Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Manželstvo,

12 otázok a odpovedí, ktoré potrebuješ vedieť pred manželstvom

30.1.2023 - Aké odpovede potrebujete poznať?

Pred tým, ako prejdete svadobnou uličkou a uzavriete manželstvo uistite sa, že máte odpovede na všetkých 12 otázok.

Správne otázky a diskusia o nich, vám totiž pomôže vstúpiť do manželstva tou správnou nohou.  

Terapeutka Hatty J. Lee vysvetlila, že mnoho ľudí začína s týmto typom rozhovorov až v čase zasnúbenia. „A potom majú pocit, že je to príliš neskoro,“ dodáva.

Môže sa stať, že ak určité situácie nevyriešite ešte pred svadbou, naplno sa prejavia v manželstve. Akých 12 otázok by ste si mali zodpovedať?

Financie a manželstvo: Aké sú vaše finančné ciele a ako by ste ich chceli dosiahnuť?

Nech máte k peniazom akýkoľvek vzťah, diskutujte o tom. Financie sa totiž môžu stať zdrojom stresu v manželstve, preto je dobré byť už od začiatku na rovnakej vlne.

Lee preto odporúča diskutovať o prípadných dlhoch, míňaní a šetrení. Pýtajte sa otázky typu: Budeme mať spoločný účet? Ako si rozdelíme výdavky? A rozdelíme si ich vôbec? Čo budeme pri výdavkoch uprednostňovať?

Ako ti môžem pomôcť, keď si v strese?

Jedna z najlepších vecí, ktoré môžete pre svojho partnera urobiť je naučiť sa, ako mu pomôcť, keď je na dne.

Niektorí ľudia potrebujú útechu, iní potrebujú priestor, iní potrebujú povzbudzujúci rozhovor. Každý je totiž jedinečný. A keď ste skutočne v strese, nemusíte byť schopný odkomunikovať tieto potreby.

Ak už váš partner vopred bude vedieť, čo vám pomôže vyrovnať sa so stresovou situáciou, bude to oveľa ľahšie pre oboch.

Chcete deti? A čo ste obaja ochotní podstúpiť pri snahe otehotnieť?

Je bežnou praxou, že dvojica, ktorá chce uzatvoriť manželstvo, hovorí o deťoch ešte pred svadbou. Sú však aj prípady, kedy sa o tom nerozpráva. Diskutujte preto, či obaja chcete deti.

V manželstve vznikajú aj situácie, kedy nemôže žena otehotnieť. Je dobré sa preto porozprávať, ako každý z vás vníma adopciu, umelé oplodnenie…

Hoci sa vaše názory môžu v priebehu času meniť, a tiež v čase, kedy skutočne čelíte problému otehotnieť, včasné rozprávanie zabezpečí, že situáciu budete riešiť ako tím.

manželstvo, Národný týždeň manželstva, vzťah
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/Takmeomeo

Aké sú vaše očakávania týkajúce sa starostlivosti o deti?

Ďalšou otázkou ohľadom detí je to, ako ich chcete vychovávať. Terapeutka odporúča položiť si nasledujúce otázky: Kto zostane s dieťaťom alebo deťmi doma? Muž alebo žena? Budete obaja pracovať a striedať sa pri starostlivosti o deti?

Bude pracovať len muž a žena sa bude starať o deti? Bude pracovať len žena a muž zostane doma?

Aký je váš štýl komunikácie?

Z každej strany môžete počuť, že komunikácia je pre vzťah kľúčová, ale vedieť, ako viesť zdravú komunikáciu, môže byť niekedy zložité. Dôvodom sú rôzne komunikačné štýly.

Má jeden z dvojice problém s tým, že často povie to, čo mu prvé napadne a potom to ľutuje? Komunikuje sa niekomu lepšie písomne? Potrebuje ten druhý viac času na premyslenie odpovede?

Aké sú vaše hranice?

Každý človek má určite hranice, ktoré nechce prekročiť. Môžu sa týkať tradičných otázok o deťoch, náboženstva, spôsobu výchovy…

Medzi ďalšie hranice patrí bývanie, koníčky, kariérne ciele.

Poznať vlastné hranice vám umožní v manželstve ľahšie riešiť vznikajúce problémy, ktoré by inak mohli viesť až k rozvodu.

Koľko času potrebujete stráviť osamote?

Každý potrebuje čas osamote, no niektorí ľudia to potrebujú viac ako iní. Ak neviete, že čas osamote je pre vášho partnera normálnou potrebou, môžete predpokladať, že je nahnevaný, rozhorčený alebo sa kvôli niečomu uzavrel.

A on len jednoducho hľadá priestor pre seba. Ak si vopred vydiskutujete, koľko času potrebujete pre seba a ako sa to prejavuje, nielenže to posilní váš vzťah, ale v budúcnosti zabráni zmätkom.

manželstvo, hádky, otázky
Ilustračná fotografia.
Zdroj:Pixabay/Pexels

Čoho sa najviac bojíte?

Manželstvo je o porozumení – a nielen o pochopení vašich nádejí, snov a ambícií.

Ide aj o pochopenie strachu, ľútosti a boja – najmä v súvislosti s manželstvom. Ťažké otázky totiž váš vzťah prehĺbia.

Aký bude váš postoj k svokrovcom?

Pri zakladaní novej rodiny je potrebné stanoviť hranice týkajúce sa svokrovcov . „Existuje veľa ľudí, ktorí sú stále pripútaní k svojej pôvodnej rodine takým spôsobom, že majú pocit, že sú stále malým dieťaťom, ktoré sa snaží potešiť svoju rodinu,“ upozorňuje Lee.

Hoci byť blízko k rodine je skvelé, môže to neskôr predstavovať problémy, najmä ak si vy a rodina vášho partnera nesadnete.

Je dobré si zodpovedať nasledujúce otázky: Ako budeme uprednostňovať náš manželský vzťah? Ak tvoj rodič niečo chce a ja chcem niečo iné, ako by si k tomu pristupoval? Koľko času budeme tráviť s tvojou rodinou?

Čo očakávate od manželstva?

Pred samotným vstupom do manželstva je vhodné si vydiskutovať aj predstavy o manželstve.

Týkať sa môžu prípravy večere, pravidelného cestovania, času stráveného bez detí… Uvedomte si vzájomné predstavy o fungovaní v manželstve, aby ste sa po svadbe vyhli prekvapeniam a sklamaniu.

Aké sú vaše očakávania v otázke sexu?

Partneri môžu mať rôzne názory na to, ako často mať sex v manželstve. Vo vzťahu sú totiž obdobia plné nehy, ale aj čas, kedy sa to troška „ochladí“.

Ubezpečte sa navzájom, že menšia sexuálna aktivita, neznamená, že ste o seba stratili záujem.

Čo pre vás znamená manželstvo?

Manželstvo neznamená pre každého to isté. Niektorí ľudia si myslia, že ide o partnerstvo, iní, že o právnu dohodu.

Konverzácia o veľkých problémoch pred uzavretím manželstva a uistenie sa, že všetky vaše potreby, túžby a očakávania sú v súlade, vám môže zabezpečiť, že do manželského života vstúpite správnou a pevnou nohou.

Ak máte pochybnosti, komunikujte – pýtajte sa, počúvajte a diskutujte. Je to najkratšia cesta cez akúkoľvek prekážku.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články

7 situácií, v ktorých by sa rozvedení ľudia dnes zachovali inak

Každodenné návyky, ktoré ničia váš sexuálny život

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/StockSnap


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Narcistická osobnosť? Život s takýmto človekom je nočná mora! Znaky, podľa ktorých to spoznáte

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Narcistická osobnosť sa zvyčajne spája so sebadôverou a presvedčením o vlastnej jedinečnosti. Málokto však vie, že pod touto…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Ráno alebo večer? Styk v tomto čase bude najlepší. Na svoje si prídu najmä dámy

10.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Rudy). Všetko v správnom čase, vrátane detailov. Aký je najlepší čas na pohlavný styk? Odborníčka uviedla konkrétny čas…

Chodila s rozvedeným. Prezradila, ako sa k nej správal v prvý večer. „Nikdy viac“

09.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jana_hocking/). Jana Hocking z Austrálie začala randiť s mužom, ktorého spoznala na Instagrame. Aj keď bol rozvedený a mal…

Čím dlhšie, tým lepšie? Odborník hovorí, ako dlho by mal trvať pohlavný styk. „Pre niektorých to môže byť normálne“

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A). Ako dlho by mal trvať pohlavný styk? Doktorka psychológie Sonya Maya ukázala výsledky štúdie, ktorá…

Auto Trendy

Smart predstavil v Číne nový model Smart Elf #1 a dve nové verzie modelu Elf #3

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie troch modelov Smart, ktoré bolo ohlásené na 14. apríla, sa teraz naplnilo. Nový smart Elf #1 a nové verzie nového smart Elf #3 už…

Pozor na nálepku. Polícia varuje vodičov

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - V Europe mizne čoraz viac áut a zlodeji majú k dispozícii čoraz šikovnejšie metódy. Polícia vodičom naznačuje, čo by malo vzbudiť našu ostražitosť a ako…

Motor sa jednoducho vypne. Mechanici sa chytajú za hlavu

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohé poruchy moderných automobilových motorov môžu byť dôsledkom nedostatočného servisu. Nanešťastie sa niekedy takýto servis riadi odporúčaniami výrobcov. Používatelia si často ani neuvedomujú, že robia…

V akom veku môžete získať vodičák na nákladné auto a autobus. Koľko stojí autoškola pre kategóriu C a D

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Vodičské preukazy na Slovensku sa delia do rôznych kategórií, ktoré vodičom umožňujú šoférovať rôzne typy vozidiel. Na vedenie nákladných áut a autobusov musíte mať vodičské…

Parkovacia plošina - problematické parkovisko

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Developeri sa čoraz častejšie obracajú na parkovacie plošiny, ktoré umožňujú umiestniť viac vozidiel na menšom priestore. Nie vždy je to však pre používateľa vozidla výhodné,…

Jarné/letné cestné výzvy. Prečo majú letné pneumatiky zmysel?

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si myslia, že pneumatiky zohrávajú kľúčovú úlohu v bezpečnosti jazdy, najmä v zime, keď sú cesty zasnežené a klzké - a práve vtedy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov