12.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/xiaoxiao9119).
Ocot, t. j. vodný roztok kyseliny octovej, je v našich domácnostiach prítomný od nepamäti – nielen v kuchyni, ale aj v kúpeľni alebo v domácej lekárničke. Najobľúbenejší je, samozrejme, jablčný ocot, ale nechýbajú ani priaznivci slivkového octu. Ako si ho pripraviť?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/shutterstock_2335967667.jpg)
Slivkový ocot je už dlho známy svojimi mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Obsahuje organické kyseliny, živé bakteriálne kultúry, pektín, enzýmy a minerály. Je tiež zdrojom vitamínov B, A, C, E a P. Má veľa draslíka, horčíka, fosforu, železa a kyseliny octovej, mliečnej a citrónovej.
Ocot sa používa už tisíce rokov v kuchyni aj v medicíne. V staroveku bol mimoriadne obľúbený oxymel, ktorý sa považoval za všeliek, zatiaľ čo v stredoveku sa proti bacilom a infekciám používal ocot štyroch zlodejov.
Dnes je samozrejme najpopulárnejší jablčný ocot, ale nechýbajú ani milovníci slivkového octu. Ako si ho pripraviť?
Ako pripraviť najlepší slivkový ocot? Osvedčený recept
Ingrediencie:
- 500 g sušených sliviek
- 0,5 šálky jablkových šupiek a stopiek
- 2 lyžice cukru
- 0,5 l vody
Príprava:
- Sušené slivky, uhorky a jablkové šupky nakrájajte na kúsky a vložte ich do veľkej nádoby. Pridáme cukor a zalejeme vodou. Od vrchnej časti nechajte 4 cm medzeru
- nádobu prikryte papierovým obrúskom a pevne zviažte gumičkou
- Obsah nádoby každý deň dôkladne premiešajte, kým sa približne po mesiaci kvasenie neutlmí a usadí sa na dne
- Ocot preceďte a odložte na ďalší mesiac. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot – recept na výrazný doplnok do šalátov a marinád. Užitočný aj na čistenie
Najlepšie huby na zimu. Urobte ich takto a nezabudnite na cibuľu – budete vylizovať poháre