Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Každý deň zjedzte jedno balenie obľúbeného tvarohu. Budete cítiť väčšiu voľnosť v oblečení

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine). Uvedomelý prístup k výžive znamená, že v našich chladničkách a na našich stoloch sa často objavujú produkty, po ktorých veľmi nesiahame. Jedným z...

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).

Uvedomelý prístup k výžive znamená, že v našich chladničkách a na našich stoloch sa často objavujú produkty, po ktorých veľmi nesiahame. Jedným z nich je tvaroh v pohári, ktorého výhody presahujú chuť a konzistenciu. Aké sú účinky každodenného jedenia tvarohu? Zdravotné výsledky prekvapia aj skeptikov.

Tvaroh je spojencom tých, ktorí chudnú.
Foto: shutterstock/edchechine
  • Klasický tvaroh je známy ako „proteínová bomba“, pretože 100 g výrobku obsahuje až 14 g bielkovín. Z toho pochádza približne 70 % kalórií výrobku.
  • Denná konzumácia tvarohu dodáva telu selén, zložku zodpovednú za produkciu špeciálnych antioxidačných enzýmov.
  • Antioxidanty získané po konzumácii tvarohu účinne chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Ako sa vyrába tvaroh?

Tvaroh je klasika medzi mliečnymi výrobkami, ktorá nesmie chýbať na pultoch supermarketov. Mnohí výrobcovia sa predháňajú v ponuke tvarohu s prírodnou chuťou alebo ochuteného bylinkami. Aký proces prebieha pri výrobe najlepšieho tvarohu? Hlavnou zložkou je mlieko, najlepšie tej najvyššej kvality.

Mlieko prechádza procesom pasterizácie, ktorého hlavným cieľom je nielen zachovať jeho prirodzenú chuť, ale predovšetkým zabezpečiť jeho bezpečnosť pre ďalšiu spotrebu. V ďalšom kroku vstupujú do činnosti bakteriálne kmene a syridlo. Z nich sa vytvorí syrenina, ktorá sa potom zbiera, krája, zahrieva a mieša. Tento proces sa nazýva koagulácia syridlom. Poslednou fázou prípravy tvarohu je oddelenie srvátky a lisovanie hmoty. Až potom sa získava krémový a mäkký tvaroh.

Je tvaroh zdravý?

Odborníci na výživu na každom kroku zdôrazňujú, aký je tvaroh pre telo cenný. Hoci si ho mnohí ľudia spájajú len s obloženými chlebíčkami, tí, ktorí sa venujú kulinárskym experimentom, dokazujú, že sa z neho dajú pripraviť chutné nátierky, omáčky na cestoviny, dezerty a dokonca aj dno pizze. Tvaroh je jemnej chuti a krémovej konzistencie a je vynikajúcim zdrojom mnohých živín. Za zmienku stoja najmä:

Osoby, ktoré držia diétu, ocenia výhody zaradenia tvarohu do svojho jedálnička.
Foto: Súkromný archív
  • bielkoviny,
  • zinok,
  • selén,
  • fosfor,
  • horčík,
  • meď,
  • vápnik,
  • kyselina listová,
  • vitamín D,
  • vitamín A,
  • vitamíny skupiny B.

Vysoký obsah bielkovín v tvarohu dokonale podporuje správny vývoj svalov a pomáha udržiavať telesnú hmotnosť primeranú našej výške. Pravidelná konzumácia tohto druhu mliečnych výrobkov chráni organizmus pred nedostatkom vápnika, ktorý je zodpovedný za zdravie kostí a zubov.

Chudnutie a každodenná konzumácia tvarohu

Ľudia držiaci redukčnú diétu alebo si jednoducho plánujú lepší a vyváženejší prístup k stravovaniu by sa mali kamarátiť s tvarohom . Ide o výborný produkt, ktorý vám uľahčí zhodiť pár kíl navyše skrytých pod vrstvami oblečenia. Prečo je tento typ mlieka taký dobrý pri spaľovaní tukového tkaniva?

Ukazuje sa, že obsahuje malú porciu tuku, a zároveň poskytuje veľkú porciu bielkovín, čo zaisťuje pocit sýtosti na dlhšie. To nás zbavuje chuti maškrtiť počas dňa. Stojí za to pamätať, že zahrnutie tvarohu do vašej každodennej stravy môže prispieť k zníženiu hmotnosti , ale nie je to magický produkt. Úspech závisí aj od fyzickej aktivity a stravovania. Dietológovia zdôrazňujú, že tvaroh je dokonalým doplnkom plánovaných jedál.

Tvaroh je výborným základom mnohých jedál a dezertov.
Foto: shutterstock/DronG

S čím je najlepšie jesť tvaroh?

Nie veľmi výrazný, ale neskutočne krémový tvaroh je dokonalým základom pre kombináciu so slanými aj sladkými prísadami. Dokonale pripravený tvaroh môžete okrem iného zmiešať s:

  • zelenina – nadrobno nasekaná pažítka, kôpor, petržlen, nasekaná reďkovka alebo paradajka;
  • korenie – korenie, chilli, rasca, oregano, bazalka, granulovaný cesnak, provensálske bylinky;
  • ovocie – maliny, jahody, čučoriedky, čerešne, broskyne;
  • ďalšie doplnky – orechy, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semienka, sušené paradajky, olivy, klíčky, sušené ovocie, med, javorový sirup.

Jesť tvaroh sólo je pre mnohých skutočným pôžitkom. Je však potrebné pripomenúť, že správne zložené prísady zvyšujú jeho počiatočnú nutričnú hodnotu. Môže za to vyvážený obsah vlákniny, bielkovín a tukov. Stačí tvaroh v hrnčeku, trocha fantázie a pár ľahko dostupných ingrediencií na vytvorenie mimoriadne chutných, ale aj zdravých a sýtych maškrt.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zjedzte túto sviatočnú pochúťku pre svoje zdravie. Rýchlo uvidíte výsledky

Hmotnosť sa nezmenšuje? Odložte citrónovú vodu a pite tento nápoj ráno. Je sýty a nemám chuť na sladké


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Papier na pečenie je výrobok, ktorý nájdete v každej kuchyni. Je veľmi užitočný a uľahčuje prácu najmä tým,…

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Na spáleniny od slnka dobre pôsobí nielen aloe vera. Čo prinesie rýchlu úľavu?

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tonytao). Najmä v lete je užitočné vedieť, ako sa rýchlo zbaviť spálenia od slnka. V dovolenkovej sezóne dochádza k…

Auto Trendy

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Hyundai Ioniq 6 N má oficiálny dátum debutu: 10. júla na Goodwood Festival of Speed

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ázijský výrobca oznamuje oficiálny debut nového Ioniq 6 N. Udalosť sa uskutoční 10. júla pri príležitosti Goodwood Festival of Speed. Hyundai pripravuje uvedenie nového Ioniq…

Tieto veci nikdy nenechávajte v aute počas horúčav: Môžu sa stať nebezpečnými alebo sa zničiť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa teplota vzduchu blíži k 30 stupňom Celzia, interiér zaparkovaného auta sa dokáže rozohriať bleskovo - až na 65-70 stupňov, a niektoré prvky dosahujú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov