Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie

Dokážete zjesť za týždeň 30 rastlín? Áno, dokážete. Neveríte?

2.2.2023 - Jedzte dúhu, radí známy gastroenterológ. Prečo?

Medzi súčasť črevnej mikroflóry patria prospešné i škodlivé baktérie. Zloženie mikróbiómu môže ovplyvniť vaše zdravie. Ako dosiahnuť, aby vaše črevá boli zdravé? Päť jednoduchých rád poskytol na sociálnej sieti uznávaný slovenský gastroenterológ Ladislav Kužela.

Jedzte minimálne 30 rastlín za týždeň

„Výskum v rámci American Gut Project ukázal, že čím širšiu rozmanitosť rastlín jete, tým rôznorodejší býva váš črevný mikrobióm,“ vysvetľuje Kužela.

30 rastlín podľa jeho slov vôbec nie je veľa, ak vezmete do úvahy, že „rastliny“ zahŕňajú orechy, semená, strukoviny, celozrnné výrobky, korenie, bylinky, ovocie a zeleninu.

Jedzte dúhu

„Ovocie a zelenina získavajú svoje svetlé farby z polyfenolov. Je to typ obrannej chemikálie, ktorá chráni rastlinu a vyživuje naše dobré črevné mikróby,“ ozrejmuje tiež gastroenterológ. „Konzumáciou rôznych pestrofarebných druhov ovocia a zeleniny kŕmite množstvo rôznych mikróbov, ktoré zase podporujú vaše zdravie,“ dodáva.

Fermentované jedlo

Dajte si každý deň trochu fermentovaného jedla, ktoré zvyšujú diverzitu (rozmanitosť) črevného mikrobiómu.

Fermentované potraviny obsahujú viac ako 1 milión živých baktérií v jednom grame, pričom väčšina obsahuje baktérie tvoriace kyselinu mliečnu, ktoré doslova milujú vlákninu. Patrí tu napríklad kefír, kyslá kapusta, probiotický jogurt, miso či kimči.

Doprajte svojmu črevu odpočinok

Kužela odporúča ideálny odpočinok v rozpätí 12 až 14 hodín, najlepšie počas noci.

„Toto umožní špecifickým mikróbom vrátane Akkermansia muciniphila vyčistiť vašu črevnú výstelku a udržať ju zdravú, čo je dôležité pre podporu zdravých čriev a imunitného systému,“ vysvetlil.

Znížte na minimum spotrebu ultraspracovaných potravín

V okolitých krajinách majú ľudia viac ako 50 % v strave ultraprocesované potraviny, ktoré majú škodlivý vplyv na zdravie našich čriev.

Pokúste sa teda urobiť jednoduché výmeny za domáce alternatívy všade, kde je to možné, odporúča Ladislav Kužela na záver.

Ladislav Kužela, zdravie, črevo
Gastronterológ Ladislav Kužela.
Zdroj: Facebook/Ladislav Kužela

doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH

Ladislav Kužela je uznávaný gastroenterológ, autor mnohých odborných publikácií a vysokoškolský pedagóg. Je spoluautorom kníh Zdravie bez liekov a Zdravé črevo a trávenie.

Je presvedčený, že len liečiť nestačí. Podľa neho je dôležitý aj prístup a komunikácia. Preto je pacient pre neho vždy partnerom v diskusii.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články

Olizuje vaše dieťa cencúle? Nevinná zábava môže mať nepríjemné následky

Budíte sa vy alebo vaše deti o 3.00 ráno? Spozornite!

Zdroj úvodnej foto: Pexels/Vanessa Loring

Aktualizované 2.2.2023 10:01


Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.