Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

5 overených spôsobov, ako konečne prestať kričať na deti

17.10.2022 - „Často zvyšujem hlas alebo kričím a nenávidím sa za to, ale nedokážem to zmeniť,“ napísala jedna mama.

Často sa samej seba pýtate, ako prestať kričať na deti, keď ignorujú vaše prosby a nariadenia?

„Často zvyšujem hlas alebo kričím a nenávidím sa za to, ale nedokážem to zmeniť,“ napísala do redakcie portálu Psychologie čitateľka Mia, mama dvoch školákov a malého dievčatka.

Vo svojom liste tiež uviedla: „Vždy som bola nekonfliktný typ. Radšej som sa prispôsobila, než aby niekde bola nepríjemná atmosféra, a teraz žijem v nepríjemnej atmosfére (hoci len na chvíľu) každý deň. Niekedy by som najradšej utiekla ďaleko od toho všetkého, len aby som si už nepripadala ako monštrum.“ Aj toto prežívajú mnohé mamy.

V súvislosti s rodičovstvom totiž existuje jedna univerzálna pravda, že rodičia sa snažia krikom dosiahnuť disciplínu. Aj ten najtrpezlivejší rodič občas v dôsledku rôznych okolností „vybuchne“ a kričí na svoje deti.

Odborníci však upozorňujú, a myslím, že to vedia podvedome aj rodičia, že krik nie je veľmi efektívny. Nielenže modeluje kričanie ako stratégiu riešenia konfliktov, ale môže celú situáciu ešte zhoršiť, upozorňuje portál TodaysParent.

Štúdia z roku 2013 totiž zistila, že krik neobmedzí problémové správanie mládeže. V skutočnosti ešte viac môže zvýšiť pravdepodobnosť, že mladí ľudia budú pokračovať v tom, čo chcete eliminovať.

Kričanie je totiž veľmi zákerné. Môže sa zdať, že krátkodobo funguje, ale časom ho deti prestanú vnímať.

Čo teda môžu rodičia robiť namiesto kričania? Mnoho. Prinášame vám 5 odporúčaní, ako prestať kričať na svoje deti.

1. Spoznajte svoje spúšťače

Kričanie sa nedeje z ničoho nič – zvyčajne je to reakcia na konkrétne správanie. Inými slovami, niečo to spúšťa. Ak zistíte, čo spôsobuje váš „výbuch“, budete mať väčšiu šancu sa tomu vyhnúť.

Zistite, aké sú vaše spúšťače, pretože medzi rodičmi sa odlišujú. Ste unavená? Mali ste stresujúci deň v práci? Po návrate domov ešte musíte pripraviť večeru? Všetko sa na seba nabaľuje a pravdepodobne následne pri určitom impulze stratíte nervy.

Ak si uvedomíte, čo spúšťa váš hnev, môžete sa rozhodnúť pre lepšiu stratégiu. Príkladom je príprava jednoduchej rýchlej večere, či aktivita na rozptýlenie detí pri varení.

kričanie, matka, ovládanie sa
Ak vaše deti ešte nie sú v posteli alebo sa bijú v aute, najprv ich varujte, že budete kričať.
Zdroj: Pexels/andreapiacquadio

2. Upozornite deti

Ak vaše deti ešte nie sú v posteli alebo sa bijú v aute, najprv ich varujte, že budete kričať.

Môžete použiť napríklad formulku: Tlačíš na mňa, ale ja nechcem kričať, aby som upútala tvoju pozornosť. Ak nebudeš počúvať, môže sa stať, že začnem kričať.

Odborník vysvetľuje, že práve takéto varovanie môže niekedy stačiť, aby deti zmiernili svoje správanie.

Ak deti zaujala kniha alebo lego a nechcú sa ísť prezliecť do pyžama, skúste im určiť časový interval. Napríklad: „ešte 5 minúť a potom váš čas vypršal,“ odporúča profesorka pre vzdelávanie v ranom detstve Nina Howeová.

3. Dajte si aj vy „oddychový čas“

Obľúbenou upokojujúcou stratégiou špecialistky na vývoj detí Judy Arnallovej je ísť do kúpeľne, vykričať sa do záchoda (namiesto na svoje deti) a potom ho spláchnuť.

Fyzický odchod z miestnosti a následné odbúranie stresu alebo vyslanie manžela, aby to riešil, skutočne pomôže k lepšej sebakontrole.

Vziať si tzv. oddychový čas sa však ľahšie povie ako v reálnej situácii uskutoční.

Preto Arnallová odporúča rodinám, aby si spolu sadli a vytvorili si zoznam „Áno“. Na tomto zozname, ktorý si prilepíte na chladničku, budú prípustné veci, ktoré urobíte, kým zakričíte alebo poviete niečo, čo budete ľutovať.

kričanie, matka, ovládanie sa
Niekedy, keď si uvedomíte, že súrodenecká rivalita či pred spaním sú normálne vzhľadom na vek, bude vaša reakcia menej osobná.
Zdroj: Pixabay/Turmisu

4. Poznať, čo sa považuje za normálne správanie

Ďalším odporúčaním, ako prestať kričať je uvedomiť si konanie detí vzhľadom k ich veku.

Niekedy, keď si uvedomíte, že súrodenecká rivalita vašich detí, kňučanie či odpor pred spaním sú normálne vzhľadom na vek, bude vaša reakcia menej osobná. S určitým správaním sa jednoducho musíte vyrovnať pretože patrí k veku. Jeho cieľom nie je priviesť vás k šialenstvu, aj keď niekedy môžete mať takýto pocit zo správania dieťaťa.

Klinická poradkyňa Elena Surasová uviedla, že jej veľmi pomohlo, keď sa od kolegu psychológa dozvedela, že gúľanie očí u jej 9-ročnej dcéry je normálne správanie. Deti v jej veku vzdychajú a vysmievajú sa, pretože majú pocit, že nemajú situáciu pod kontrolou.

Ak pri tejto a podobných situáciách pochopíte príčinu, ľahšie zareagujete bez kričania.

5. Rozpoznajte či kričíte kvôli správaniu detí, ale ste dôvodom vy sama

Surasová upozornila, že dôvodom kriku dospelých nie je len samotné správanie detí. Môže to byť vonkajší prejav vašich nenaplnených potrieb.

Odborníčka radí, aby ste sa samej seba opýtali niekoľko otázok. Čo so mnou deje, že posledné tri dni po sebe kričím na svoje deti? Mala som dostatok spánku? Cítim sa nedocenená? Čo sa so mnou okrem správania mojich detí ešte deje?

Je prirodzené, ak na niektoré situácie reagujeme krikom, pretože sme ľudské bytosti plné rôznych emócii. Zvýšenie hlasu niekedy funguje, ale nefunguje, ak ho používate stále. Skúste to zmeniť.

Zdroj úvodnej foto: Zdroj: Pexels/andreapiacquadio


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dcérku nechala v posteli a odišla na 10 dní na dovolenku. „Boh a moja dcéra mi odpustili“

20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: snímka obrazovky x.com/CollinRugg). V júni 2023 média písali o tragédii, ktorá šokovala celé Spojené štáty. Matku z Ohia obvinili…

Má päť manželiek a 24 detí. Každú piatu noc trávi s inou. Tvrdí, že „je to normálne“

20.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube/@happilyeverreality). O príbehu Bradyho Williamsa a jeho piatich manželiek a 24 detí už informovali mnohé zahraničné médiá. Nedávno sa…

„Rodičia, prosím, nerobte to na verejnosti. Je to nesprávne a nebezpečné, a navyše si z vás ostatní berú príklad“

12.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann Bulashenko). Byť rodičom je naozaj veľká výzva, najmä preto, že okolo nás je veľa ľudí, ktorí radia, čo…

Dieťa malo 2 týždne, keď zomrelo. Predtým prišla o svojho 7-týždňového syna. „Ach nie, urobila som to znova.“

11.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/blankita_ua). Najprv mi zomrel syn, ktorý žil len sedem týždňov. O tri roky neskôr, v ten istý mesiac a…

Má 38 detí a vychováva ich sama. „Všetok svoj čas venujem starostlivosti o deti a práci, aby som zarobila nejaké peniaze“

8.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@ariesblogger_). Príbeh Mariam Nabatanzi je srdcervúci príbeh ženy, ktorá bola nesmierne silná, ale aj veľmi ukrivdená. Nikto nereagoval na…

Auto Trendy

Koľko koní vaše auto skutočne potrebuje? Jednoduchý vzorec

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci ADAC zisťovali, aký výkon potrebujú moderné autá na zabezpečenie efektívnej jazdy v meste, v horách alebo na diaľnici. Výsledkom je jednoduchý vzorec, ktorý treba…

Spoločnosť Isuzu predstavila svoje prvé elektrické vozidlo. Ide o dobre známy model D-Max

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Ak každý je každý - asi takto by sa dala v skratke zhrnúť najnovšia inovácia od Isuzu. Značka, ktorá sa dnes spája takmer výlučne s…

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - XB-1, prototyp nadzvukového lietadla Overture, ktoré sľubuje bleskovú prepravu cestujúcich okolo sveta, sa prvýkrát vzniesol do vzduchu. A hoci zďaleka nedosiahol sľubované rýchlosti, je to…

Peugeot 9x8 pripravený na sezónu 2024 - zmenili viac než len lak

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Tím Peugeot TotalEnergies predstavil novú edíciu pretekárskeho vozidla 9X8, ktoré bude reprezentovať značku v tohtoročnej sezóne pretekov WEC. Oproti minuloročnej edícii je tu pomerne veľa…

Spoločnosť Zeeho vstupuje do Európy. Lacné elektrické mopedy z Číny by mohli dobyť trh

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - CFMoto je čínsky výrobca motocyklov, ktorý v posledných rokoch pevne vstúpil na európsky trh. To všetko vďaka dobrým produktom a plodnej spolupráci so spoločnosťou KTM.…

Motocykel na CNG. Indická značka môže zachrániť spaľovacie motory

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Stále prísnejšie emisné normy dokonca nútia výrobcov motocyklov hľadať alternatívne zdroje energie. Elektrická energia sa rýchlo stala bežnou alternatívou spaľovacích motorov, ale existuje aj iný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov