Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Zdravý a chutný doplnok k večeri. Má len 18 kcal a pripravíte ju za 4 minúty.

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz). Sezóna špargle sa nezadržateľne blíži. Začína niekedy v polovici apríla a tradične končí 24. júna, keď má sviatok Ján. Špargľa je bohatá...

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).

Sezóna špargle sa nezadržateľne blíži. Začína niekedy v polovici apríla a tradične končí 24. júna, keď má sviatok Ján. Špargľa je bohatá na základné vitamíny a minerály, preto sa ju v tomto období oplatí jesť. Koľko stojí špargľa a ako ju pripraviť? Vysvetlíme vám, ako ovplyvňuje naše zdravie.

Špargľa je ľahko stráviteľná a veľmi chutná.
Foto: shutterstock/Gudrun Muenz

Vlastnosti špargle – ako ovplyvňuje zdravie?

Špargľa je mimoriadne nízkokalorická zelenina, pretože obsahuje len 18 kilokalórií na 100 g. Je to spôsobené tým, že pozostáva z 90 % z vody. Z tohto dôvodu je ideálna pre ľudí, ktorí držia redukčnú diétu a strážia si postavu.

Napriek vysokému obsahu vody má špargľa vysoký obsah živín. Jej konzumácia dodá telu okrem iného vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B. Je tiež mimoriadne bohatá na:

  • meď
  • selén
  • fosfor
  • mangán
  • zinok
  • železo
  • draslík
  • horčík
  • vápnik

Okrem toho doplní chýbajúce aminokyseliny, saponíny, fenolové zlúčeniny a flavonoidy.

Pravidelná konzumácia špargle prospieva nášmu zdraviu. Prvou dôležitou vlastnosťou špargle je jej účinok proti starnutiu. Zlúčeniny a živiny spomaľujú proces starnutia a neutralizujú vplyv voľných radikálov. Majú teda detoxikačné vlastnosti, zabraňujú rozvoju rakoviny.

Špargľa môže mať pozitívny vplyv aj na funkciu mozgu. Môže za to vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu B12. Tieto zložky zlepšujú kognitívne funkcie tým, že podporujú učenie a pamäť. Kyselina listová ovplyvní aj fungovanie nervového systému a vývoj plodu. Preto by ju mali zaradiť do jedálnička tehotné ženy.

Okrem toho špargľa znižuje hladinu cukru v krvi, čím chráni pred cukrovkou typu 2. Zníži aj hladinu cholesterolu a krvný tlak. Pomáha aj pri nespavosti, infekcii močových ciest, plynatosti či nízkej imunite.

Koľko stojí špargľa?

V marci a v apríli 2024 sa cena špargle v obchodných reťazcoch pohybuje približne od 4,50 – 6,50 eur za 500g.

Ako pripraviť zelenú špargľu na večeru?

Zelená špargľa na večeru sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov. Okrem iného sa môže jesť aj surová. Vtedy si zachováva väčšinu vitamínov a minerálov. Môžete ju tiež variť, smažiť alebo dokonca piecť. Každá z týchto možností sa bude dobre hodiť ako príloha k večeri.

Ako variť špargľu?

Špargľa by sa mala variť vo vysokom hrnci, aby jej kvety bolo vidieť nad vodou. Previažte ju niťou a vložte do vriacej vody. Ak si vyberiete zelenú špargľu, pridajte do vody štipku soli a varte ju asi 4 minúty.

V prípade bielej špargle varte približne 15 minút. Dôležité je, aby ste do vody pre túto zeleninu nepridávali soľ. Po tomto čase by mala byť mäkká.

Ako pripraviť špargľu na panvici?

Špargľu opečte surovú na rozpálenom masle, kým nezhnedne. Zelenina pripravená v tejto forme by sa nemala osoliť. Skvele sa tak hodí k holandskej omáčke a vajíčkam.

Môže sa zelená špargľa konzumovať celá?

Zelená špargľa sa neje celá. Pred konzumáciou odstráňte drevnaté konce. Šupku odstránite aj pomocou bežnej škrabky na zeleninu. V prípade mladej sviežej zelenej špargle to však nie je potrebné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene

Čo jesť, aby schudnúť? Stačí zvýšiť príjem jednej ingrediencie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto riasy vydržia až 5 dní a môžete si ich urobiť sami! Výsledok? Ako zo salónu!

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Neustále chodenie ku kozmetičke sa po dlhom čase stáva nepríjemným a pohlcuje majetok. A každodenné nalepovanie mihalníc zaberá…

Oui! Táto francúzska špecialita sa príjemne rozplýva na jazyku. Je tak dobrá, že u la la

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan). Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a…

Vezmite známy prášok a zmiešajte ho s vodou. Miniete pár centov a každý jeden chĺpok na vašej tvári zmizne

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina). Ako odstrániť nežiaduce ochlpenie na tvári bez toho, aby ste museli míňať peniaze u kozmetičky? Nemusíte sa…

Už vás tiež nebavia gumové vafle? Potom urobte to, čo robím ja. Konečne si môžem vychutnať lahodnú chuť

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/baibaz). Príprava vaflí mi donedávna nedala spať. Boli gumové a nie chrumkavé, presne také, aké ich mám najradšej. Našla…

Boom týchto nechtov potvrdzuje, že to bude hit. Letná sezóna 2024 nebude podľa vkusu každého

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Lucky). Spoznajte najmódnejšie nechtové trendy v roku 2024. Je čas, aby príroda zvíťazila, no vo veľmi modernej podobe.…

Auto Trendy

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je však každý spôsob úspory na nezaplatenie. Odborníci…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto situáciách často býva - sa ukázal…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel 4×4. Na akom princípe tento komponent…

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy - Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje na rôznych povrchoch vozovky.

Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a ako ich riešiť?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy - Únik chladiacej kvapaliny by mal majiteľa vozidla znepokojovať. Ako riešiť poruchu?

Môžete v prípade núdze namiesto motorového oleja použiť kuchynský olej? Čo odporúčajú mechanici

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mazanie motora je nevyhnutné pre fungovanie pohonu vozidla. Môžete však v prípade núdze namiesto motorového oleja použiť kuchynský olej?

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov