Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Vedci náhodne zistili neuveriteľné: Prehrá sa vám pred smrťou celý život pred očami? Vybavia sa príjemné či nepríjemné spomienky?

26.10.2022 - Otvárajú sa dvere novým výskumom?

Už ste určite častokrát počuli vetu, že pred smrťou sa mu prehral alebo videl celý život pred očami. Niekedy ju povedia aj ľudia, ktorí zažili veľký strach a obavy, pretože sa ocitli v smrteľnom nebezpečenstve.

Tím kanadských vedcov pri svojom neplánovanom výskume zistil, že to môže byť skutočne pravda.

Odborníci sa totiž prvotne pustili do merania mozgových vĺn 87-ročného pacienta, u ktorého sa rozvinula epilepsia. Počas neurologického záznamu však utrpel smrteľný infarkt.

Uvedenou zhodou náhod sa vedci dostali k záznamu, ktorý zobrazuje činnosť mozgu tesne pred smrťou, informuje BBC.

Ukázalo sa, že 30 sekúnd predtým a potom mužove mozgové vlny vytvárali tvary podobné snívaniu či vybavovaniu si spomienok.

Túto mozgovú aktivitu by sme mohli nazvať aj „pred očami mi prebehol celý život“, napísali autori štúdie uverejnenej v časopise Frontiers in Aging Neuroscience.

smrť, mozog
Ilustračné foto.
Zdroj: Unsplash/Mo

Prvá nahrávka umierajúceho mozgu

Doktor Ajmal Zemmar, spoluautor štúdie, vysvetlil, že to bola vôbec prvá nahrávka umierajúceho mozgu.

Dodal, že 30 sekúnd predtým, ako srdce pacienta už neprúdilo krv do mozgu, jeho mozgové vlny vytvárali rovnaké vzorce, ako keď vykonávame kognitívne náročné úlohy. Ide o sústredenie, snívanie alebo vybavovanie spomienok.

Vybavoval si pacient pozitívne či negatívne spomienky? Zemmar vysvetlil, že aktuálne sa to nedá bez pochybnosti vysvetliť. Zašiel však do filozofickej sféry a uviedol, že ak by náš mozog chcel uskutočniť spätný pohľad na život, snažil by sa asi pripomenúť dobré spomienky, nie tie zlé.

„Ale to, čo je nezabudnuteľné, by bolo pre každého jedinečné. Mohlo by to byť posledné pripomenutie si spomienok, ktoré sme v živote zažili a ktoré sa nám prehrávajú v mozgu v posledných sekundách pred smrťou,“ dodal.

Vedci teraz dúfajú, že zverejnenie tohto jediného ľudského prípadu môže otvoriť dvere ďalším štúdiám o posledných okamihoch života.

„Myslím si, že na celom zážitku na prahu smrti je niečo mystické a duchovné,“ vysvetlil Zemmar. „A zistenia ako je tento sú momentom, pre ktorý vedci žijú.“

Štúdia zároveň vyvoláva otázky o tom, kedy presne sa končí život – keď prestane biť srdce alebo prestane fungovať mozog?

Zdroj úvodnej foto: Pexels/AnnaShvets


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto semienka sa zvyčajne hneď vyhodia. Čo je veľká škoda, keďže olej z nich je účinný v boji proti vráskam

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Samborskyi). Vlastnosti tejto látky sa dajú len ťažko preceňovať a sú obľúbené najmä v kozmetických prípravkoch na starostlivosť…

Beh pre ľudí, ktorí nenávidia behať. Je to skvelý spaľovač tukov, ale jedna vec je dôležitá

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alliance Images). S príchodom jari sa mnohí ľudia rozhodnú vykonávať fyzickú aktivitu vonku. Často ide o chôdzu alebo beh.…

Hviezdica prostredná – burina, ktorú obľubuje vtáctvo na farmách, môže úspešne nahradiť špenát

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans). Hviezdica prostredná je vytrvalá burina, ktorú mnohí stále podceňujú. Pritom sa oplatí využiť jej liečivé vlastnosti a dokonca…

Ukázala, čo sa môže skrývať v obľúbených orechoch. „Budem sa tváriť, že som to nevidela!“

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maks Narodenko). Orechy sú zdravé a odborníci na výživu a osobní tréneri ich veľmi odporúčajú. Obsahujú veľa pre nás…

Je to prírodný poklad železa. Nezabudnite ho zbierať v apríli a máji

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Mladá žihľava je skutočným pokladom minerálov a vitamínov, po ktorých naše telo unavené po zime túži ako po…

Auto Trendy

Má to byť míľnik značky. Koľko stojí

19.4.2024 Redakcia Auto trendy . Audi chce od roku 2033 vyrábať výlučne elektrické vozidlá. Kľúčovým prvkom pri dosahovaní tohto cieľa je nedávno predstavené Audi Q6 e-tron, ktoré využíva novú platformu…

Audi e-tron GT sa dočká významnej aktualizácie. Súrodenec Taycanu ponúkne vyšší výkon a dlhší dojazd

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Audi e-tron GT dostane v najbližšom období aktualizáciu. Estetická a technická aktualizácia prinesie vlajkovej lodi ponuky elektromobilov Audi vyšší výkon a dlhší dojazd.

Facelift modelu Nissan Qashqai bol oficiálne predstavený. Hlavné zmeny v dizajne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai sa dočkal estetického faceliftu, ale aj niekoľkých technologických aktualizácií, ktoré ho lepšie začleňujú do nového japonského modelového radu.

Tesla má veľký problém. Pozastavenie dodávok populárneho modelu

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck, jedno z najočakávanejších áut posledných rokov, čelí vážnym problémom. Niekoľko mesiacov po začatí dodávok sa ukazuje, že mnohé problémy sa nepodarilo včas odstrániť.…

Spoločnosť BYD dostala od čínskych vládnych orgánov dotácie. Najmenej 3,4 miliardy EUR

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia prešetruje čínske dotácie na elektromobily. Podľa správy nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo mohol najmä jeden konglomerát využívať veľké štátne dotácie.

Motorový olej na dlažobnej kocke pred domom. Ako sa zbavíte škvŕn?

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Dlažobné kocky sa bežne používajú na príjazdových cestách. Niet divu, že vyzerá esteticky a je odolná voči opotrebovaniu. Čo však robiť, ak na nej nájdete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov