Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tieto rožteky sú lepšie ako svätomartinské. Ľahko si ich urobíte doma

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat). Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo...

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat).

Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo si svätomartinské rožteky neupiecť aj u nás? A kedy, ak nie dnes, veď sa pozrite do kalendára. Stačí si nájsť trochu voľného času a upiecť nadýchané rožteky s tvarohovou hmotou, ktorých chuť a štruktúra poteší každého. Tajomstvo ich nadýchanosti spočíva v jednom triku.

Objavte jednoduchý trik na domáce rožteky.
Foto: shutterstock/Veronika Idiyat

Nadýchané kysnuté rožteky

Kysnuté rožteky s tvarohom sú dokonalou domácou alternatívou tradičných svätomartinských rožkov na 11. novembra. Ich príprava si vyžaduje trpezlivosť, pretože kysnuté cesto musí dobre vykysnúť, ale výsledok rozhodne stojí za to. Je dobré naplánovať si pečenie rožtekov na voľné popoludnie, aby ste si mohli pečenie sladkých dobrôt naplno vychutnať a hlavne sa neponáhľať.

Samotný recept na kysnuté rožky je veľmi jednoduchý. Ich štruktúra a nadýchaný vnútrajšok určite potešia rodinu a priateľov. Domáce rožky budú dokonalým doplnkom k popoludňajšej káve alebo čaju.

Recept na kysnuté rožteky

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: pexels/Felicity Tai

Recept je určený na prípravu približne 40-45 rožtekov. Pripravte si tri misky, papier na pečenie a sitko na múku a práškový cukor.

Prísady na cesto na rožteky:

  • 560 g celozrnnej múky na koláče;
  • 0,5 čajovej lyžičky soli;
  • 200 ml mlieka;
  • 80 g masla;
  • 70 g cukru;
  • 2 vajcia.

Zložky tvarohovej zmesi:

  • 400 g polotučného hrudkovitého tvarohu;
  • 1 balenie vanilkového cukru;
  • 4 lyžice jemného;
  • 2 žĺtky.

Prísady na kysnutie čerstvého droždia:

  • 150 ml teplého mlieka;
  • 30 g čerstvého droždia;
  • 3 PL pšeničnej múky;
  • 1 polievková lyžica cukru.

Prísady na zdobenie rožtekov:

  • 1 polievková lyžica mlieka;
  • 1 vajce.

Príprava kvásku:

V malej miske zmiešajte teplé mlieko, rozdrobené droždie a lyžicu cukru. Celú zmes miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom pomaly pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Kvások s droždím prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 30 minút.

Príprava cesta:

Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte cukor a soľ a premiešajte. Potom do misy nalejte predtým pripravený drožďový kvások a mlieko a zašľahajte celé vajcia. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto. Pokračujte v miesení, kým cesto nebude mäkké a pružné. Vytvarujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1,5 h.

Príprava tvarohovej zmesi:

V miske roztlačte vidličkou tvaroh. Pridáme žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor a dôkladne premiešame.

Príprava rožtekov:

Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Vzniknuté kúsky cesta nakrájame na trojuholníky. Na základ každého trojuholníka dáme lyžičku tvarohovej zmesi a začneme ich stáčať od širšej časti. Koniec trojuholníka potrite rozšľahaným vajíčkom, aby sa nelepil.

Pripravené rožteky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby boli od seba dobre vzdialené. Rožteky opäť prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby potrieme vrchnú časť rozšľahaným vajcom s mliekom. Rožky pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 15 minút. Po vychladnutí ich posypte práškovým cukrom. Vychutnajte si ich!

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: shutterstock/Stivog

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ihličie z vianočného stromčeka som vložila do nádoby a zaliala. Nič nevyjde nazmar a už nekupujem prací prášok.

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/moomin201). Živý vianočný stromček skôr či neskôr začne strácať ihličie. Môžete ich postupne zametať a vyhodiť alebo použiť. Vyrobte…

Vyrobte namiesto cibuľového sirupu. Je rovnako účinný a lepšie chutí

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wisely). Pri hľadaní domácich liekov na prechladnutie sa mnohí ľudia obracajú na osvedčené recepty. Čoraz častejšie medzi ne patrí…

Toto ovocie by mal konzumovať každý starší občan. Podporujú pamäť a imunitný systém

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/John_T). Toto málo známe ovocie si získava čoraz väčšie uznanie po celom svete pre svoje zdravotné vlastnosti. Z tohto…

Cestujete na sviatky? Poznajte svoje práva a získajte až 600 eur za meškanie letu!

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Focus Pix). Vianoce a Nový rok sú obdobím zvýšenej cestovnej horúčky. Či už sa chystáte navštíviť rodinu alebo letieť…

Namiesto hybridnej manikúry si vyberte túto. Nepoškodí vaše nechty

13.12.2024 Redalcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Oakenman). Hybridná alebo gélová manikúra sú pomerne obľúbené vďaka mnohým možnostiam úpravy nechtov a trvanlivosti zvoleného zdobenia. Časom…

Auto Trendy

Späť na výslnie: Renault 5 Turbo 3E oživuje ducha 80. rokov!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Legenda sa vracia! Renault 5 Turbo, ktorý v 80. rokoch kraľoval rally tratiam, opäť žiari na automobilovej scéne. Tentoraz však v modernej, elektrickej verzii s…

Najlacnejšie dieselové autá na trhu: Objavte ich všetky!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Dieselové motory boli kedysi neoddeliteľnou súčasťou každého automobilu, no v posledných rokoch čelia veľkej konkurencii zo strany benzínových, hybridných a elektrických vozidiel. Napriek tomu, pre…

Nové Suzuki Jimny: Páči sa nám v štýle Jeep Wrangler!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Suzuki nám povedala, že jej SUV nebude elektrické. Tento dátum sme už poznali, no

Bitka s hrdzou: Ktoré autá prežijú najdlhšie?

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatické podmienky, soľ na cestách a dlhé zimy – to všetko kladie vysoké nároky na odolnosť áut voči korózii. Švédi, ktorí dobre poznajú tvrdé podmienky,…

Honda 2025: Športová ikona Prelude a modernizovaný HR-V v plnej paráde!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Honda pripravuje na rok 2025 veľké prekvapenia! Inovovaný crossover HR-V zaujme sviežim dizajnom a vylepšenou technológiou, zatiaľ čo návrat legendárneho modelu Prelude poteší fanúšikov športových…

Stabilita alebo brzdenie? Ako správne rozhodnúť o vašich pneumatikách.

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Máte dve lepšie pneumatiky a rozmýšľate, na ktorú nápravu ich nasadiť? Zdá sa to ako banálna otázka, no odpoveď nie je taká jednoduchá. Nesprávne rozhodnutie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov