21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).
Kyslá kapusta je jednou z najobľúbenejších druhov nakladanej zeleniny. Veď bez segedínskeho guľášu, kapustnice a koložvárskej kapusty by bol náš život omnoho smutnejší.Najskôr však musíte pripraviť dobrú kyslú kapustu a dnes vám prezradíme jedno tajomstvo. Jedna prísada jej pridá na aróme a jedinečnej chuti.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_1047764005.jpg)
Kyslá kapusta je nielen základom mnohých našich obľúbených jedál, ale aj vitamínovou bombou a liekom na črevá. Posilňuje imunitu a podporuje obnovu črevnej mikroflóry, takže len čo sa začne jeseň a chladné obdobie, dobrou podporou je chutná kapustnica, výdatný segedínsky guláš alebo jednoducho porcia šalátu z kyslej kapusty. Moja teta robí kyslú kapustu majstrovsky a neľutuje k nej pridávať aj inú zeleninu. Pridáva aj ingredienciu, s ktorou sa v mnohých domácnostiach zaobchádza trochu ľahostajne. Zelerové listy. Dodávajú kapuste arómu a chuť, takže sa dá jesť priamo z pohára.
Táto prísada zlepší chuť kyslej kapusty
Ingrediencie:
- 10 kg bielej kapusty
- cca. 1,5 kg mrkvy
- 1 veľká hlávka zeleru
- 2 stredne veľké kusy póru
- 2 stredne veľké zväzky zelerových listov
- na 1 kg kapusty 1 plnú polievkovú lyžicu kamennej soli
Kyslá kapusta – ako ju pripraviť
- Kapustu nakrájajte najemno. Mrkvu a zeler ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nakrájajte pór a zelerové listy a všetku zeleninu vložte do veľkej misy. Posypeme dostatočným množstvom soli a dôkladne premiešame
- Nádobu s osolenou zeleninou odložte na niekoľko hodín, aby zelenina pustila šťavu. Približne po 4 hodinách ju opäť premiešajte a vložte do kameninovej misy alebo suda a dôkladne ju utlačte. Na vrch suda umiestnite ťažké závažie a prikryte ho gázou, aby v ňom dostatočne cirkuloval vzduch
- Umiestnite kameninovú nádobu alebo sud pri izbovej teplote a každý deň počas 3 – 4 dní robte hlboké zárezy drevenou lyžicou, aby sa kapusta prevzdušnila a zlepšil sa tak proces nakladania
- Po troch dňoch by sa na vrchu mala začať tvoriť pena. V ten istý deň ju vyberte a kapustu ochutnajte – mala by byť už slaná, ale nie kyslá. Približne po 5 dňoch bude kapusta už kyslá, ale ak chcete, môžete pridať „silu“ a nechať ju v sude ešte 2 dni.
- Keď si myslíte, že je kapusta dostatočne kyslá, môžete ju preložiť do pohárov. Mali by byť čisté a vypálené. Kapustu celkom pevne stočte a šťavu nechajte odkvapkať. Po uložení kapusty do pohárov nalejte šťavu, aby ste prerušili prúdenie vzduchu – zabráni sa tak pokazeniu kapusty
- Uzavrite poháre s kapustou a premiestnite ich na chladné miesto, najlepšie bez výrazného prístupu svetla. Po niekoľkých dňoch však môžete poháre odskrutkovať, aby sa nepokazili a nevybuchli – niekedy sa to stáva.
K tejto kapuste sa hodí aj rasca – ak máte radi chuť rasce alebo vám z kyslej kapusty šibe v črevách, je tento prídavok dokonca vhodný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takúto kapustu robila moja stará mama. Nikdy nebola horká
Nakladanie kapusty doma ešte nikdy nebolo také jednoduché. Tu je najkratší recept na svete