Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Túto chybu robí veľa ľudí. A potom sú prekvapení, že vývar nevyšiel.

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska). Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou...

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska).

Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou nie sú prísady ani samotné mäso, ale spôsob jeho varenia. A nie, nehovoríme o „žmurkaní“.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Na samotnom kurčati alebo troch druhoch mäsa, s pridaním húb alebo kapusty, alebo len so základnou zeleninou. Existuje toľko spôsobov prípravy vývaru, koľko ľudí ho varí. Bez ohľadu na ne sa všetci zvyčajne zhodnú na tom, ako by mal vyzerať dokonalý vývar. Čo znamená, ako? Je žltý alebo dokonca hnedastý – v závislosti od použitého mäsa a ďalších ingrediencií, aromatický a číry. To sú základné vlastnosti, ktoré ocení každý fanúšik tejto polievky. A nie je ich málo, veď je to predsa najobľúbenejšia polievka na Slovensku.

Žmurkanie a bzučanie je len polovica úspechu

Hoci sa vývar pripravuje už stáročia a je známy takmer v každej domácnosti, mnohí ľudia stále považujú jeho prípravu za problematickú. Najväčším z nich je dosiahnutie čírosti. Je známym pravidlom, že aby bol vývar taký, aký má byť, mal by počas varenia len mierne „žmurkať“, ale ani to nie je vždy kľúčom k úspechu. Ukazuje sa, že ak nie sú vyriešené iné problémy, sledovanie výkonu horáka je málo platné. Jedným z nich je povinné zbieranie humusu, tmavšej peny, ktorá počas varenia vystupuje z mäsa a kostí. Ak ju necháte, polievka určite nebude číra – hoci môže byť skutočne bohatšia na chuť.

Túto chybu robí veľa ľudí

Mnohí ľudia úplne prehliadajú používanie pokrievky pri varení vývaru. Ukazuje sa, že je veľmi dôležitá, ak chceme, aby naša polievka bola číra a zároveň aromatická. Obľúbenou chybou je variť vývar stále pod pokrievkou. Profesionálni kuchári aj amatéri odporúčajú dať pokrievku na hrniec len na začiatku varenia a stiahnuť ju, keď vývar začne vrieť. Týmto spôsobom:

  1. je ľahšie udržať správnu teplotu v hrnci, čo zabráni zakaleniu vývaru;
  2. Voda sa pomaly odparuje a „chuť“ zostáva v hrnci. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa nestratilo príliš veľa vody. Ak sa tak stane, môžete do hrnca pridať trochu vriacej vody.

Ak teda váš vývar doteraz fungoval ako veterný mlyn, určite sa oplatí urobiť túto malú zmenu. Varením bez pokrievky bude náš vývar dokonale číry a veľmi aromatický.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier

Krupnik – krúpková polievka, ktorej sa v chladné dni len ťažko odoláva. Aromatická, sýta a plná vitamínov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov