4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Namiesto ďalšieho tradičného koláča z babičkinej knihy receptov si vyberte horké čokoládové brownie. Tento šialene chutný a intenzívne čokoládový koláč nemá konkurenciu vďaka triviálnym surovinám, rýchlej príprave a samozrejme zlatým proporciám – vnútri vláčny, vonku dokonale chrumkavý.
Domáce koláče sú neprekonateľné a existujú recepty, ktoré sa nikdy neomrzia. Jedným z nich je klasický recept na brownie. Nie je to nič iné ako ikonický koláč s veľkou porciou čokolády – v skutočnosti v surovinách okrem nej a základu nájdete len veľmi málo. Práve vďaka tomu je toto pečenie neuveriteľne chutné a jedinečné do najmenšieho detailu.
Klasické brownie s veľkou porciou čokolády
Jedným z najobľúbenejších zákuskov popri koláčoch, muffinoch alebo keksíkoch je klasické brownie. Tento kultový koláč sa vyrába v mnohých originálnych a chutných verziách, ale základná verzia sa považuje za najlepšiu a neprekonateľnú. Nebeskú chuť, ktorá sa rozplýva v ústach, má na svedomí samotná čokoláda – preto si vyberte kvalitnú čokoládu. Nemá zmysel používať lacné napodobeniny, ktoré sa len podobajú na čokoládu.
Dokonalé brownie sa hodí na každú príležitosť, či už k rannej káve, ako dezert alebo pohostenie pre hostí. Recept je hračka, ale aj tie najmenšie detaily hrajú dôležitú úlohu. Preto sa oplatí pamätať na kvalitu surovín, správnu teplotu alebo čas v rúre. Klasickým spôsobom by mala vyjsť buchta – vtedy je stred mierne kyprý, zatiaľ čo kôrka je chrumkavá a chutná.
Recept na dokonalé brownie – koláč ideálny na každú príležitosť
Ingrediencie:
- 300 g horkej 70% čokolády (polovicu môžete nahradiť inou s nižším obsahom kakaa),
- 3 veľké vajcia,
- 180 g masla,
- 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo čerstvých semien,
- 220 g jemného cukru alebo práškového cukru,
- 100 g celozrnnej múky,
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Spôsob prípravy:
- Na začiatku nezabudnite vybrať všetky prísady z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Potom rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli. Maslo vložte do hrnca a keď sa stane tekutým, ochlaďte ho a spojte s čokoládou.
- Zmes dôkladne premiešajte, mala by byť stále tekutá. Teraz do nej pridajte rozšľahané vajcia, vanilkový extrakt. Jemne miešajte, kým sa všetko pekne nespojí.
- Teraz je čas pridať cukor, múku a prášok do pečiva. Zmes opäť premiešajte, aby v nej neboli hrudky.
- Čokoládovú zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Koláčik pečte pri teplote 160 stupňov, bez ventilátora, približne 35 minút. Neznepokojujte sa, ak vrch koláča popraskal – je to prirodzený proces. Kľúčom k úspechu je skúška drevenou tyčinkou – mala by byť mierne vlhká, ale koláč by nemal byť surový.
- Takto pripravené brownie nechajte vychladnúť a podávajte s práškovým cukrom, zmrzlinou alebo šľahačkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý orechový medovník – vhodný nielen na Vianoce. Najlepšie chutí po dvoch dňoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.