10.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: YouTube.com/SkutecznieTv).
Paradajky jedia Slováci s obľubou po celý rok, ale práve teraz sú najzdravšie a najchutnejšie. Napriek ich mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam a mimoriadne priaznivým účinkom na organizmus ich nemôže jesť každý. Komu sa neodporúča zaradiť paradajky do svojho jedálnička? Zistite, či patríte do tejto skupiny.
![Paradajky](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/Snimka-obrazovky-2023-07-09-o-16.18.01.png)
Foto: YouTube.com/ SkutecznieTv
Prečo jesť paradajky?
Sezóna paradajok na Slovensku práve začala. Môžeme si vybrať z mnohých dostupných odrôd a vychutnať si ich sladkú chuť, ako aj použiť ich na prípravu osviežujúcich polievok alebo zaváraniny na zimu. Práve v lete by sme mali po paradajkách siahať najčastejšie – sú pokladnicou vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré im dodávajú mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. Interia poukázala na viacero dôvodov prečo sa ich oplatí jesť .
- Sú zdrojom vitamínov C, A, E, K a vitamínov skupiny B,
- Sú bohaté na draslík, vápnik, horčík, železo, mangán, meď, kobalt a bróm,
- Obsahujú lykopén, ktorý znižuje riziko aterosklerózy a infarktu, ako aj niektorých druhov rakoviny,
- Sú zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k dobrému tráveniu,
- Okrem toho obsahujú veľa vody a majú nízky obsah kalórií.
![Paradajky](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/Snimka-obrazovky-2023-07-09-o-16.25.02-1024x504.png)
Foto: súkromný archív
Kto by nemal jesť paradajky?
Hoci sú paradajky chutné a zdraviu prospešné, nie každý po nich môže siahnuť. V priebehu rokov sa odborníkom na výživu podarilo zostaviť zoznam kontraindikácií ich konzumácie. Kto by teda paradajky nemal jesť?
- Ľudia trpiaci reumatoidnou artritídou – medzi príznaky tohto ochorenia patrí bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov rúk a nôh, ktoré sa konzumáciou paradajok môžu zhoršiť.
- Ľudia s refluxom a opakovaným pálením záhy – nízke pH paradajok môže u niektorých ľudí podráždiť žalúdočnú sliznicu, čo spôsobí, že sa jedlo vráti späť do pažeráka.
- Ľudia s ochorením obličiek – kvôli vysokému množstvu draslíka v paradajkách
- Ľudia s diagnózou divertikulózy hrubého čreva – keďže paradajky majú malé semienka, ktoré pri tomto ochorení môžu viesť k zápalu a zhoršiť príznaky ochorenia.
- Ľudia, ktorí sú alergickí na paradajky a u ktorých sa po konzumácii paradajok vyskytne erytém na koži, žihľavka, svrbenie, opuch úst, ako aj nevoľnosť, bolesť brucha, hnačka, kýchanie, výtok z nosa alebo opuch hrtana.
Ak máte akékoľvek pochybnosti o konzumácii paradajok, spracovaných paradajok a množstve paradajok vo vašej strave, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Akú zeleninu by ste nemali jesť s chorou pečeňou? Pozrite si zoznam
Používate takúto dosku na krájanie? Radšej sa jej rýchlo zbavte. Vedci varujú, že môžu byť škodlivé