Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie

6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto). Varenie zemiakov je jednou zo základných kuchynských činností, ktorá však vyvoláva mnoho otázok. Je lepšie variť zemiaky vcelku alebo nakrájané na kúsky? Ako...

6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).

Varenie zemiakov je jednou zo základných kuchynských činností, ktorá však vyvoláva mnoho otázok. Je lepšie variť zemiaky vcelku alebo nakrájané na kúsky? Ako zvoliť správnu techniku, aby sa zachovala ich chuť, štruktúra a výživová hodnota? V tomto článku vám vysvetlíme, ako správne pripraviť zemiaky na tepelnú úpravu.

Teplota vody, ktorou zemiaky zalejeme, má veľký vplyv na ich štruktúru.
Foto: shutterstock.com/inewsfoto

Nakrájané alebo celé – ako variť zemiaky?

Hoci sa krájanie zemiakov pred varením môže zdať pohodlné, má niekoľko nevýhod. Keď sa zemiaky nakrájajú, strácajú viac živín rozpustných vo vode, ako sú vitamíny skupiny B a vitamín C. Je to preto, že zemiaky majú potom väčšiu plochu, ktorá je v kontakte s vodou.

  • Z tohto dôvodu je lepšie ich krájanie vynechať.

Varenie zemiakov vcelku tiež pomáha zachovať ich prirodzenú chuť a štruktúru.

  • Šupka (alebo vonkajší povrch, ak je olúpaná) pôsobí ako ochranná bariéra, ktorá obmedzuje stratu vody, vitamínov a minerálov.
Krájanie zemiakov skracuje čas varenia na úkor straty živín.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Ako variť zemiaky – v studenej alebo horúcej vode?

Každý z uvedených spôsobov má svoje výhody a nevýhody.

  • Vložením zemiakov do horúcej vody sa zastaví proces uvoľňovania škrobu a vyplavovania vitamínov.

Môže to však spôsobiť, že vonkajšia vrstva bude príliš mäkká a vnútro zostane nedovarené. To je kľúčový faktor pri väčších zemiakoch, ktoré si vyžadujú dlhší čas varenia.

  • Vhodením zemiakov do studenej vody sa vyhnete nerovnomernému vareniu.

Okrem toho zemiaky rýchlejšie absorbujú soľ a iné koreniny, ak sa od začiatku varia v studenej vode. Preto je najlepšie začať variť zemiaky v studenej vode.

Kedy dať zemiaky do vody?

  • Zemiaky by sa mali hodiť do vody tesne pred začatím varenia.

Ak ich pripravíte vopred a necháte ich vo vode dlho, začnú strácať škrob, čo ovplyvní ich chuť a štruktúru.

  • Zemiaky, ktoré sa namáčajú vo vode príliš dlho, môžu byť tiež príliš vodnaté.

To je obzvlášť nežiaduce pri zemiakovej kaši, pretože jej štruktúra sa stane riedkou a menej zamatovou.

  • Vyhnite sa tiež ponechávaniu ošúpaných zemiakov na vzduchu bez vody, pretože pod vplyvom kyslíka rýchlo stmavnú.

Kedy by sa mali zemiaky na varenie osoliť?

  • Najlepšie je pridať soľ na začiatku varenia, keď sú zemiaky v studenej vode.

Takto soľ prenikne rovnomerne do zemiakov, čo výrazne zlepší ich chuť. Soľ pridaná v neskoršej fáze varenia sa nevstrebáva tak dobre.

  • Musíte však mať na pamäti, že solenie vody od samého začiatku môže prispieť k dlhšiemu času varenia.

Ak dávate prednosť jemnejšej chuti, môžete vodu osoliť až ku koncu varenia. Treba však mať na pamäti, že neskoršie solenie zemiakov si vyžaduje viac soli.

Ako dlho variť zemiaky od začiatku varu?

Čas varenia zemiakov závisí od ich veľkosti a druhu.

  • Malé zemiaky sa zvyčajne varia 15 až 20 minút.
  • Väčšie zemiaky 20 až 30 minút.
  • Je dôležité sledovať ich mäkkosť – najlepšie je skontrolovať to vidličkou.

Ak vidlička ľahko vojde do zemiakov, sú hotové. Pamätajte, že varenie nesmiete predlžovať, pretože zemiaky sa môžu rozpadnúť, čo sťaží ich ďalšie spracovanie. Dobre uvarené zemiaky by mali byť mäkké, ale stále pevné.

Varenie ošúpaných zemiakov spôsobuje stratu cenných živín.
Foto: shutterstock/OllgaZhog

Pochopením základných zásad varenia zemiakov si môžete nielen zachovať ich chuť a výživovú hodnotu, ale aj predísť mnohým kuchynským nešťastiam. Varenie zemiakov vcelku, v správnej vode a so správnym časom varenia je jednoduchý spôsob, ako pripraviť dokonalé jedlo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako dlho by ste mali variť sušené huby? Sledujte s hodinkami na ruke. V opačnom prípade budú gumové

Pridajte niekoľko kvapiek počas šľahania bielkov. Lepšie pusinky nenájdete ani v kuchyni MasterChefa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V obchodoch sa dá ľahko chytiť do pasce. Ovocie vyzerá dobre, ale nie vždy je čerstvé

13.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gaynor-diane). Väčšina supermarketov používa rôzne triky, aby upútala pozornosť zákazníkov. Jedným z nich je predaj mandarínok v červených sieťkach,…

Do vody pridajte ocot a soľ. Tento jednoduchý trik z bývalej éry nemá konkurenciu

13.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Pri hľadaní účinných a zároveň ekologických riešení na udržiavanie čistoty v domácnosti sa čoraz častejšie obraciame k osvedčeným…

Cesto vykysne ako nikdy predtým. Všetko, čo potrebujete, je lyžička tohto výrobku

13.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kynuté cesto poteší svojou chuťou, ale jeho príprava môže byť zložitá. Ak chcete mať istotu, že vaše…

Mali by ste piť s jedlom? Odborníčka to objasňuje

13.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/anstudiophoto). Narúša pitie vody s jedlom tráviace procesy? Elisabetta Bernardi, biologička z University of Bari, vyvracia pochybnosti o tejto…

Posypová soľ znečistila vaše semišové topánky? Takto ich rýchlo vyčistíte

13.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Galina-Photo). V zime sú chodníky často posypané soľou, čo má bohužiaľ negatívny vplyv na vzhľad našej obuvi. Problematické je…

Auto Trendy

Pozor, klzké cesty! Najčastejšie chyby vodičov pri mokrej vozovke.

14.1.2025 Redakcia Auto trendy - Jazda v daždi či na mokrej vozovke môže byť nebezpečná, najmä počas zimy, keď sa pridáva riziko námrazy. Vodiči často podceňujú správnu rýchlosť, stav pneumatík…

Nová hviezda na obzore vstupuje na európsky trh!

13.1.2025 Redakcia Auto trendy - Bruselský autosalón 2025 bude svedkom veľkolepého debutu – na scéne sa objaví kompaktný elektrický crossover BYD Atto 2, ktorý už získava pozornosť nielen svojím výkonom,…

Nová Dacia Duster Journey+: Luxus, hybrid a technológie, aké ste ešte nevideli!

13.1.2025 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 začal pre Daciu vo veľkom štýle a nový Duster Journey+ to len potvrdzuje. Tento bestseller z Rumunska prichádza v úplne novej hybridnej verzii,…

Elektrické alebo hybridné? Volvo XC40 vás postaví pred dôležité rozhodnutie!

13.1.2025 Redakcia Auto trendy - Rozhodnúť sa medzi elektrickým a hybridným autom dnes nie je jednoduché. Ak vám v tejto dileme padlo do oka Volvo XC40, máme pre vás odpovede,…

Zákruty a brzdy: Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam v zime

13.1.2025 Redakcia Auto trendy - Zimné cesty plné snehu a ľadu predstavujú pre motoristov skutočnú výzvu. Brzdenie na zákrute je jedným z najnáročnejších manévrov, najmä ak vám pod kolesami číha…

Päť technologických zázrakov, ktoré z vašej jazdy urobia zážitok budúcnosti

13.1.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí revolučnej ére. Nové technológie, ktoré sa postupne dostávajú na naše cesty, sľubujú nielen vyššiu bezpečnosť, ale aj ekologickejšiu a komfortnejšiu jazdu. Od…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov