Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tieto rožteky sú lepšie ako svätomartinské. Ľahko si ich urobíte doma

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat). Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo...

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat).

Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo si svätomartinské rožteky neupiecť aj u nás? A kedy, ak nie dnes, veď sa pozrite do kalendára. Stačí si nájsť trochu voľného času a upiecť nadýchané rožteky s tvarohovou hmotou, ktorých chuť a štruktúra poteší každého. Tajomstvo ich nadýchanosti spočíva v jednom triku.

Objavte jednoduchý trik na domáce rožteky.
Foto: shutterstock/Veronika Idiyat

Nadýchané kysnuté rožteky

Kysnuté rožteky s tvarohom sú dokonalou domácou alternatívou tradičných svätomartinských rožkov na 11. novembra. Ich príprava si vyžaduje trpezlivosť, pretože kysnuté cesto musí dobre vykysnúť, ale výsledok rozhodne stojí za to. Je dobré naplánovať si pečenie rožtekov na voľné popoludnie, aby ste si mohli pečenie sladkých dobrôt naplno vychutnať a hlavne sa neponáhľať.

Samotný recept na kysnuté rožky je veľmi jednoduchý. Ich štruktúra a nadýchaný vnútrajšok určite potešia rodinu a priateľov. Domáce rožky budú dokonalým doplnkom k popoludňajšej káve alebo čaju.

Recept na kysnuté rožteky

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: pexels/Felicity Tai

Recept je určený na prípravu približne 40-45 rožtekov. Pripravte si tri misky, papier na pečenie a sitko na múku a práškový cukor.

Prísady na cesto na rožteky:

  • 560 g celozrnnej múky na koláče;
  • 0,5 čajovej lyžičky soli;
  • 200 ml mlieka;
  • 80 g masla;
  • 70 g cukru;
  • 2 vajcia.

Zložky tvarohovej zmesi:

  • 400 g polotučného hrudkovitého tvarohu;
  • 1 balenie vanilkového cukru;
  • 4 lyžice jemného;
  • 2 žĺtky.

Prísady na kysnutie čerstvého droždia:

  • 150 ml teplého mlieka;
  • 30 g čerstvého droždia;
  • 3 PL pšeničnej múky;
  • 1 polievková lyžica cukru.

Prísady na zdobenie rožtekov:

  • 1 polievková lyžica mlieka;
  • 1 vajce.

Príprava kvásku:

V malej miske zmiešajte teplé mlieko, rozdrobené droždie a lyžicu cukru. Celú zmes miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom pomaly pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Kvások s droždím prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 30 minút.

Príprava cesta:

Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte cukor a soľ a premiešajte. Potom do misy nalejte predtým pripravený drožďový kvások a mlieko a zašľahajte celé vajcia. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto. Pokračujte v miesení, kým cesto nebude mäkké a pružné. Vytvarujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1,5 h.

Príprava tvarohovej zmesi:

V miske roztlačte vidličkou tvaroh. Pridáme žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor a dôkladne premiešame.

Príprava rožtekov:

Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Vzniknuté kúsky cesta nakrájame na trojuholníky. Na základ každého trojuholníka dáme lyžičku tvarohovej zmesi a začneme ich stáčať od širšej časti. Koniec trojuholníka potrite rozšľahaným vajíčkom, aby sa nelepil.

Pripravené rožteky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby boli od seba dobre vzdialené. Rožteky opäť prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby potrieme vrchnú časť rozšľahaným vajcom s mliekom. Rožky pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 15 minút. Po vychladnutí ich posypte práškovým cukrom. Vychutnajte si ich!

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: shutterstock/Stivog

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov