Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Každý deň zjedzte jedno balenie obľúbeného tvarohu. Budete cítiť väčšiu voľnosť v oblečení

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine). Uvedomelý prístup k výžive znamená, že v našich chladničkách a na našich stoloch sa často objavujú produkty, po ktorých veľmi nesiahame. Jedným z...

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).

Uvedomelý prístup k výžive znamená, že v našich chladničkách a na našich stoloch sa často objavujú produkty, po ktorých veľmi nesiahame. Jedným z nich je tvaroh v pohári, ktorého výhody presahujú chuť a konzistenciu. Aké sú účinky každodenného jedenia tvarohu? Zdravotné výsledky prekvapia aj skeptikov.

Tvaroh je spojencom tých, ktorí chudnú.
Foto: shutterstock/edchechine
  • Klasický tvaroh je známy ako „proteínová bomba“, pretože 100 g výrobku obsahuje až 14 g bielkovín. Z toho pochádza približne 70 % kalórií výrobku.
  • Denná konzumácia tvarohu dodáva telu selén, zložku zodpovednú za produkciu špeciálnych antioxidačných enzýmov.
  • Antioxidanty získané po konzumácii tvarohu účinne chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Ako sa vyrába tvaroh?

Tvaroh je klasika medzi mliečnymi výrobkami, ktorá nesmie chýbať na pultoch supermarketov. Mnohí výrobcovia sa predháňajú v ponuke tvarohu s prírodnou chuťou alebo ochuteného bylinkami. Aký proces prebieha pri výrobe najlepšieho tvarohu? Hlavnou zložkou je mlieko, najlepšie tej najvyššej kvality.

Mlieko prechádza procesom pasterizácie, ktorého hlavným cieľom je nielen zachovať jeho prirodzenú chuť, ale predovšetkým zabezpečiť jeho bezpečnosť pre ďalšiu spotrebu. V ďalšom kroku vstupujú do činnosti bakteriálne kmene a syridlo. Z nich sa vytvorí syrenina, ktorá sa potom zbiera, krája, zahrieva a mieša. Tento proces sa nazýva koagulácia syridlom. Poslednou fázou prípravy tvarohu je oddelenie srvátky a lisovanie hmoty. Až potom sa získava krémový a mäkký tvaroh.

Je tvaroh zdravý?

Odborníci na výživu na každom kroku zdôrazňujú, aký je tvaroh pre telo cenný. Hoci si ho mnohí ľudia spájajú len s obloženými chlebíčkami, tí, ktorí sa venujú kulinárskym experimentom, dokazujú, že sa z neho dajú pripraviť chutné nátierky, omáčky na cestoviny, dezerty a dokonca aj dno pizze. Tvaroh je jemnej chuti a krémovej konzistencie a je vynikajúcim zdrojom mnohých živín. Za zmienku stoja najmä:

Osoby, ktoré držia diétu, ocenia výhody zaradenia tvarohu do svojho jedálnička.
Foto: Súkromný archív
  • bielkoviny,
  • zinok,
  • selén,
  • fosfor,
  • horčík,
  • meď,
  • vápnik,
  • kyselina listová,
  • vitamín D,
  • vitamín A,
  • vitamíny skupiny B.

Vysoký obsah bielkovín v tvarohu dokonale podporuje správny vývoj svalov a pomáha udržiavať telesnú hmotnosť primeranú našej výške. Pravidelná konzumácia tohto druhu mliečnych výrobkov chráni organizmus pred nedostatkom vápnika, ktorý je zodpovedný za zdravie kostí a zubov.

Chudnutie a každodenná konzumácia tvarohu

Ľudia držiaci redukčnú diétu alebo si jednoducho plánujú lepší a vyváženejší prístup k stravovaniu by sa mali kamarátiť s tvarohom . Ide o výborný produkt, ktorý vám uľahčí zhodiť pár kíl navyše skrytých pod vrstvami oblečenia. Prečo je tento typ mlieka taký dobrý pri spaľovaní tukového tkaniva?

Ukazuje sa, že obsahuje malú porciu tuku, a zároveň poskytuje veľkú porciu bielkovín, čo zaisťuje pocit sýtosti na dlhšie. To nás zbavuje chuti maškrtiť počas dňa. Stojí za to pamätať, že zahrnutie tvarohu do vašej každodennej stravy môže prispieť k zníženiu hmotnosti , ale nie je to magický produkt. Úspech závisí aj od fyzickej aktivity a stravovania. Dietológovia zdôrazňujú, že tvaroh je dokonalým doplnkom plánovaných jedál.

Tvaroh je výborným základom mnohých jedál a dezertov.
Foto: shutterstock/DronG

S čím je najlepšie jesť tvaroh?

Nie veľmi výrazný, ale neskutočne krémový tvaroh je dokonalým základom pre kombináciu so slanými aj sladkými prísadami. Dokonale pripravený tvaroh môžete okrem iného zmiešať s:

  • zelenina – nadrobno nasekaná pažítka, kôpor, petržlen, nasekaná reďkovka alebo paradajka;
  • korenie – korenie, chilli, rasca, oregano, bazalka, granulovaný cesnak, provensálske bylinky;
  • ovocie – maliny, jahody, čučoriedky, čerešne, broskyne;
  • ďalšie doplnky – orechy, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semienka, sušené paradajky, olivy, klíčky, sušené ovocie, med, javorový sirup.

Jesť tvaroh sólo je pre mnohých skutočným pôžitkom. Je však potrebné pripomenúť, že správne zložené prísady zvyšujú jeho počiatočnú nutričnú hodnotu. Môže za to vyvážený obsah vlákniny, bielkovín a tukov. Stačí tvaroh v hrnčeku, trocha fantázie a pár ľahko dostupných ingrediencií na vytvorenie mimoriadne chutných, ale aj zdravých a sýtych maškrt.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zjedzte túto sviatočnú pochúťku pre svoje zdravie. Rýchlo uvidíte výsledky

Hmotnosť sa nezmenšuje? Odložte citrónovú vodu a pite tento nápoj ráno. Je sýty a nemám chuť na sladké


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Sušené paradajky – zdravá pochúťka, ktorá posilní vaše srdce aj kosti

03.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova). V tradičnej stredomorskej kuchyni sú prítomné odjakživa, na Slovensku sa objavili pomerne nedávno. Sušené paradajky majú výraznú chuť…

Vezmi z kuchyne a hoď do bazéna: Voda zostane krištáľovo čistá celé týždne!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Zabudnite na drahú bazénovú chémiu! Tento jednoduchý trik z kuchyne premení váš kalný bazén na dokonalý oázový raj…

Takto ochladíte byt bez klimatizácie. Stačí voda a trochu soli

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Neoddeliteľnou súčasťou leta sú horúčavy. Často bývajú nepríjemné, najmä keď sme v byte, ktorý sa rýchlo zahrieva a…

Marináda na bravčovú panenku podľa môjho starého otca. Je dokonale šťavnatá, jemná a rozplýva sa na jazyku.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ksenija Toyechkina). Ak hľadáte inšpiráciu na chutný obed alebo večeru, potom je marináda na bravčovú panenku od môjho starého…

Šesť večerných zvykov, ktoré vám môžu ukradnúť pamäť

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Klenova). Odborníci varujú: To, čo robíte pred spaním, môže zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby. Prekvapí vás, ktoré bežné potraviny…

Auto Trendy

Dohoda medzi Veľkou Britániou a USA: Čo to znamená pre automobilový priemysel?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Britské autá vyvážané do Spojených štátov už nebudú zaťažené 25 % clom. Od 30. júna platí nová dohoda medzi oboma krajinami, ktorá znižuje túto sadzbu…

CB rádiá: Má ešte zmysel ich používať v osobných autách?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - CB rádiá zažili v minulosti veľký boom, najmä v 90. rokoch a na začiatku 21. storočia. Vtedy boli neodmysliteľnou súčasťou výbavy mnohých áut. Dnes ich…

Nissan v problémoch: Odkladá platby dodávateľom, aby získal čas

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský automobilový gigant Nissan sa ocitol v zložitej finančnej situácii. Spoločnosť sa snaží zlepšiť svoju hotovostnú situáciu, no spôsob, akým to robí, môže vyvolávať kontroverzie.…

Zips: Prečo by ste mali využívať oba pruhy až po miesto zúženia?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Stalo sa vám už, že ste trpezlivo čakali v dlhom rade pred zúžením cesty, zatiaľ čo iné autá predbiehali v prázdnom pruhu? Tento pohľad dokáže…

Mitsubishi Grandis: Nové SUV pre Európu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi pokračuje vo svojej stratégii pre európsky trh, ktorá zahŕňa spoluprácu s Renaultom. Po modeloch Colt a ASX, ktoré vychádzajú z Renault Clio a Captur,…

Prečo sa v elektromobiloch robí ľuďom nevoľno? Vedci odhalili prekvapivé dôvody

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nové vedecké štúdie odhalili, prečo sa mnohým ľuďom v elektromobiloch robí viac nevoľno ako v klasických autách so spaľovacím motorom. Hlavným vinníkom je rekuperačné brzdenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov