2.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Hanin).
Ak chcete, aby hovädzie mäso, ktoré pripravujete, chutilo správne, oplatí sa ho pripraviť jedinečným spôsobom. Tento francúzsky recept vám v tom určite pomôže a spôsobí, že nebudete chcieť jesť nič iné. Stačí doň pridať tento nápoj a jeho aróma bude hlboká a vôňa sa bude šíriť po celom dome.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/02/hovadzie-po-burgundsky.jpg)
Foto: shutterstock/Natalia Hanin
Hovädzie po burgundsky, známe aj ako Boeuf Bourguignon, je klasické francúzske jedlo, ktoré pochádza z Burgundska. Ide o dusené hovädzie mäso so zeleninou, ktoré sa varí v červenom víne, ktoré mu dodáva hlbokú chuť a vôňu.
K mäsu sa pridáva aj zelenina ako cibuľa, mrkva a zeler. Niekedy sa na zvýraznenie chuti pridáva aj slanina alebo hliva ustricová. Základné korenie používané v Boeuf Bourguignon sú bobkový list, tymián a petržlenová vňať. Pokrm sa dusí pomaly, aby mäso bolo mäkké a šťavnaté a aby sa chute dobre prepojili. Hovädzie mäso po burgundsky sa podáva so zemiakovým pyré alebo pečenými zemiakmi. Toto klasické jedlo je stále veľmi obľúbené vďaka svojej hlbokej a intenzívnej škále chutí.
Recept na hovädzie mäso po burgundsky
Ingrediencie:
- 500 ml hovädzieho vývaru,
- 1,5 kg hovädzieho mäsa,
- 200 g údenej slaniny,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 mrkvy,
- pór,
- cibuľa,
- 8 malých šalotiek,
- 300 g malých šampiňónov,
- 2 PL pšeničnej múky,
- lyžica oleja,
- lyžica masla,
- lyžička soli,
- pol lyžičky korenia,
- 2 bobkové listy,
- lyžičku sušeného tymiánu,
- petržlenová vňať na ozdobu,
- 500 ml červeného vína,
- 2 lyžice paradajkového pretlaku.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/02/shutterstock_77373457.jpg)
Foto: shutterstock/hlphoto
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava mäsa. Slaninu nakrájajte na väčšie kocky, to isté urobte s hovädzím mäsom. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a pridajte do nej slaninu. Smažte, kým nezhnedne, potom ju vyberte z panvice a opečte hovädzie mäso. Po opečení ho pridajte k slanine.
- Očistite a nakrájajte mrkvu a pór. Cesnak ošúpte a prelisujte cez lis. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Všetku zeleninu pridajte na panvicu, kde ste smažili mäso. Nakoniec ju osoľte, okoreňte a pridajte pšeničnú múku. Všetko smažte ďalšie 3 minúty.
- Do osmaženej zeleniny nalejte vývar, víno a paradajkový pretlak. Priveďte do varu a nechajte niekoľko minút na ohni. Potom pridajte orestované mäso, bobkové listy a sušený tymián. Opäť priveďte do varu a občas premiešajte.
- Preložte do rúry a prikryte pokrievkou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 2,5 hodiny.
- Ku koncu pečenia pripravte zeleninový nákyp. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú šalotku a huby. Celé to niekoľko minút opekajte a 20 minút pred koncom pečenia tým obložte mäso. Opäť opečte a pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šťavnaté hovädzie mäso na český spôsob sa rozplýva v ústach. Podáva sa s obľúbenou dezertnou polevou
Hovädzie kúsky sú také tvrdé ako srdce vášho bývalého? Máme liek – stačí zmeniť jednu vec