Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Manželstvo,

V pondelok 13.2. začína Národný týždeň manželstva 2023. Aké prekvapenia vás čakajú?

9.2.2023 - Ponuka je skutočne pestrá.

Život v manželstve vôbec nie je jednoduchý a ľahký. A to aj napriek tomu, že do neho zvyčajne vstupujú osoby, ktoré sa majú naozaj rady, a majú svoje sny a odhodlanie. Národný týždeň manželstva (NTM) nechce ťahať medové motúzy popod nos, ani zľahčovať situáciu, v ktorej sa ocitli mnohé manželské dvojice vo svojom vzťahu.

Zámerom Národného týždňa manželstva je priniesť povzbudenie a nádej, dodať odvahu a ponúknuť účinné nástroje partnerom vo vzťahu.

Upriamuje pozornosť na nástroje, ktoré môžu prispieť k tomu, aby vo vzťahu sa trápiace dvojice nabrali druhý dych a občerstvili sa „dávkou vitamínov“ pre obnovenie vzťahovej vitality.

NTM neignoruje fakt, že mnohé dvojice to nezvládli a svoj vzťah ukončili, ale zameriava sa najmä na prevenciu – čo je možné urobiť preto, aby sa vzájomné puto medzi manželskými partnermi posilnilo do takej miery, že budú odolnejší voči nástrahám ohrozujúcim ich vzťah.

NTM tiež nabáda k tomu, že ak existujú osvedčené a generáciami odskúšané nástroje na posilnenie vzťahu – treba po nich siahnuť a naučiť sa ich správne používať v každodennom živote. Pasivita zabíja! Platí to všeobecne, aj vo vzťahu.

Aj preto NTM povzbudzuje k osvojeniu si praktických manželských zručností, ako sú napr. zásady správnej komunikácie, zdravé riešenie konfliktov, nevyhnutnosť ospravedlnenia a vzájomného odpustenia a mnohé ďalšie.

Zakladateľ iniciatívy The Marriage Week, ktorého súčasťou je aj Národný týždeň manželstva na Slovensku, hovorí: „Ak je dobré manželstvo zručnosťou, staňme sa zručnými“.

Týždeň manželstva je príležitosťou zamerať sa na svojho manželského partnera a venovať zvýšenú pozornosť prehĺbeniu vzájomného vzťahu.

Národný týždeň manželstva, vzťah, manželstvo
Logo Národného týždňa manželstva 2023.
Zdroj: www.ntm.sk

Národný týždeň manželstva 2023 – „Odkaz …“

Aj z iných oblastí života a zdravia vieme, že prevencia je vždy lacnejšia a aj menej bolestivá ako samotná liečba. Niekedy potrebujeme začať práve v „ústredí riadenia našich rozhodnutí“ – v našej mysli. Veď to, aké správy o manželstve sa k nám dostali a čomu sme v súvislosti s manželstvom uverili, ovplyvňuje naše východiská pre takýto vzťah.

Aj preto téma 13-teho ročníka NTM na Slovensku upriamuje našu pozornosť na ODKAZy, ktoré (niekedy nenápadne) „plávajú“ okolo nás a determinujú náš pohľad na manželstvo aj predstavy o manželskom spolunažívaní. Mnohé z nich sú nerealistické, iné zdeformované nenasledovaniahodnými modelmi v blízkom či širšom okolí. Je však aj neuveriteľne veľa takých, ktoré pomáhajú nabrať vo vzťahu správny kurz.

Téma aktuálneho ročníka NTM vytvára príležitosť preskúmať hodnovernosť takýchto odkazov, premýšľať nad nimi, nechať sa inšpirovať ďalšími a nakoniec vybrať si tie, ktoré vyhodnotíme ako užitočné a pre vlastný vzťah prínosné.

manželstvo, Národný týždeň manželstva, vzťah
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/Takmeomeo

Ponuka NTM 2023 je naozaj pestrá 

Na mnohých miestach Slovenska sú pripravené zaujímavé podujatia pre manželov.

Niektoré majú inšpiratívny a motivačný charakter. Na mnohých ďalších je však možné priamo aktívne vstúpiť do odhaľovania princípov fungujúceho vzťahu, dokonca aj s praktickým „nácvikom“ 😊formou zaujímavých partnerských aktivít -napríklad kurz Manželské večery vo viacerých mestách (Kežmarok, Piešťany, Trnava, …), alebo kultúrno-vzdelávacie večery v rámci DUET tour(Topoľčany, Rožňava, Vranov n/Topľou, …) navyše s výberom najznámejších „zamilovaných duetov“ v podaní mladých umelcov.

Tému aktuálneho ročníka NTM organizátori veľmi trefne zapracovali do scenára Večera odkazov, ktorý zábavným spôsobom a aj výpoveďami manželských párov obohatí ich účastníkov takisto na viacerých miestach Slovenska. Viac na webe alebo na regionálnych weboch.

Ponuku programov a aktivít budú organizátori na webe NTM aktualizovať každý deň.

On-line ponuka  

On-line workshop –Spokojná láska pre páry, ktoré chcú rozvíjať vzťah a rozdúchať oheň lásky presne na Valentína. Pozor treba sa registrovať vopred!

On-line kurz Spokojné manželstvo – kurz o tom, ako vylepšiť svoje manželstvo

Manželské povzbudenia – do vašej e-mailovej schránky pristane každý deň počas Týždňa manželstva občerstvujúce povzbudenie – stačí sa prihlásiť na odber a povzbudenia si nájdu cestu k prihláseným…  

Súťaž na Facebooku

Zaujímavé odkazy stále pribúdajú na FB NTM, kde prebieha súťaž o „najkreatívnejší, najvtipnejší či najužitočnejší odkaz“ pre manželov. Stále môžete prispieť svojím vlastným… 

Outdoorová „pokladovka“

Hľadanie odkazov s úlohami – vychádzka do prírody, kde sa pomocou mobilnej aplikácie manželia presúvajú na určené geografické body, aby zistili, aké úlohy tam na nich čakajú. Vychádzka priam ponúka využiť čas vo dvojici na spoločný rozhovor a nové zážitky … navyše na čerstvom vzduchu.

zamilovanosť, manželstvo, kríza
Každý má určité potreby. Otázkou je, či práve tie vaše napĺňate vo vašom vzťahu. Ak však chcete manželovi povedať o svojich potrebách, musíte ich poznať.
Zdroj: Pexelst/cottonbro

Tipy na doma

Tým, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemajú možnosť niekam sa spolu vybrať, je pripravená ponuka s inšpiráciami, ktoré sa dajú využiť aj „z vlastnej obývačky“.

Hudobné odkazy

Tento rok do mozaiky inšpirácií pribudli Odkazy pre manželov od umelcov. Piesne Janais, Márie Podhradskej, Skyvy, či Mareka Ztraceného odkrývajú hlboké pravdy o vzťahoch a tiež prinášajú nádej … stojí za to vypočuť si tieto vzácne odkazy.

Odznak – ako malý symbol posolstva o dobrom manželstve

Možno počas NTM stretnete dvojice či jednotlivcov s odznakom loga NTM na kabáte či kabelke … sú to tí, ktorí sa rozhodli aj takto viditeľne prihlásiť k odkazu NTM. Prípadne sa môžete pridať k nim…

Termín NTM  

Národný týždeň manželstva prebehne už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to v termíne 13.-19. februára.

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk

Informoval Vladimír Sochor.

Súvisiace články

Dobré manželstvo nie je samozrejmosť…

12 otázok a odpovedí, ktoré potrebuješ vedieť pred manželstvom

Zdroj úvodnej foto: www.ntm.sk


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je vydatá za milionára z Dubaja. Otvorene hovorí, že sa vydala pre peniaze. „Myslíte si, že to robím zadarmo?“

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@malaikahraja). Miliónové autá, honosné bývanie, exotické dovolenky, luxusné oblečenie a nepredstaviteľne vysoké vreckové. Taký je život Malaikah Raja, mladej…

Ako vytvoriť šťastné manželstvo? Deväť tipov na zlepšenie vášho vzťahu

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios). Ako si uprostred zhonu, stresu, nedostatku dôvery a trpezlivosti vytvoriť úspešný vzťah? Šťastné páry sú schopné toho,…

Má päť manželiek a 24 detí. Každú piatu noc trávi s inou. Tvrdí, že „je to normálne“

20.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube/@happilyeverreality). O príbehu Bradyho Williamsa a jeho piatich manželiek a 24 detí už informovali mnohé zahraničné médiá. Nedávno sa…

Zásnubný večierok sa zmenil na peklo. „Počuli sme ženy kričať“

17.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap). Tragickú udalosť, ktorá sa odohrala počas zásnubnej párty v Perthe (Austrália), opísal web Dailymail.co.uk. Policajt z Washingtonu (USA)…

Kde sa zoznámiť s milionárom? Prezradila tri najlepšie miesta. „Takto som spoznala svojho partnera“.

15.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/annabey). Anna Bey je influencerka, ktorá sa delí o tipy týkajúce sa životného štýlu. Vo videu na YouTube odhalila…

Auto Trendy

Kontrola auta na jar. Čo je potrebné skontrolovať po zime?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Zima je náročné obdobie pre každé vozidlo. Soľ na cestách, nízke teploty a vlhkosť nepriaznivo ovplyvňujú mnohé komponenty vozidla. Preto je veľmi dôležité vykonať dôkladnú…

Ako jazdíte a čo môžete urobiť, aby vaše auto spotrebovalo menej paliva?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Rastúce ceny pohonných hmôt môžu niekedy odradiť ľudí od plánovania výletných ciest. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ušetriť palivo, aby sme sa na čerpacej stanici…

Počet obetí po zhromaždení v Maďarsku stúpol. Dvanásťročné dievča je mŕtve

30.3.2024 Redakcia Auto trendy - Počet obetí nehody na Rallye Esztergom Nyerges stúpol na päť. Lekári nedokázali zachrániť život 12-ročného dievčaťa, ktoré v nedeľu previezli v vážnom stave z trate…

Cyklisti sa vrátili na cesty. Čo môžu a čo je zakázané?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Jar je tu, takže cyklisti sa dostanú na cesty. Niet divu - je to zdravý, ekologický a lacný spôsob, ako sa dostať do cieľa. Cyklisti…

Auto u mechanika - kto nesie zodpovednosť

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Keď pošleme auto do opravy, očakávame profesionálny servis. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že počas servisu dôjde k poškodeniu, poruche alebo dokonca krádeži. Musí byť vždy…

Koľko koní vaše auto skutočne potrebuje? Jednoduchý vzorec

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci ADAC zisťovali, aký výkon potrebujú moderné autá na zabezpečenie efektívnej jazdy v meste, v horách alebo na diaľnici. Výsledkom je jednoduchý vzorec, ktorý treba…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov