Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Geniálny spôsob, ako nakladať papriky. Zachová si chrumkavosť a chuť. V zime nám za to poďakujete

07.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vlad Ispas). Leto je ideálny čas na prípravu zásob na zimu. Hoci tento čas zvyčajne využívame na nakladanie uhoriek a výrobu najrôznejších džemov, zaváranín...

07.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vlad Ispas).

Leto je ideálny čas na prípravu zásob na zimu. Hoci tento čas zvyčajne využívame na nakladanie uhoriek a výrobu najrôznejších džemov, zaváranín a kompótov, oplatí sa venovať chvíľu aj nakladaniu papriky. Vďaka osvedčeným trikom vydržia nezmenené a chrumkavé až do ďalšej sezóny.

paprika_nakladaná
Nakladaná paprika
Foto: shutterstock/Vlad Ispas

Nakladaná paprika má na Slovensku veľa milovníkov. Mnohí ľudia oceňujú jej jedinečnú chuť, dlhotrvajúcu čerstvosť a jednoduchú prípravu. Je to tiež veľmi univerzálna pochúťka, pretože sa môže jesť priamo z nádoby alebo sa môže podávať ako príloha pri gurmánskej večeri s rodinou alebo priateľmi. Ako ju správne pripraviť?

Chrumkavé a chutné nakladané papriky. Vydržia až do budúcej jari

Pri výrobe zaváranín často pochybujeme, či naše pochúťky vydržia skúšku časom. Ak však poznáte správne postupy (ktoré vám každú chvíľu predstavíme) a dodržíte recept, vaše nakladané papriky by nemali za niekoľko mesiacov stratiť chuť, chrumkavosť a dokonca ani výživovú hodnotu. S touto domácou marinádou si pripravíte chutné a zdravé občerstvenie, ideálne práve na jeseň a zimu.

Ingrediencie: 

  • 900 g papriky (červenej alebo žltej),
  • 700 ml vody,
  • 100 ml 10 % liehového octu,
  • 60 ml oleja,
  • polovica cibule,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 85 g cukru,
  • 2 vetvičky tymiánu,
  • 3 bobkové listy,
  • 2 horčičné semienka (na jednu nádobu),
  • 2 zrnká čierneho korenia (na jednu nádobu),
  • 2 čajové lyžičky soli.

Nakladané papriky. Spôsob prípravy

Umyte papriky pod tečúcou vodou a osušte ich. Nakrájajte ich na menšie kúsky (najlepšie na pásiky) a odstráňte semená. Potom si pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu a ocot a pridajte soľ a cukor. Varte na miernom ohni, kým sa prísady nerozpustia a nezmiešajú.

Pripravte si primeraný počet fliaš. Skontrolujte, či sú nepoškodené a tesniace a či majú viečka. Fľaše by mali byť vopred sparené. Ako prvú vrstvu do nich vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a na polovicu rozkrojené strúčiky cesnaku.

Potom pridajte vetvičky tymiánu, nové korenie, bobkové listy, horčicu a zrnká korenia. Do fliaš vložte nakrájané kúsky papriky. Je lepšie pridať ich viac ako menej, pretože podobne ako pri nakladaných uhorkách, ak ich neumiestnite príliš tesne, nasiaknu príliš veľa nálevu a budú mäkké a „gumové“.

Obsah fliaš zalejte pripravenou marinádou. Dávajte však pozor, aby ste ich nenaplnili až po okraj, pretože vrchnák po kontakte s tekutinou môže po určitom čase splesnivieť. Pred uzavretím sklenených fliaš nalejte do každej z nich trochu oleja. Vďaka tomu si paprika zachová svoju pôvodnú chuť a nestratí svoju čerstvosť.

Ako posledný krok vykonajte pasterizáciu. Dno veľkého hrnca vyložte utierkou, na ktorú umiestnite fľaše. Neumiestňujte ich príliš blízko seba, pretože by sa pri vzájomnom dotyku mohli rozbiť. Do hrnca nalejte vlažnú vodu. Nezabudnite, že tekutina sa nesmie dostať k viečkam pohárov. Hrniec zakryte pokrievkou a pasterizujte 15 minút po tom, ako voda zovrie. Po uplynutí tejto doby vyberte fľaše, aby vychladli. Hotovo!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám

V zime sa mi poďakujete, že som vás ju naučila pripraviť. Jednoduchá príprava a chuťou rozdrví obľúbený kečup


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov