Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Opitá slivka“ je párty hit. Nadýchaná piškóta, ľahký krém a slivky s rumom majú šialenú chuť

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese). „Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou...

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese).

„Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou polevou a – čo je najdôležitejšie – slivkami namočenými v intenzívnom alkohole je hitom pre dospelých hostí. Dezert nie je až taký náročný na prípravu, preto odporúčame pozrieť si náš recept na alkoholovú pochúťku.

Foto: shutterstock/Santhosh Varghese

Ak máte radi sladké, jemné a nadýchané koláče, potom je pre vás „Opitá slivka“ hitom. Tento dezert kraľuje nielen na osemnástkach, svadbách a výročiach, ale aj na bežných „domácich párty“ s priateľmi alebo rodinou. Jeho prítomnosť na stole vždy vyvolá všeobecnú vlnu radosti a komentárov s prosbou o recept. Nižšie nájdete osvedčený recept, ktorý vyvoláva práve takýto efekt.

„Opitá slivka“, ktorá je šialenou kombináciou nadýchanej piškóty, čokoládového krému a sliviek namočených v rume.

Hoci sladký krém a alkohol nejdú vždy ruka v ruke, v tomto prípade táto kombinácia funguje. Koláč je „nie príliš sladký“, jemný a pikantný. Doslova sa rozplýva v ústach a náznaky intenzívneho rumu dodávajú dezertu zaujímavú chuť, na ktorú sa ťažko zabúda. Zaručujeme vám, že sa nebudete môcť zastaviť len pri jednej porcii.

Ingrediencie na piškótu:

  • 90 g cukru,
  • 80 g pšeničnej múky
  • 100 g zemiakovej múky,
  • 30 g kakaa,
  • 4 vajcia,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva.

Ingrediencie na krém:

  • 1 kocka masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 650 ml mlieka,
  • 3 žĺtky,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 balenie vanilkového alebo smotanového pudingu,
  • 1 PL pšeničnej múky,
  • 1 PL zemiakovej múky.

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej alebo mliečnej čokolády,
  • 100 g 30- alebo 36-percentného smotanového syra,
  • 30 g masla.

Ďalšie prísady:

  • 300 g sušených sliviek,
  • 250 ml rumu,
  • 250 ml vody,
  • 4 PL cukru.

Čokoládový koláč so slivkami a rumom. Spôsob prípravy

Začnite namáčaním sliviek do alkoholu. Slivky vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte do varu, potom niekoľko minút povarte na miernom ohni. Slivky by mali počas tejto doby zmäknúť. Vzniknutú šťavu prelejte do nádoby a nechajte ju na neskôr na namočenie piškóty. Do ovocia nalejte pohár rumu a nechajte ho namočené aspoň hodinu. Odporúčame však urobiť tento krok deň vopred a nechať slivky namočené cez noc.

V ďalšom kroku pripravte piškótu. Plech na pečenie vymastite trochou masla a vyložte papierom na pečenie. Rozbite vajcia, ktoré ste predtým vybrali z chladničky. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha a postupne pridávajte cukor. Potom začnite za stáleho šľahania pridávať žĺtky. Pena by mala byť nadýchaná, svetlá a bledá. 

Pripravte si misu. Do nej nasypeme preosiatu pšeničnú a zemiakovú múku, pridáme kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. Obsah misy vlejte do vaječnej zmesi, najlepšie po častiach. Miešajte stierkou, kým sa nespojí. Zmes nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte 10-15 minút. Po vybratí a vychladnutí namočte do šťavy a alkoholu, ktoré zostali po namáčaní sliviek.

Teraz je čas na prípravu krému. Maslo nakrájajte na kocky. Odlejte pol šálky mlieka a zmiešajte so žĺtkami, pudingom a oboma múkami. Zvyšné mlieko uvarte s vanilkovým cukrom. Keď začne vrieť, pomaly prilievajte pudingovú zmes. Miešajte, kým zmes nezhustne. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Nakrájané maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná jemná hmota. Postupne pridávajte vychladnutý puding a premiešajte. Pripravený krém natrite na piškótový koláč. Na vrch poukladajte slivky namočené v alkohole a zľahka ich vtlačte do krému. Koláč vložte do chladničky.

V poslednom kroku si pripravte čokoládovú polevu. Čokoládu nasekajte a dajte do malého hrnca. Pridajte smotanu a maslo. Všetky prísady zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozpustia a nespoja. Hotovú zmes nalejte na vrch koláča a vložte ho na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete

Jogurtový koláč so skyrom a slivkami, expresný dezert, ktorý pripravíte za 10 minút. Hostia budú bojovať o recept


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnutá kaša sa vracia do módy. Pomáha pri vysokom tlaku a problémoch s hmotnosťou

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gulsen Ozcan). Kedysi bola základom stravy našich predkov, no postupne ju vytlačila bežná pšenica. Špaldová kaša sa však vracia…

Do hrnca som pridala kôru, ktorú som chcela vyhodiť. Vývar sa okamžite stal číslom jeden.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako pripraviť naozaj dobrý vývar? Mnohí ľudia odpovedia - mäso, zelenina a čas. Ale existuje ešte jedna neočividná…

Zabudnite na to, že ich treba zaliať vriacou vodou. Takto môžete rýchlo odstrániť šupku z paradajok

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertsock/Francisco Gomez Perpinan). Paradajky sú univerzálny produkt, ktorý je základom mnohých jedál, od čerstvých šalátov až po sýte omáčky.…

Je vaše krehké cesto tvrdé ako skala? Je viac než isté, že robíte túto chybu.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Krehké cesto je skvelou a chutnou základňou mnohých pečív. Je rýchle a jednoduché na prípravu, ale len pod jednou…

Dodáva energiu a potláča vlčí hlad. Z neho pripravíte najlepšiu nátierku na sendviče.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, ale mnoho ľudí k nim pristupuje nedbalo. Je čas…

Auto Trendy

USS Nimitz mení kurz: Americká úderná skupina smeruje na Blízky východ

17.06.2025, Redakcia Auto trendy Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadlová loď USS Nimitz mení kurz a smeruje na Blízky východ. Rozhodnutie padlo v dôsledku „operačnej núdze“, ktorá si vyžiadala okamžitý…

Nehoda s prekvapením: Súčiastky munície v jednom z havarovaných áut

12.06.2025, Redakcia Auto trendy Dramatická nehoda na ceste I/11 pri Mostoch u Jablunkova spôsobila popoludní nielen dopravný kolaps, ale aj nečakané bezpečnostné riziko. Po zrážke viacerých vozidiel sa ukázalo, že…

Vodopád z budovy: Blesky a povodne zabili najmenej 5 ľudí!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Zo strechy budovy sa lial skutočný vodopád, voda odnášala autá. To je výsledok mohutných prívalových dažďov, ktoré prešli cez severovýchodnú časť Spojených štátov a priniesli…

Žltá kontrolka DPF sa rozsvietila? Nikdy nezastavuj motor!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy . Keď sa v aute rozsvieti žltá kontrolka s ikonkou DPF, väčšina vodičov v prvom momente chce zastaviť vozidlo. To je však veľká chyba! Táto kontrolka…

Ničíš si batériu v mobile? Týchto 7 chýb robí každý druhý!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí robia pri nabíjaní svojho smartfónu chyby – a tak si ničia batériu. Povieme ti, ako sa správne starať o tvoj mobil. Bohužiaľ, nie všetky…

Bezpečnostný pás pre tehotné: Ako sa správne pripútať a chrániť bábätko v aute

16.06.2025, Redakcia Auto trendy O tom, že tehotná žena by mala byť počas jazdy autom vždy pripútaná, netreba diskutovať. Štatistiky totiž hovoria jasne – až 70 % úrazov počas tehotenstva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov