Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie

6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto). Varenie zemiakov je jednou zo základných kuchynských činností, ktorá však vyvoláva mnoho otázok. Je lepšie variť zemiaky vcelku alebo nakrájané na kúsky? Ako...

6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).

Varenie zemiakov je jednou zo základných kuchynských činností, ktorá však vyvoláva mnoho otázok. Je lepšie variť zemiaky vcelku alebo nakrájané na kúsky? Ako zvoliť správnu techniku, aby sa zachovala ich chuť, štruktúra a výživová hodnota? V tomto článku vám vysvetlíme, ako správne pripraviť zemiaky na tepelnú úpravu.

Teplota vody, ktorou zemiaky zalejeme, má veľký vplyv na ich štruktúru.
Foto: shutterstock.com/inewsfoto

Nakrájané alebo celé – ako variť zemiaky?

Hoci sa krájanie zemiakov pred varením môže zdať pohodlné, má niekoľko nevýhod. Keď sa zemiaky nakrájajú, strácajú viac živín rozpustných vo vode, ako sú vitamíny skupiny B a vitamín C. Je to preto, že zemiaky majú potom väčšiu plochu, ktorá je v kontakte s vodou.

  • Z tohto dôvodu je lepšie ich krájanie vynechať.

Varenie zemiakov vcelku tiež pomáha zachovať ich prirodzenú chuť a štruktúru.

  • Šupka (alebo vonkajší povrch, ak je olúpaná) pôsobí ako ochranná bariéra, ktorá obmedzuje stratu vody, vitamínov a minerálov.
Krájanie zemiakov skracuje čas varenia na úkor straty živín.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Ako variť zemiaky – v studenej alebo horúcej vode?

Každý z uvedených spôsobov má svoje výhody a nevýhody.

  • Vložením zemiakov do horúcej vody sa zastaví proces uvoľňovania škrobu a vyplavovania vitamínov.

Môže to však spôsobiť, že vonkajšia vrstva bude príliš mäkká a vnútro zostane nedovarené. To je kľúčový faktor pri väčších zemiakoch, ktoré si vyžadujú dlhší čas varenia.

  • Vhodením zemiakov do studenej vody sa vyhnete nerovnomernému vareniu.

Okrem toho zemiaky rýchlejšie absorbujú soľ a iné koreniny, ak sa od začiatku varia v studenej vode. Preto je najlepšie začať variť zemiaky v studenej vode.

Kedy dať zemiaky do vody?

  • Zemiaky by sa mali hodiť do vody tesne pred začatím varenia.

Ak ich pripravíte vopred a necháte ich vo vode dlho, začnú strácať škrob, čo ovplyvní ich chuť a štruktúru.

  • Zemiaky, ktoré sa namáčajú vo vode príliš dlho, môžu byť tiež príliš vodnaté.

To je obzvlášť nežiaduce pri zemiakovej kaši, pretože jej štruktúra sa stane riedkou a menej zamatovou.

  • Vyhnite sa tiež ponechávaniu ošúpaných zemiakov na vzduchu bez vody, pretože pod vplyvom kyslíka rýchlo stmavnú.

Kedy by sa mali zemiaky na varenie osoliť?

  • Najlepšie je pridať soľ na začiatku varenia, keď sú zemiaky v studenej vode.

Takto soľ prenikne rovnomerne do zemiakov, čo výrazne zlepší ich chuť. Soľ pridaná v neskoršej fáze varenia sa nevstrebáva tak dobre.

  • Musíte však mať na pamäti, že solenie vody od samého začiatku môže prispieť k dlhšiemu času varenia.

Ak dávate prednosť jemnejšej chuti, môžete vodu osoliť až ku koncu varenia. Treba však mať na pamäti, že neskoršie solenie zemiakov si vyžaduje viac soli.

Ako dlho variť zemiaky od začiatku varu?

Čas varenia zemiakov závisí od ich veľkosti a druhu.

  • Malé zemiaky sa zvyčajne varia 15 až 20 minút.
  • Väčšie zemiaky 20 až 30 minút.
  • Je dôležité sledovať ich mäkkosť – najlepšie je skontrolovať to vidličkou.

Ak vidlička ľahko vojde do zemiakov, sú hotové. Pamätajte, že varenie nesmiete predlžovať, pretože zemiaky sa môžu rozpadnúť, čo sťaží ich ďalšie spracovanie. Dobre uvarené zemiaky by mali byť mäkké, ale stále pevné.

Varenie ošúpaných zemiakov spôsobuje stratu cenných živín.
Foto: shutterstock/OllgaZhog

Pochopením základných zásad varenia zemiakov si môžete nielen zachovať ich chuť a výživovú hodnotu, ale aj predísť mnohým kuchynským nešťastiam. Varenie zemiakov vcelku, v správnej vode a so správnym časom varenia je jednoduchý spôsob, ako pripraviť dokonalé jedlo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako dlho by ste mali variť sušené huby? Sledujte s hodinkami na ruke. V opačnom prípade budú gumové

Pridajte niekoľko kvapiek počas šľahania bielkov. Lepšie pusinky nenájdete ani v kuchyni MasterChefa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Tu sa dozviete, čo sa stane s vaším telom, keď budete jesť semienka chia. Zoznam je dlhý

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana_Malee). Sú malé, moderné a… veľmi výživné! Chia semienka sú absolútnou nevyhnutnosťou v kuchyni a jednou z najobľúbenejších diétnych…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov