Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada, Zdravie,

Čo znamenajú ružové škvrny na šaláte? Odborníčka vysvetľuje, či môžu byť škodlivé

25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland). Najchutnejšie ovocie a zelenina sú tie, ktoré majú peknú farbu, sú šťavnaté a bezchybné. Keď sa na nich začnú objavovať rôzne škvrny...

25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland).

Najchutnejšie ovocie a zelenina sú tie, ktoré majú peknú farbu, sú šťavnaté a bezchybné. Keď sa na nich začnú objavovať rôzne škvrny a zafarbenia, naším prvým inštinktom je vyhodiť ich do koša. To je napríklad prípad šalátu, na ktorom sa niekedy objavia ružovkasté alebo hrdzavé škvrny. Znamená to, že zelenina je vhodná len do odpadu? Odborníčka na bezpečnosť potravín a certifikovaná odborníčka na výživu rozptyľuje všetky pochybnosti.

Ružovo-červenkasté sfarbenie, ktoré sa najčastejšie objavuje na ľadovom alebo rímskom šaláte, sa nazýva „hrdzavenie“ a je prirodzenou vlastnosťou zeleniny, ktorá sa môže objaviť po zbere.
Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland

Keď sa zelenina alebo ovocie začne farebne odchyľovať od svojej prirodzenej farby, aj keď ide len o malú škvrnu, okamžite sa nám v hlave rozsvieti výstražné svetlo. Rozmýšľame, či je takýto produkt určite bezpečný na konzumáciu, alebo či je lepšie ho vyhodiť do koša. Na takýchto pochybnostiach nie je nič zlé, napokon, opatrnosti s potravinami nie je nikdy dosť. Potom sa však oplatí uistiť, že zeleninu alebo ovocie by sme mali určite vyhodiť. Môže sa totiž ukázať, že zmeny, ktoré sa na nej objavili, sú skutočne neškodné.

Takáto neistota vzniká, keď na šaláte pozorujeme hrdzavé alebo ružovkasté sfarbenie. V prvom momente si väčšina ľudí pravdepodobne myslí, že ide o prvý príznak hniloby zeleniny a že je čas sa s ňou rozlúčiť. Je to však naozaj správne presvedčenie?

Vidíte ružové sfarbenie na šaláte? Odborníčka vysvetľuje, odkiaľ pochádzajú

V rozhovore pre HuffPost to vysvetlila Katie Sabatini, ktorá je certifikovanou odborníčkou na výživu a odborníčkou na bezpečnosť a kvalitu potravín v spoločnosti Little Leaf Farms (americká potravinárska spoločnosť, ktorá pestuje šaláty). Vysvetlila, že ružovo-červenkasté sfarbenie, ktoré sa najčastejšie objavuje na ľadovom alebo rímskom šaláte, sa nazýva „hrdzavenie“ a je prirodzenou vlastnosťou zeleniny, ktorá sa môže objaviť po zbere.

„Hlavnými príčinami vzniku týchto sfarbení je nesprávna manipulácia so šalátom alebo jeho skladovanie. Ak sú listy pomliaždené alebo porezané alebo ak je zelenina skladovaná v príliš vlhkých podmienkach, môže to spôsobiť rýchlejší vznik takýchto škvŕn.“

Odborníčka ďalej vysvetľuje, že listy šalátu časom oxidujú a produkujú polyfenoly. Ide o organické chemické zlúčeniny, ktoré vykazujú antioxidačnú aktivitu. Sabatini vysvetľuje, že pôsobia ako ochranné látky, ktoré zabraňujú rastu plesní a húb. „Listy tak môžu získať hrdzavý vzhľad“– dodáva. Tento typ zafarbenia sa môže na šaláte objaviť aj vtedy, keď je vystavený pôsobeniu plynu etylénu, ktorý prirodzene produkujú iné druhy zeleniny a ovocia v chladničke. Preto je lepšie držať ho od nich ďalej.

Listy šalátu časom oxidujú a produkujú polyfenoly.
Foto: freepik/Freepik

Je v poriadku jesť šalát s ružovým zafarbením? Odborníčka na výživu rozptyľuje pochybnosti

Teraz, keď už vieme, prečo sú listy šalátu takto sfarbené, zostáva otázka: dá sa šalát v tomto stave jesť? Nedá sa poprieť, že potom vyzerá menej esteticky a menej chutne. Môže to však nejako uškodiť? Katie Sabatini upokojuje.

„Pokiaľ je šalát chrumkavý a zvyšné listy vyzerajú živé a pevné, ružové časti je možné konzumovať.“

– tvrdí. Dodáva, že ak ich niekto nemá chuť jesť, môže ich jednoducho odrezať.

Červenkasté sfarbenie je jedna vec, ale keď listy šalátu začnú tmavnúť, je lepšie byť opatrný. Sabatini vysvetľuje, že keď sú mokré a tmavnú, môže to znamenať, že sa zelenina začala kaziť. Rovnako by sme nemali riskovať konzumáciu šalátu, ktorého listy sú ovisnuté, rozmočené, slizké a nepríjemne zapáchajú.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nulový odpad nie je vždy vhodný? Ak má mrkva tieto vady, radšej ju do polievky alebo šalátu nepridávajte

Recept na zimný šalát – zdravú misu, ktorú si každý s chuťou vychutná. Dresing je polovica úspechu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jedno z najvšestrannejších hnojív. Rastliny ho milujú

03.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iva). Kvasnicové hnojivo je jednoduchý, lacný a ekologický spôsob, ako zlepšiť rast, kvitnutie, plodenie a celkový stav mnohých záhradných…

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zalievajte tým hortenzie a v lete budete mať more kvetov. Toto je trik záhradníkov pre svieže kvety hortenzií

03.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ryota.www). Stačí jeden pohľad na kvitnúce hortenzie, aby ste pochopili, prečo sú kráľovnami letných záhrad. Obrovské nadýchané gule kvetov…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov