3.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jevgenija ZUK).
Hríbová polievka nám môže pripomínať Vianoce. Ukazuje sa však, že sa dá pripraviť aj v takýto bežný deň. Ak budete postupovať podľa uvedeného receptu, zistíte, že je chutnejšia ako tá od vašej babičky. A to vďaka poháru tohto nápoja.
Keď niekto spomenie hríbovú polievku, mám na mysli tú, ktorá sa pripravuje špeciálne na Štedrý večer. Jej príprava však nie je vyhradená len na takúto príležitosť. Môžete si ju pripraviť aj na každodennú večeru a vaša rodina sa tejto voľbe určite poteší. Aby však bola hlbšia a chutnejšia, pridajte túto jednu ingredienciu. Dodá polievke novú chuť.
Hríbová polievka je už sama o sebe veľmi aromatická a plná chutí. Existuje však určitý spôsob, ktorý jej chuť ešte viac zvýrazní. Pridanie červeného vína do dusenej zmesi dodá nový tón chuti. Pripravte si ju a presvedčte sa o tom pri najbližšej príležitosti.
Recept na hríbovú polievku s červeným vínom
Ingrediencie:
- 1,5 l vývaru,
- 300 g hríbov, napr. suchohríbov,
- 4 zrnká čierneho korenia,
- cibuľa,
- 2 mrkvy,
- petržlenová vňať,
- kúsok zeleru,
- 2 lyžice masla,
- 250 ml suchého červeného vína,
- 2 PL paradajkového pretlaku,
- 1 PL múky,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate,
- 3 PL kyslej smotany.
Spôsob prípravy:
- Ak používate sušené hríby, vložte ich do misky a zalejte vriacou vodou, nechajte ich takto asi 20-30 minút. Po uplynutí tejto doby ich sceďte z vody, ale vodu si nechajte, pretože je užitočná na dochutenie vývaru. Čerstvé huby očistite a opláchnite pod vodou. V oboch prípadoch hríby nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, maslo rozpustíme na panvici. Na rozpálený tuk pridajte zeleninu a restujte ju, kým nezhnedne, potom pridajte nakrájané hríby. Do zmesi nalejte víno a varte, kým sa nezredukuje.
- Po tomto čase všetko preložte do hrnca a zalejte vývarom. Pridajte aj vodu z húb.
- K ingredienciám pridajte očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Všetko varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a všetko varte ďalších 30 minút.
- Zmiešajte smotanu s múkou a zmes pridajte do vzniknutého vývaru. Polievku varte na miernom ohni za stáleho miešania. Nakoniec ju podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Recakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Talianska polievka pre dlhovekosť. Tajomstvo je v ingredienciách
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.