Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

5 overených spôsobov, ako konečne prestať kričať na deti

17.10.2022 - „Často zvyšujem hlas alebo kričím a nenávidím sa za to, ale nedokážem to zmeniť,“ napísala jedna mama.

Často sa samej seba pýtate, ako prestať kričať na deti, keď ignorujú vaše prosby a nariadenia?

„Často zvyšujem hlas alebo kričím a nenávidím sa za to, ale nedokážem to zmeniť,“ napísala do redakcie portálu Psychologie čitateľka Mia, mama dvoch školákov a malého dievčatka.

Vo svojom liste tiež uviedla: „Vždy som bola nekonfliktný typ. Radšej som sa prispôsobila, než aby niekde bola nepríjemná atmosféra, a teraz žijem v nepríjemnej atmosfére (hoci len na chvíľu) každý deň. Niekedy by som najradšej utiekla ďaleko od toho všetkého, len aby som si už nepripadala ako monštrum.“ Aj toto prežívajú mnohé mamy.

V súvislosti s rodičovstvom totiž existuje jedna univerzálna pravda, že rodičia sa snažia krikom dosiahnuť disciplínu. Aj ten najtrpezlivejší rodič občas v dôsledku rôznych okolností „vybuchne“ a kričí na svoje deti.

Odborníci však upozorňujú, a myslím, že to vedia podvedome aj rodičia, že krik nie je veľmi efektívny. Nielenže modeluje kričanie ako stratégiu riešenia konfliktov, ale môže celú situáciu ešte zhoršiť, upozorňuje portál TodaysParent.

Štúdia z roku 2013 totiž zistila, že krik neobmedzí problémové správanie mládeže. V skutočnosti ešte viac môže zvýšiť pravdepodobnosť, že mladí ľudia budú pokračovať v tom, čo chcete eliminovať.

Kričanie je totiž veľmi zákerné. Môže sa zdať, že krátkodobo funguje, ale časom ho deti prestanú vnímať.

Čo teda môžu rodičia robiť namiesto kričania? Mnoho. Prinášame vám 5 odporúčaní, ako prestať kričať na svoje deti.

1. Spoznajte svoje spúšťače

Kričanie sa nedeje z ničoho nič – zvyčajne je to reakcia na konkrétne správanie. Inými slovami, niečo to spúšťa. Ak zistíte, čo spôsobuje váš „výbuch“, budete mať väčšiu šancu sa tomu vyhnúť.

Zistite, aké sú vaše spúšťače, pretože medzi rodičmi sa odlišujú. Ste unavená? Mali ste stresujúci deň v práci? Po návrate domov ešte musíte pripraviť večeru? Všetko sa na seba nabaľuje a pravdepodobne následne pri určitom impulze stratíte nervy.

Ak si uvedomíte, čo spúšťa váš hnev, môžete sa rozhodnúť pre lepšiu stratégiu. Príkladom je príprava jednoduchej rýchlej večere, či aktivita na rozptýlenie detí pri varení.

kričanie, matka, ovládanie sa
Ak vaše deti ešte nie sú v posteli alebo sa bijú v aute, najprv ich varujte, že budete kričať.
Zdroj: Pexels/andreapiacquadio

2. Upozornite deti

Ak vaše deti ešte nie sú v posteli alebo sa bijú v aute, najprv ich varujte, že budete kričať.

Môžete použiť napríklad formulku: Tlačíš na mňa, ale ja nechcem kričať, aby som upútala tvoju pozornosť. Ak nebudeš počúvať, môže sa stať, že začnem kričať.

Odborník vysvetľuje, že práve takéto varovanie môže niekedy stačiť, aby deti zmiernili svoje správanie.

Ak deti zaujala kniha alebo lego a nechcú sa ísť prezliecť do pyžama, skúste im určiť časový interval. Napríklad: „ešte 5 minúť a potom váš čas vypršal,“ odporúča profesorka pre vzdelávanie v ranom detstve Nina Howeová.

3. Dajte si aj vy „oddychový čas“

Obľúbenou upokojujúcou stratégiou špecialistky na vývoj detí Judy Arnallovej je ísť do kúpeľne, vykričať sa do záchoda (namiesto na svoje deti) a potom ho spláchnuť.

Fyzický odchod z miestnosti a následné odbúranie stresu alebo vyslanie manžela, aby to riešil, skutočne pomôže k lepšej sebakontrole.

Vziať si tzv. oddychový čas sa však ľahšie povie ako v reálnej situácii uskutoční.

Preto Arnallová odporúča rodinám, aby si spolu sadli a vytvorili si zoznam „Áno“. Na tomto zozname, ktorý si prilepíte na chladničku, budú prípustné veci, ktoré urobíte, kým zakričíte alebo poviete niečo, čo budete ľutovať.

kričanie, matka, ovládanie sa
Niekedy, keď si uvedomíte, že súrodenecká rivalita či pred spaním sú normálne vzhľadom na vek, bude vaša reakcia menej osobná.
Zdroj: Pixabay/Turmisu

4. Poznať, čo sa považuje za normálne správanie

Ďalším odporúčaním, ako prestať kričať je uvedomiť si konanie detí vzhľadom k ich veku.

Niekedy, keď si uvedomíte, že súrodenecká rivalita vašich detí, kňučanie či odpor pred spaním sú normálne vzhľadom na vek, bude vaša reakcia menej osobná. S určitým správaním sa jednoducho musíte vyrovnať pretože patrí k veku. Jeho cieľom nie je priviesť vás k šialenstvu, aj keď niekedy môžete mať takýto pocit zo správania dieťaťa.

Klinická poradkyňa Elena Surasová uviedla, že jej veľmi pomohlo, keď sa od kolegu psychológa dozvedela, že gúľanie očí u jej 9-ročnej dcéry je normálne správanie. Deti v jej veku vzdychajú a vysmievajú sa, pretože majú pocit, že nemajú situáciu pod kontrolou.

Ak pri tejto a podobných situáciách pochopíte príčinu, ľahšie zareagujete bez kričania.

5. Rozpoznajte či kričíte kvôli správaniu detí, ale ste dôvodom vy sama

Surasová upozornila, že dôvodom kriku dospelých nie je len samotné správanie detí. Môže to byť vonkajší prejav vašich nenaplnených potrieb.

Odborníčka radí, aby ste sa samej seba opýtali niekoľko otázok. Čo so mnou deje, že posledné tri dni po sebe kričím na svoje deti? Mala som dostatok spánku? Cítim sa nedocenená? Čo sa so mnou okrem správania mojich detí ešte deje?

Je prirodzené, ak na niektoré situácie reagujeme krikom, pretože sme ľudské bytosti plné rôznych emócii. Zvýšenie hlasu niekedy funguje, ale nefunguje, ak ho používate stále. Skúste to zmeniť.

Zdroj úvodnej foto: Zdroj: Pexels/andreapiacquadio


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Každý rok sa takéto nechty vracajú ako bumerang. Je ťažké nepodľahnúť pokušeniu

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marigo20). Nechty na rôzne typy mimoriadnych udalostí 2024 sú dôležitou súčasťou obrazu každej ženy. Čomu sa vyhnúť pri výbere…

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Meghan Markle chce zo svojho 5-ročného syna urobiť gentlemana. Vymyslela svoje zlaté výchovné pravidlo

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Access Hollywood snímka obrazovky Netflix "Harry & Meghan"). Meghan Markle a princ Harry sú rodičmi dvoch detí: chlapca a…

Tieto známe tváre mali dieťa v zrelom veku

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (instagram.com/adrianakarembeusklenarikova instagram.com/monicabenova). Tieto známe tváre priviedli na svet bábätko vo veľmi zrelom veku. Dokonca niektoré z nich boli prvorodičkami. Málokedy vidieť…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Auto Trendy

Nespoľahlivé meranie laserovým meračom.

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Laserové merače, ktoré nahradili radarové zariadenia, mali bezchybne kontrolovať rýchlosť. Medzitým sa merania dajú značne ovplyvniť. Čo môže polícia urobiť, aby problém nespoľahlivého merania vyriešila.

Takto bude vyzerať nová "šestka"? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho EZ-6.…

Prvé preteky autonómnych vozidiel už tento víkend. Bude sa vysielať naživo

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Prvé preteky autonómnych vozidiel sa uskutočnia v sobotu 27. apríla tohto roku. Určite ide o významnú technologickú udalosť, ktorá je z neznámych dôvodov v hlavných…

Ďalší problém s elektromobilmi. Každý ho prehliadol

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Absencia spaľovacieho motora v elektromobile spôsobuje, že si elektromobily spájame s tichou jazdou. Absencia takejto jednotky však môže spôsobiť, že začneme počuť veľa nepríjemných zvukov.

Cyklista ukazuje gestá. Takto oznamuje svoj ďalší manéver

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nie každý vie, že cyklisti majú na komunikáciu špeciálny systém gest a znakov. Nie sú to len klasické smerovky, ktoré dobre poznajú aj vodiči. Cyklisti…

V Európe sa začína výroba čínskych automobilov. Bola otvorená prvá továreň

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - V Barcelone bola otvorená prvá továreň na výrobu vozidiel čínskej značky Omoda. Zamestná až 1 250 ľudí. Predtým na tom istom mieste fungoval závod spoločnosti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov