28.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ArtCookStudio).
Na vianočnom stole sa každoročne objavujú jedlá a pečivo, ktorými nás chcú hostitelia potešiť. Väčšinu z nich poznáme už od detstva a ich chuť sa vôbec nemení. Jedným z takýchto zákuskov je makový koláč. Jeho príprava je veľmi pracná, čo chceme týmto receptom zmeniť. Táto verzia si nevyžaduje žiadne obaľovanie ani pečenie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/10/makovy-kolac.jpg)
Makový koláč je klasický koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole. Zvyčajne sa podáva v zabalenej forme, ktorá sa s týmto pečivom spája najviac. Jeho príprava je časovo náročná, ale poznáme spôsob, ako ušetriť čas. Stačí odstrániť dva kroky, ktorými sú stočenie cukrárskej hmoty a pečenie.
Makovník bez balenia a pečenia je ideálne pečenie, keď si nemôžeme dovoliť dlho stáť pri hrncoch. Ako vieme, sviatočné obdobie si vyžaduje veľa pozornosti a príprav. S týmto koláčom si môžeme všetko uľahčiť.
Recept na makový koláč bez pečenia
Ingrediencie:
- 400 ml mlieka
- 100 g masla
- 200 g sušienky
- 200 g mletého maku
- 1,5 šálky orechov
- balenie smotanového pudingu
- 3 PL amaretta
- 2 PL vanilkového extraktu
- lyžica medu
Ingrediencie na polevu:
- 100 g mliečnej čokolády
- 5 lyžíc mlieka
- 60 g masla
Spôsob prípravy:
- Stredne veľkú formu na pečenie vyložte potravinárskou fóliou. Na dno formy poukladajte piškóty.
- Orechy vložte do misky a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte 2 minúty odstáť a potom tekutinu sceďte. Pridajte amaretto a vanilkový extrakt a premiešajte.
- Teraz je čas pripraviť zmes. Do hrnca nalejte 300 ml mlieka. Potom nasypte mak a pridajte maslo. Prísady nechajte povariť, pričom občas premiešajte. Keď zmes začne hustnúť, pridajte orechy a med. Znova premiešajte, aby sa zmes spojila.
- Nalejte puding do pohára a prilejte zvyšok mlieka. Rázne premiešajte, aby ste sa zbavili hrudiek, a nalejte do makovej zmesi.
- Zmes nalejte do formy s piškótami. Pomocou stierky vyrovnajte vrch a nechajte vychladnúť.
- Kým koláč chladne, postarajte sa o polevu. Čokoládu a maslo rozpustite vo vodnom kúpeli za stáleho miešania a prilejte mlieko. Vrch torty polejeme pripraveným krémom a necháme stuhnúť. Potom ho uložte do chladničky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmena jednej prísady v jablkovom koláči dokáže zázraky. Mňam!