Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Prijmú výzvu a výrazne schudnú. 75 Hard Challenge má však úplne iný cieľ

03.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Andres Ayrton). 75 dní diéty, fyzického cvičenia a rozširovania vedomostí – to sú základné princípy výzvy TikTok, ktorá sa stáva neuveriteľne populárnou. Na sociálnych...

03.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Andres Ayrton).

75 dní diéty, fyzického cvičenia a rozširovania vedomostí – to sú základné princípy výzvy TikTok, ktorá sa stáva neuveriteľne populárnou. Na sociálnych sieťach nájdete videá, v ktorých účastníci prezentujú veľkolepé zmeny svojho vzhľadu po strate desiatok kilogramov. 75 Hard Challenge však nie je ďalší diétny alebo fitness program – autor výzvy mal však úplne iný cieľ.

Výzva TikTok vám umožňuje schudnúť prebytočné kilogramy, ale pomáha všetkým?
Foto: pexels.com/Andres Ayrton

75 Hard Challenge: čo to je?

75 Hard Challenge možno preložiť do slovenčiny ako „ťažká výzva 75“. Číslo 75 označuje počet dní, počas ktorých sa musia vykonávať určité činnosti. Je to ťažké, pretože si to vyžaduje prísne dodržiavanie pravidiel výzvy. 75 Hard Challenge je výzva, ktorá robí rozruch na TikTok a iných sociálnych médiách, ale jej autorom je Andy Frisella – podcaster, podnikateľ a prezident spoločnosti zaoberajúcej sa doplnkami.

V roku 2019 vypracoval plán, ktorého hlavným cieľom bolo zlepšiť „duševnú odolnosť“. Autor hľadal spôsob, ako zlepšiť svoju vlastnú pohodu a stať sa psychicky odolnejším a do knihy vložil svoje myšlienky a skúsenosti.

Myšlienka vychádzajúca z programu Frisella spočíva v tom, že ak chcete dosiahnuť dlhodobé zlepšenie stavu svojho tela, duševného zdravia a celkového prístupu k životu, musíte prekročiť svoju zónu pohodlia a stanoviť si náročné výzvy, ktoré vás posúvajú do hranice svojich možností.

75 Ťažká výzva: Základné pravidlá

Ľudia, ktorí sa zúčastnia 75 Hard Challenge, by mali:

  • vykonať dva 45-minútové tréningy, z ktorých jeden musí prebiehať vonku
  • dôsledne dodržiavať zvolený jedálniček – každý si môže vybrať spôsob stravovania, ktorý mu vyhovuje, dôležité je, aby to bola zdravá strava
  • vzdať sa alkoholu
  • vypite 4 litre vody denne (presne galón, t.j. 3,78 litra)
  • prečítať každý deň 10 strán vedeckých, vzdelávacích a náučných kníh – má to byť čítanie, ktoré nečítame pre zábavu, ale pre intelektuálny rozvoj
  • dodržiavať určený režim: vstávať vždy v rovnakom čase, vykonávať činnosti podľa naplánovaného harmonogramu
  • odfoťte sa každý deň, aby ste boli motivovaní pokračovať vo výzve.

75 Hard Challenge má byť náročnou výzvou, ktorá má posunúť účastníkov až na hranice ich schopností. Nie je tu priestor na čo i len menšie podvádzanie – ako napríklad „cheat meal“, teda jedlá, ktoré nie sú v súlade s plánovanou stravou, či dokonca deň voľna od tréningu. Akýkoľvek priestupok proti výzve ju robí neplatnou a účastník musí začať celý proces od začiatku, t.j. od prvého dňa.

75 Hard: Základné pravidlá – musíte vykonať dva 45-minútové tréningy, z ktorých jeden musí prebiehať vonku.
Foto: Pixabay/happyveganfit

Potešení účastníci

Zdravá strava a vysoká úroveň každodennej fyzickej aktivity vedú k výraznému úbytku hmotnosti a znamenajú, že postavy 75 účastníkov Hard Challenge sa po dva a pol mesiacoch tréningu zreteľne menia a premeny prezentované na sociálnych sieťach sa dajú len ťažko nazvať nejako inak ako veľkolepé.

Autor programu 75 Hard Challenge verí, že každodenná rutina a dodržiavanie náročného plánu vám umožní lepšie fungovať nielen fyzicky, ale aj psychicky. Domnieva sa, že veľké množstvo aktivít, na ktoré si treba počas dňa nájsť čas, pomáha ľuďom lepšie riadiť svoj čas.

Rutina má prispieť k väčšej duševnej a emocionálnej rovnováhe. Mnohí ľudia, ktorí sa zúčastnili 75 Hard Challenge, potvrdzujú jej pozitívne účinky na ich psychický stav a zdôrazňujú, že plánovanie dňa sa stalo zvykom a efektívneho time manažmentu sa už nechcú vzdať.

@mamakarlsss same outfit. 75 days later. 19 pounds down. I feel better mentally, physically & emotionally. I cant believe I did it. 🥹 #healthyliving #75hard #weightlossjouney ♬ fergalicous x pony by altegomusic – ALTÉGO

Lyžička dechtu pokazí aj sud medu?

Výzva pochádzajúca z Ameriky našla svojich prvých kritikov aj v Spojených štátoch. Na stránke Cleveland Clinic hovorí doktor Matthew Sacco, psychológ špecializujúci sa na zdravie a športový výkon. Odborník zdôrazňuje, že neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by potvrdili účinnosť programu Andyho Frisella. Sacco pripúšťa, že medzi ľuďmi, ktorí prijali náročnú výzvu, je veľa pozitívnych hlasov, 75 ale upozorňuje, že ide o neoficiálne dôkazy – týka sa to jednotlivých jednotlivcov, nie celých skupín ľudí.

Dr Matthew Sacco tiež poznamenáva, že v tejto výzve nie je priestor pre zlyhanie, učenie sa, ako pristupovať k zlyhaniu alebo slabosti.

„Ak zlyháte, je to vaša chyba – musíte začať odznova.“

Psychológ poukazuje na to, že prístup, podľa ktorého by sa mal každý vysporiadať s výzvou, ktorá sa z nejakého dôvodu nazýva „ťažká“, je zjednodušením veci a komplikovaných mechanizmov existujúcich v ľudskej mysli, ktoré vedú k tomu či onomu rozhodnutiu.

„Z psychologického hľadiska cvičenie dvakrát denne posilňuje váš záväzok k fyzickému zdraviu.“
Foto: shutterstock/Kokhanchikov

Sacco tiež poukazuje na to, že tento prístup môže byť zdraviu škodlivý.

„Nie je to dobrá dlhodobá filozofia, najmä ak máte chronické, pretrvávajúce zdravotné problémy.“

– poukazuje Sacco.

Odborník oceňuje premisu 75 Hard Challenge o cvičení dvakrát denne.

„Z psychologického hľadiska cvičenie dvakrát denne posilňuje váš záväzok k fyzickému zdraviu.“

– oceňuje Matthew Sacco.

Zároveň upozorňuje, že hrozbou výzvy 75 je predpoklad, že cvičenia musia byť ťažké, na hranici možností, a ak sú spojené s bolesťou, tým lepšie. To podľa Sacca zvyšuje riziko, že niektorí nadšenci posunú hranice natoľko, že cvičenie začne ohrozovať ich zdravie.

Môže byť 75 Hard Challenge nebezpečná?

75 Hard Challenge môže byť nebezpečná aj pre ľudí, ktorí svoje dobrodružstvo s fyzickou aktivitou len začínajú alebo sa k nej vracajú po dlhšej prestávke – nevhodné cvičenie, pretrénovanie a nevhodný výber cvikov podľa ich schopností a zdravotného stavu vedie k riziku zranenia. To isté sa môže stať aj so stravou, ak nie je vyvážená a vhodne zvolená pre ľudí, ktorí intenzívne cvičia – môže spôsobiť deštrukciu organizmu.

Výzva trvá 75 dní; ak sa aj napriek jej absolvovaniu účastník nerozhodne zmeniť svoj životný štýl, môže nastať jojo efekt. Nútiť sa každý deň k činnostiam, ktoré neznáša, môže mať na niektorých ľudí opačný efekt, než zamýšľali – po splnení výzvy si začnú dopriať ešte častejšie ako doteraz.

Psychológ upozorňuje, že ľudská psychika je komplikovaná a nie v každom prípade je neustále balansovanie na hraniciach svojich možností tým najlepším riešením.

Vznikla aj „nežnejšia“ výzva, ktorá podľa jej účastníkov prináša nemenej veľkolepé výsledky.
Foto: Pexels/Kampus Production

75 Soft Challenge: základné pravidlá

Mnohí kritici zdôrazňovali, že 75 Hard Challenge je výzvou, ktorú môžu splniť len pokročilí a stredne pokročilí cvičenci. Preto vznikla „nežnejšia“ výzva, ktorá podľa jej účastníkov prináša nemenej veľkolepé výsledky.

75 Soft Challenge má za podmienky:

  • cvičiť 45 minút denne, pričom jeden deň v týždni je povolený na odpočinok
    Zdravé stravovanie
  • piť tri litre vody denne
  • prečítať 10 strán akejkoľvek knihy

Miernejšia verzia výzvy 75 si tiež našla veľa priaznivcov a na sociálnych sieťach nájdete príklady účastníkov, ktorí za 75 dní výrazne schudli oveľa jednoduchšie. Hoci sa výzvy objavili už pred niekoľkými rokmi, stále sú populárne a od začiatku roka 2024 tento trend narastá, najmä na TikToku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mesačné mlieko: pochúťka, ktorá každú noc privoláva Morfea a hlboký spánok

Neuveriteľné! Dva dni stačia na to, aby ste sa cítili oveľa staršie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mäso odmietali a vyberali si iné pochúťky. Toto je diéta spred tisícok rokov

03.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Wikimedia Commons/Nicolas Perrault III, CC0,). Do marockej jaskyne vstúpili špecialisti. Vykonané analýzy nám umožnili zistiť, čo jedli ľudia, ktorí…

Pracujete pred počítačom? Toto ochorenie môže postihnúť aj vás! Zistite, ako sa mu vyhnúť

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/insta_photos). V dnešnej dobe internetu a technológií trávi čoraz viac z nás značnú časť svojho času pred počítačom. Práca…

Obohatí chuť mäsa a zeleniny. Nikto však nehovorí o tom, že nám v tichosti pridáva kilá.

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto). Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť…

V miske si namočím vločky a nanesiem ich na nechty. Po 20 minútach zabudnem na praskajúcu kožičku okolo nich

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali Sam). Každý z nás chce mať pekné a upravené ruky. Zdanlivo jednoduchá starostlivosť o ne je často vystavená…

Svoje oči skrýva za riasy ako záclony. Odstránila a ukázala, ako vyzerá bez nich. „Oveľa lepšie“

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@milliehazelgrave27). Dlhé, veľmi husté a oči zakrývajúce umelé mihalnice sú ochrannou známkou Millie Hazelgrave a na TikToku sa stali…

Auto Trendy

Grécky e-kvadrocykel prepravuje ľudí a náklad pomocou pedálov a motorov

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čo získate, keď skombinujete ekologickosť a fitness hodnotu ebajku so stabilitou a ochranou pred poveternostnými vplyvmi malého auta? No, Grécky e-kvadrocykel prepravuje ľudí a náklad…

Po koľkých kilometroch sa mení spojka? Aké sú prvé príznaky opotrebovanej spojky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spojka pomáha radiť rýchlosti, ale po určitom počte kilometrov začne zlyhávať. Tu sú prvé príznaky opotrebovanej spojky. Aké sú

Tu sú vozidlá SUV s vysokou spoľahlivosťou. Tieto ojazdené vozidlá sa oplatí kúpiť

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vozidlá SUV si už niekoľko desaťročí získavajú z roka na rok viac priaznivcov. Mnohí vodiči na celom svete, vrátane Slovenska, si vyberajú tieto modely automobilov.…

Tu sú prvé fotografie nového Bugatti. Nástupca Chironu bude poháňaný motorom V16

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Miliardári a fanúšikovia superaut už môžu odpočítavať dni. Bugatti 20. júna predstaví nástupcu modelu Chiron. Vozidlo je už na ceste a médiá hýria fámami o…

Číňania vyvinuli jedinečného robota. Na tejto čerpacej stanici sú ľudia nahraditeľní

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Zastavíte na čerpacej stanici a zrazu zbadáte človeka, ktorý tankuje do vášho auta. Tento pohľad sa v Číne stáva minulosťou. Hoci vodiči ešte stále nebudú…

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále rastie a práve predstavila vozidlo Gen3Evo,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov