Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Vývar a nakladaná zelenina sú základom diéty GAPS. Mala liečiť autizmus, lieči črevá a celé telo

3.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). GAPS diéta je stravovací plán založený na hlbokom pochopení súvislostí medzi zdravím čriev a celkovým zdravím. Zástancovia tejto diéty zdôrazňujú, že zdravie...

3.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova).

GAPS diéta je stravovací plán založený na hlbokom pochopení súvislostí medzi zdravím čriev a celkovým zdravím. Zástancovia tejto diéty zdôrazňujú, že zdravie tráviaceho traktu zohráva kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní celého tela. Cieľom diéty GAPS je obnoviť rovnováhu v črevách, čo sa premietne do zlepšenia duševného a fyzického zdravia. O čo presne však pri GAPS diéte ide a aké výhody prináša? Odpovedáme.

Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova

GAPS diéta – čo to je?

Diétu GAPS (Gut and Psychology Syndrome) vyvinula lekárka a neurologička Dr. Natasha Campbell-McBride. Pôvodne ju vytvorila, aby pomohla svojmu synovi, ktorý trpel autizmom. Jej výskum ju priviedol k záveru, že existuje jasná súvislosť medzi zdravím čriev a duševným zdravím. V dôsledku toho vyvinula špeciálnu diétu na zlepšenie funkcie čriev a podporu zdravia, najmä v súvislosti s neurologickými poruchami, ako je autizmus. Svoje závery vyvodila na základe dlhodobého pozorovania pacientov trpiacich duševnými a neurologickými poruchami. Podľa nej mali títo pacienti tiež problémy so zlou funkciou tráviaceho traktu.

Jedným z hlavných princípov diéty GAPS je presvedčenie, že zdravie čriev priamo ovplyvňuje celkové zdravie organizmu. Táto diéta odporúča vylúčiť všetky zdroje spracovaných sacharidov, ako sú cukry a škroby, a namiesto toho sa zamerať na konzumáciu fermentovaných potravín, ako je kyslá kapusta a fermentované mliečne výrobky.

GAPS diéta – v čom spočíva?

Hlavným cieľom diéty GAPS je podporiť normálne fungovanie čriev vylúčením nezdravých produktov a dodaním živín potrebných na obnovu črevnej bariéry.

Zdravý a odolný črevný mikrobióm je nevyhnutný pre funkciu imunitného systému. Cieľom diéty GAPS je znížiť zápal, podporiť črevnú sliznicu a obnoviť mikrobiálnu rozmanitosť prostredníctvom zmien v stravovaní a detoxikácie.

Medzi hlavné zásady diéty GAPS patria:

  • Vylúčenie spracovaných sacharidov. Diéta GAPS zahŕňa vylúčenie zdrojov spracovaných sacharidov, ako sú cukry a škroby. Tým sa má znížiť živná pôda pre potenciálne škodlivé baktérie v črevách.
  • Konzumácia fermentovaných výrobkov. Diéta podporuje konzumáciu výrobkov bohatých na probiotiká, ako je nakladaná zelenina, prírodný jogurt a kefír.
  • Obmedzenie mliečnych výrobkov. V počiatočných fázach diéty GAPS sa odporúča obmedziť alebo vylúčiť mliečne výrobky, aby sa zmiernili možné alergické reakcie alebo intolerancie.
  • Zavedenie ľahko stráviteľných potravín. Diéta GAPS odporúča konzumáciu ľahko stráviteľných potravín, ako sú vývary, zeleninové kaše a mäkké potraviny, aby sa odľahčil tráviaci systém.
  • Mäso a ryby (len kvalitné) by sa mali kombinovať so zeleninou.
  • Doplnky stravy. V niektorých prípadoch sa odporúča suplementácia, najmä vitamínov skupiny B, vitamínu D, omega-3 mastných kyselín a ďalších živín, aby sa minimalizovalo riziko ich nedostatku.
  • Rastlinné oleje by sa mali konzumovať za studena.
  • Vyhýbanie sa spracovaným potravinám.
Foto: pexels.com/jenvit keiwalinsarid

GAPS diéta – fázy

Diéta GAPS sa zavádza postupne, pričom jednotlivé fázy umožňujú opätovné zavedenie rôznych skupín potravín a zároveň sa sledujú reakcie organizmu.

I – úvodná fáza. Zamerané na ľahko stráviteľné tekutiny a potraviny, ako sú mäsové vývary, zeleninové bujóny, bylinkové čaje, čerstvo vylisované ovocné šťavy. Prvá fáza diéty GAPS je krátka, trvá 5-7 dní.

II – fáza rozšírenia. Postupné zavádzanie zložitejších potravín, ako sú surové vaječné žĺtky, jemná dusená zelenina. Zvýšenie množstva konzumovanej zeleniny a mliečnych (fermentovaných) výrobkov.

III – počiatočná fáza GAPS. Odporúča sa jesť avokádo, nakladanú zeleninu a jedlá z vajec, napríklad miešané vajíčka so zeleninou.

IV – pokročilé štádium GAPS. Zavádza sa pečené mäso so zeleninou, za studena lisovaný olivový olej, čerstvé zeleninové šťavy a chlieb bez obilnín.

Fáza V – zavádza sa surová zelenina a jablká, často vo forme pyré.

VI – fáza zavádzania normálnej stravy. Posledná fáza diéty GAPS zahŕňa postupné rozširovanie stravy o predtým vylúčené potraviny vrátane obilnín. Postupne sa zavádza surová zelenina a ovocie. Pozorujú sa reakcie organizmu a strava sa upravuje podľa individuálnej tolerancie.

Výrobky povolené pri diéte GAPS

  • Mäso – kvalitné, napr. jahňacie, hydinové, zverina.
  • Ryby a morské plody – najmä tie bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Vajcia – zavádzajú sa postupne.
  • Zelenina – varená zelenina a potom postupne zavádzaná surová zelenina.
  • Ovocie – zavádzajte postupne, začnite jablkami a potom ďalším ovocím.
  • Semienka a orechy – zavádzajú sa postupne, začínajúc orechovými pastami.
  • Tuky – za studena lisované oleje, živočíšne tuky, prepustené maslo.
  • Mliečne výrobky – zavádzajú sa postupne, počnúc jogurtom a kefírom.
  • Fermentované výrobky – napríklad nakladaná zelenina.
Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova

Produkty zakázané pri diéte GAPS

  • Cukry a sladidlá.
  • Obilné výrobky – chlieb, cestoviny, krúpy, ryža, celozrnné výrobky.
  • Mliečne výrobky – zo začiatku sú obmedzené, najmä nekvasené výrobky.
  • Alkohol.
  • Niektoré druhy zeleniny – ťažko stráviteľné v surovej forme, napr. kapusta, sú spočiatku vylúčené.
  • Semená a orechy – najprv sa vylučujú a potom sa postupne zavádzajú.
  • Spracované výrobky.

Diéta GAPS – je bezpečná?

GAPS diéta je reštriktívna diéta, ktorá vylučuje množstvo potravín, čo môže okrem iného viesť k zníženiu príjmu vlákniny a vitamínov skupiny B.

Preto sa GAPS diéta odporúča len v odôvodnených prípadoch a pod prísnou starostlivosťou kvalifikovaných odborníkov. Je to obzvlášť dôležité, pretože nedostatok živín môže viesť k zdravotným problémom.

Pamätajte! Pred začatím akejkoľvek diéty, najmä takejto špecifickej, je vždy vhodné poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste sa uistili, že je vhodná pre váš prípad. Okrem toho, každý organizmus je iný a to, čo môže byť prospešné pre jedného človeka, nemusí nevyhnutne fungovať pre iného.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento nápoj je skutočné „zelené zlato“. Odstraňuje usadeniny z čriev ako čistiaci prostriedok

Tu je skvelá alternatíva pre zdravé srdce. Múka, ktorá posilňuje imunitu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov