28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Ľahké a nadýchané koláče sa zdajú byť najlepšou voľbou na silvestrovské šialenstvo, najmä po tom, čo sme si nedávno dopriali sviatočné dobroty. Žiadny koláč nechutí tak lahodne ako brownie, navyše obohatený o pikantné korenie a voňavý perník. Ako pripraviť brownie, ktoré poteší aj tie najskeptickejšie mlsné jazýčky? Pozrite sa na to teraz.
Brownie – čo je to za koláč?
Intenzívne čokoládové, mierne drobivé a dokonalé v každom súste. Brownie je koláč, ktorý vznikol v Spojených štátoch. Na pohľad môže byť celkom nenápadný a nevtieravý. Tmavohnedá a popraskaná kôrka, ktorá vyžaruje lahodnú vôňu, vás núti zahryznúť sa do stredu.
Upečený výrobok sa vyznačuje výrazne vlhkou konzistenciou, ktorá môže na prvý pohľad pripomínať silne nedopečený koláč. Základnou zložkou je kvalitná čokoláda. Aký druh múky mám použiť na brownie? Najlepšie je zvoliť malé množstvo klasickej pšeničnej múky alebo hladkej múky. Pridáva sa do tradičného brownie prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna? Je dobré vedieť, že tento typ koláča by nemal kysnúť a mal by si zachovať pomerne pevnú konzistenciu.
Pikantná pochúťka – tipy
Sviatky sa skončili a silná vôňa perníkov, ktorá sa vznáša v celom dome, je dlhotrvajúcou spomienkou na pripravované dobroty. Ako si užívame posledné dni roka, pomaly začíname myslieť na silvestrovské šialenstvo. Nápadom na rýchly, krémový a chutný koláč je perníkový brownie s korením.
Je to pochúťka pre zaneprázdnených ľudí, ktorí si po Vianociach dostatočne neodpočinuli. Recept dokonale spája intenzívny nádych korenia s lahodnou chuťou čokolády. Ak chcete, aby bolo vaše domáce pečenie úspešné, dodržiavajte niekoľko jednoduchých zásad:
- čokoláda – jedna by mala byť horká, najlepšie s obsahom kakaa 60 až 80 %, a druhá by mala byť mliečna čokoláda;
- vajcia – nevyhnutne pri izbovej teplote, preto sa oplatí vybrať ich z chladničky niekoľko hodín pred pečením. Proces zohrievania môžete urýchliť pomocou misky s teplou vodou, do ktorej vajíčka vložíte a každých 10 – 15 minút vodu vymeníte;
- perníky – nič vám nebráni použiť tie, ktoré vám zostali od Vianoc, alebo sa môžete rozhodnúť pre kupované, napr. v čokoláde.
Brownie s perníkom – recept
Ingrediencie:
- 150 g horkej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 130 g masla
- 150 g hnedého cukru
- 2 vajcia
- 80 g hladkej múky
- 10 g nesladeného kakaa
- 2 lyžice perníkového korenia
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 10-12 perníčkov na vrch
Príprava:
- Vložte maslo do hrnca s ťažkým dnom, roztopte ho na miernom ohni, potom pridajte nalámanú horkú a mliečnu čokoládu.
- Obsah hrnca miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí, potom ju odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Vajcia rozbijeme do čistej misky, pridáme cukor a ingrediencie premiešame metličkou.
- Hmotu obohatíme dávkou preosiatej múky, kakaa, prášku do pečiva a perníkového korenia. Vymiešané cesto dáme do formy s rozmermi 18 × 18 cm vystlanej papierom na pečenie.
- Po zarovnaní vrchnej časti brownie naň v pravidelných intervaloch ukladáme perníčky a pečieme 30-35 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia.
- Po uplynutí určeného času vyberte brownie z rúry a nechajte vo forme úplne vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Makový koláč s čokoládovým krémom