10.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/elizaveta66).
Nie je nič lepšie ako čerstvý sezónny tovar priamo zo záhrady a domáce polotovary. Bohužiaľ však dosť často zabúdame, aké dôležité je dbať na detaily, takže aj nenápadné prísady nám môžu uškodiť. Toxická môže byť napríklad rebarbora, ktorá má mnoho využití, alebo najchutnejšie v auguste…. paradajky!
Niektorým potravinám, ktoré sa často objavujú na našich stoloch, by sme sa mali vyhýbať. Hovoríme o obľúbenom ovocí a zelenine – bez ďalších slov vám poradíme, ako ich správne pripraviť a ktoré detaily by nám mali dať podnet na zamyslenie. V zozname nájdete mnohé obľúbené pochúťky, ktoré sa často používajú v domácom jedálničku.
Tieto zložky môžu byť toxické a spôsobovať nepríjemné ochorenia
Absolútnou jednotkou sú… paradajky! Nebojte sa, hovoríme len o tých zelených. Otázka znie: kto a prečo konzumuje nezrelé ovocie? Nuž, presne tak – zelené paradajky často používame na nakladanie a iné konzervovanie a niektorí ľudia ich z nevedomosti pred uzavretím do pohára radi trochu ochutnajú. To však nie je najlepší nápad, pretože zelené kúsky obsahujú tomatín, alkaloid, ktorý vo veľkom množstve môže viesť k otrave jedlom. Príznaky zahŕňajú nevoľnosť, silnú koliku, bolesti brucha a zvracanie.
Ďalším jedovatým jedom v krásnej a lákavej podobe je rebarbora, resp. zelené listy tejto rastliny. Táto časť obsahuje veľké zásoby kyseliny šťaveľovej, a to je zasa rýchla cesta k otrave jedlom. Treba spomenúť, že stonky rebarbory možno bezpečne konzumovať od mája do júla.
Slovenské produkty škodlivé pre zdravie. Pred jedlom si to dvakrát premyslite
Zemolez obyčajný je ker, ktorý je na Slovensku pomerne bežný. Bohužiaľ, rastlina plodí plody mätúco podobné červeným ríbezliam, ktoré má mnoho ľudí vo svojich záhradách. Je to potrava pre zvieratá, napr. vtáky, ale ľudia by po týchto lákavých pochúťkach rozhodne nemali siahať. Plody obsahujú xylosteín – látku, ktorá dráždi tráviaci systém, oslabuje srdce a narúša nervový systém.
Ďalším nežiadúcim produktom sú marhuľové jadrá. Hoci táto časť ovocia obsahuje amygdalín, ktorý má liečivé účinky, môže byť táto zložka zdraviu nebezpečná. Amygdalín sa totiž môže zmeniť na kyanovodík, ktorý je pre človeka silným toxínom. Ak však skonzumujeme jedno alebo dve semienka, nič sa nestane, ale problém môže byť iný, ak ich skonzumujeme viac, a v takom prípade môžeme mať silné bolesti brucha, hnačku alebo zvracanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kultivuje činnosť čriev a zmierňuje zápchu. Čaj z tejto rastliny je prírodný spaľovač tukov
Elixír mladosti na dosah ruky. Pripravte si čučoriedkovú tinktúru a vychutnajte si jej jemnú chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.