikovať?
Foto: shutterstock/Maridav

Detoxikácia by sa mala vykonávať systematicky a v primeraných intervaloch – tak, aby ste pocítili pozitívne účinky celého procesu a neublížili si. Chcete sa zbaviť nepotrebných vedľajších produktov metabolizmu? Viac informácií o samotnej detoxikácii a o tom, ako ju vykonávať, sa dozviete v nasledujúcom článku!

Čo je to detoxikácia tela? Prečítajte si základy detoxikácie!

Zaujíma vás, čo je to detoxikácia tela? Začnime tým, že detoxikáciu si netreba zamieňať s chudnutím. Cieľom detoxikácie je odstrániť toxíny, ktoré poškodzujú vaše zdravie a pohodu, spôsobujú pocit únavy a môžu viesť aj k črevným problémom vrátane nadúvania. Odstraňovanie toxínov je spásonosný proces aj pre našu pečeň, ktorá, ak je preťažená, môže mať problém so správnym a efektívnym fungovaním.


Detoxikácia má však viac výhod a prínosov, ako si možno myslíte. Patrí medzi ne zlepšenie pleti, vlasov a nechtov, zbavenie sa pocitu ťažoby, lepšia nálada, pokojnejší spánok a menej problémov so zaspávaním, ako aj menej časté žalúdočno-črevné ťažkosti.


Detoxikácia môže mať niekoľko podôb. Je založená predovšetkým na príjme primeraného množstva tekutín a vybraných potravín počas určitého obdobia, pričom je potrebné vzdať sa aj iných potravín, najmä tých chudobných na vitamíny, vlákninu a minerály.

smoothie_napoj
Šťava z cvikle – cviklu nazývajú aj červené zlato
Foto: súkromný archív

Ako sa detoxikovať?

Detoxikácia je proces, ktorý sa zavádza postupne – nejde o šokovú terapiu, ale o proces, ktorý vám pomôže zvyknúť si na zmeny, aby ste samotnú detoxikáciu zvládli bez väčších problémov. Ako sa detoxikuje? Čo to znamená v praxi? V prvom rade sa musíte vzdať alkoholu, kofeínových nápojov, mäsových výrobkov, výrobkov živočíšneho pôvodu a múky. Vzdajte sa ich tri dni pred začiatkom detoxikácie.


Aké typy detoxikácie existujú?

Na výber je minimálne niekoľko možností. Ak ste ešte nikdy nemali možnosť vyskúšať niektorý z nich, oboznámte sa najprv s výhodami aj kontraindikáciami detoxu. Aké sú teda typy detoxu?
Jedným z najčastejšie spomínaných a používaných je šťavový detox. Jeho výhodou je jednoduchá príprava, ktorej základom je čerstvé ovocie a zelenina. Ak sa rozhodnete pre tento typ, budete sa mu môcť venovať dva až maximálne štyri dni. Tí, ktorí túto formu očisty používajú už roky a majú s ňou skúsenosti, predlžujú spomínané obdobie až na dva týždne. Zeleninu a ovocie je potrebné rozmixovať, čím vznikne smoothie, po ktorom môžete siahnuť počas celého dňa a nezabudnúť pritom na správnu hydratáciu organizmu.

Šťavový detox -základom je čerstvé ovocie a zelenina
Foto: shutterstock.com/Roman Rvachov

Okrem detoxu šťavami máte k dispozícii aj detox citrónom. Ide o veľmi obmedzujúcu možnosť, takže nie každý si ju bude môcť zvoliť. Je založený na používaní výlučne citronády v každodennej strave, ktorú si môžete okoreniť javorovým sirupom a štipkou korenia. Dôležité je hydratovať sa spomínaným nápojom vždy, keď pocítite hlad. Prečo? Ide totiž o jediný prvok stravy, po ktorom sa počas niekoľkodňového citrónového detoxu siaha. Niektorí ľudia si na posilnenie účinku limonády zavádzajú aj preháňací čaj. V menej reštriktívnej verzii môžete siahnuť po ľahko stráviteľných produktoch (zelenina, ovocie) a citrónovú šťavu piť len ráno, na lačný žalúdok.

Detox citrónom – nie každý si ho môže dovoliť
Foto: shutterstoch/iravgustin


Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť vedľajších produktov látkovej výmeny, je cukrový detox. Jeho názov je trochu zavádzajúci, pretože si ho môžete spájať so založením očistnej diéty na výrobkoch obsahujúcich cukor. Opak je však pravdou! Musíte ich úplne vylúčiť, čo znamená vzdať sa sladkého alkoholu, sladkostí, sladených nápojov a všetkých ostatných potravín, ktoré sú obohatené sladidlami.


Prečo sa však nerozhodnúť pre proso detox? Nie je založený na takom prísnom jedálnom lístku. Majte však na pamäti, že počas prvých dní detoxu bude vaším jedlom výlučne kaša z prosa, ku ktorej pridáte ovocie a zeleninu až o niekoľko dní neskôr.

Kaša z prosa – je tiež jednou z možností detoxu
Foto: shutterstock/PavelKant

Čo je najlepšie na detox?

Vedeli ste, že detox môžete vykonať aj menej radikálnym spôsobom, najmä ak sa denne zdravo stravujete, nepoužívate povzbudzujúce látky a ste fyzicky aktívni? Samozrejme, konečné výsledky nie sú také veľkolepé ako pri niekoľkodňovom detoxe, ale môžete sa postarať o niekoľko ďalších produktov počas detoxu aj pri štandardnej strave. Čo je na detox najlepšie?


Jednou z nich je vláknina. Prečo je to kľúčové? Reguluje totiž trávenie a správnu peristaltiku čriev. Okrem toho účinne odstraňuje z tela všetky druhy usadenín v potravinách a toxínov. Zvážte aj zavedenie byliniek do svojho jedálnička. Môžeme spomenúť cistus šedý, púpavu lekársku a pestrec mariánsky – každá z nich má čistiaci a regeneračný účinok na vnútorné orgány. Môžete používať aj zelený čaj, pretože má antioxidačné a protizápalové účinky a podporuje odstraňovanie ťažkých kovov z tela.

Pitie vody počas detoxikácie – ako zabezpečiť optimálnu hydratáciu organizmu?

Ľudský organizmus sa skladá z viac ako 70 % z vody – pitie vody počas detoxikácie je preto nevyhnutnosťou, pretože jej účasť na procese očisty zefektívňuje celý proces a prispieva k zlepšeniu fungovania organizmu. Nezabudnite vypiť aspoň dva litre denne, aby ste si zabezpečili dobrú hydratáciu.

Pri detoxikácií nezabúdajte na pitný režim
Foto: shutterstock/Alina Kruk


Kto by sa mal zdržať detoxu?

Nezabúdajte brať problematiku detoxikácie vážne a pristupujte k nej rozumne. Ak ste ešte nikdy predtým nedetoxikovali svoje telo, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že neexistujú žiadne kontraindikácie. Takéto očistné metódy môžu podstúpiť len ľudia, ktorí sú celkom zdraví. Tehotné ženy, dojčiace ženy a deti by sa mali detoxu vyhnúť. Okrem toho sa detoxikácii vyhnite, ak trpíte tráviacimi ťažkosťami a chorobami alebo máte problémy s močovými cestami. Majte tiež na pamäti, že prílišná, drastická alebo príliš dlho trvajúca detoxikácia môže mať opačný účinok a viesť k zničeniu organizmu. Môžu sa vyskytnúť aj poruchy elektrolytov a hnačky, ktoré sú následne spojené s dehydratáciou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vložte orechy do vody a pridajte niekoľko kvapiek. Šikovný trik vás ochráni pred bolestivými následkami

Za socializmu sa v Československu pila na raňajky. Napomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nakrájala som a zmiešala s týmito prísadami. Tieto fašírky vyšli lepšie ako klasické

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Tebriaeva). Ako vieme, fašírky sú naším obľúbeným jedlom k večeri. V závislosti od domácnosti sa dajú pripraviť na…

Máte radi pošírované vajíčka? Musíte poznať tieto tri pravidlá – budú vždy dokonalé

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart). Ako uvariť pošírované vajcia? Teoreticky to nie je nič zložité, avšak ako niekto, kto to už skúsil a…

Slimáky a ulitníky sa naň hrnú ako blázni. Toto ovocie zbaví vašu záhradu škodcov

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/lunahaarmann). Slimáky a ulitníky môžu v záhrade spôsobiť vážne škody. Ničia poľnohospodárske rastliny, zeleninu aj kvety. Zvlášť nebezpečné sú…

Kedy zasiať paradajky na sadenice? Dodržiavajte tieto termíny, aby vaše kríky prinášali ovocie

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Kuznetcova). Kedy zasiať paradajky na sadenice? Ukazuje sa, že sa oplatí dodržiavať určité termíny, ale aj poznať správne…

Ako upliesť vianočku ? Ukázala „hodinkovú metódu“. „Pletenie teraz vyzerá ako hračka.“

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/natashas_baking). Lahodné, nadýchané kysnuté vianočky posypané drobenkou a potreté maslom. Sliny sa zbiehajú už len pri pomyslení na sladkú…

Auto Trendy

Audi prejde výlučne na elektrický pohon, ale len pod jednou podmienkou. Existujú dva termíny

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Audi Gernot Döllner nedávno poskytol rozhovor, v ktorom vrhol veľa svetla na budúcnosť značky. Smerovanie je jasné, ale spoločnosť sa nemieni vzdať flexibility.

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie všetky štvorkolky sú vhodné pre tínedžerov.…

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho adrenalínu môže byť s neistou minulosťou…

Nemecko má nového kráľa výroby automobilov. Uhádnete, o aký model ide?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už dávno nie je známe, že značka Volkswagen kraľuje nemeckému trhu z hľadiska výroby aj predaja. Donedávna bolo tiež isté, že Golf je najvyrábanejším modelom…

Vošiel na nemeckú diaľnicu. Tu je to, čo videl

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Testy nových vozidiel sa vykonávajú dlho pred ich uvedením na trh. Preto výrobcovia používajú kamufláž, aby pred svedkami skryli, o aký model ide, alebo dokonca…

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca ekologických konštrukcií. Tentoraz som vybral päť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov