3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuterstock/onebit).
Čierna rasca svojím vzhľadom nepúta veľkú pozornosť, no o jej využití v kuchyni či modernej fytoterapii už mnohí aspoň raz počuli. Ak niekto ešte nemal možnosť ju ochutnať, mal by to rýchlo dobehnúť. Nielenže zvýrazní chuť mnohých jedál, ale časom môže nahradiť jedno z najobľúbenejších korení. Čierna rasca by mala navyše zaujímať ľudí s vysokým krvným tlakom, pretože drobné semienka pôsobia ako balzam na srdce.
Spoznajte nádherné semienka čiernej rasce
Čierna rasca je rastlina, ktorá je známa už tisíce rokov a jej vlastnosti obdivovali už starí Egypťania, preto ju často nazývali „zlatom faraónov“ a liečili ňou všetky choroby. Rastlina pochádza z oblasti Stredozemného mora a po mnoho storočí sa pestuje výlučne tam. V súčasnosti sa popularita čiernej rasce dostala takmer do všetkých kútov zemegule a nájdeme ju na mnohých miestach, napríklad v domácich záhradách.
V súčasnosti sú rozšírené najmä dva druhy čiernej rasce. Najviac vlastností a výraznejšiu chuť má čierna rasca (černuška siata). Černuška damašská má však väčšiu dekoratívnu hodnotu. Bylina, ktorej nevädzovo modré kvety upútajú pozornosť, hoci chuť a vlastnosti sú o niečo menej nápadné.
Na čo je dobrá čierna rasca? Zázrak z prírody – všeliek
Keďže starí Egypťania verili, že čierna rasca má veľký liečivý potenciál, je čas pozrieť sa, čo všetko sa v nej nachádza. Začnime vitamínmi, t. j. A (podporuje zrak a stav pokožky), E (tzv. vitamín mladosti, t. j. zlepšuje vzhľad pleti a potláča príznaky starnutia) a tie zo skupiny B (prospešné pre všetky procesy v tele). Okrem toho je zaujímavé aj zloženie prvkov, ktoré sú zdrojom:
- zinku – stará sa o pokožku, vlasy a nechty a podporuje aj imunitu,
- vápnika – nevyhnutného pre silné kosti a zuby,
- horčíka – ideálny pre nervový systém, dobrý pre pamäť a koncentráciu,
- draslíka – podporuje činnosť srdca,
- selénu – stará sa o svaly, srdce a imunitu,
- železa – posilňuje krv a zabraňuje anémii.
Hoci sa zdá, že rasca má bohaté zloženie, ukazuje sa, že zoznam prospešných zložiek nie je uzavretý. Treba spomenúť, že v semenách sa nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny, flavonoidy, fytosteroly, fosfolipidy a bielkoviny. To znamená, že čierna rasca by si mala nájsť čestné miesto v našich špajzách a mala by sa používať častejšie ako len príležitostne.
Jedzte čiernu rascu, keď sa bojíte o svoje srdce
Čiernu rascu by mali zaradiť do jedálnička všetci tí, ktorí chcú mať zdravé srdce. Je to najmä preto, že v semienkach sú prítomné nenasýtené mastné kyseliny, a ako je známe, práve tie pomáhajú udržiavať zdravie srdca a ciev. Pravidelná konzumácia čiernej rasce dokáže udržať normálny krvný tlak a hladinu cholesterolu. Preto by ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom mali siahnuť po čiernej rasci. Tým to však nekončí: rastlina má aj antivírusové, protizápalové a protiplesňové vlastnosti, takže je vhodná pre ľudí, ktorí bojujú napríklad so žalúdočnými vredmi.
Netreba zabúdať ani na látky, ktoré čierna rasca obsahuje v hojnom množstve a zaraďuje sa medzi antioxidanty. Dokážu znížiť množstvo voľných radikálov zodpovedných za zápaly, rýchlejšie starnutie telesných buniek a výskyt civilizačných chorôb.
Ako konzumovať čiernu rascu?
Čierna rasca sa dá jesť na mnoho spôsobov a každý si pravdepodobne nájde ten svoj obľúbený. Semienka sa môžu pridávať do rôznych jedál, najčastejšie sa však používajú na posypanie suchého pečiva. Chuť rasce je dosť špecifická: mierne horká a pikantná, vďaka čomu môže byť dobrou náhradou korenia, ktoré v nadmernom množstve môže spôsobiť žalúdočné problémy. Ak máte pochybnosti o použití rasce pri varení, stačí ju vyskúšať pridať do šalátov, zaváranín a marinád.
V obchodoch si môžete kúpiť olej z čiernej rasce, známy aj ako rascový olej, ktorý má veľa zdraviu a chuti prospešných vlastností. Je lisovaný za studena, takže nie je vhodný na vyprážanie ani tepelnú úpravu, ale oplatí sa ho konzumovať za studena, ako zálievku do šalátov alebo ako prísadu do jogurtov a iných pochutín. Ak vás táto forma nepresvedčí, jednoducho zalejte lyžicu rasce vriacou vodou a po vychladnutí ju vypite ako nálev: pravidelná konzumácia takéhoto odvaru prinesie v budúcnosti ovocie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Faraóni vedeli, čo je dobré. Jedzte a vaše srdce a črevá vám poďakujú
Na srdce, črevá a pečeň. Nevyhnutnosť v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.