Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Ďalšia nádoba na vyhodenie? Stará mama mala patent ako nemať mäkké a horké uhorky. Všetko bolo o vode

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307). Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí...

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307).

Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali. Prečo uhorky vyšli mäkké a horké?

uhorky_zavárané
Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali.
Foto: shutterstock/Chudo2307

Mnohé ženy v domácnosti zvládli proces nakladania takmer dokonale. Vďaka dlhoročnej praxi a pokusom a omylom sa naučili, čomu treba venovať osobitnú pozornosť. Moja babička mi prezradila svoje tajomstvá a odvtedy boli uhorky vždy pevné, chrumkavé a chutné.

Prečo boli uhorky mäkké a horké? Skontrolujte možné príčiny

Hoci nakladanie uhoriek nie je náročná práca, musíte byť opatrní pri výbere zeleniny a ďalších ingrediencií. Ukazuje sa, že na pokazenie vašich zásob môže mať vplyv naozaj veľa faktorov a zdanlivo banálne veci majú podstatný vplyv. Preto ak si chcete pochutnať na chutných uhorkách, vyvarujte sa nasledujúcich chýb.

  1. Uhorky nízkej kvality. Ak na nakladanie použijete prerastenú, prezretú, poškodenú alebo pokazenú zeleninu, po otvorení nádoby budete určite sklamaní. Vyberajte si len uhorky, ktoré sú čerstvé, pevné a rovné.
  2. Zle pripravený slaný nálev. Ak na nálev použijete vodu priamo z vodovodu, nemáte šancu, že vaše uhorky budú dobré. Skôr ako ju použijete na nálev, prevarte a ochlaďte správne množstvo. Ďalším dôležitým faktorom je výber soli. Vždy používajte kamennú soľ (bez obsahu jódu) v množstve jednej vrchovatej polievkovej lyžice na každý liter vody.
  3. Nevhodná teplota nakladania. Aby kvasenie prebiehalo hladko, zabezpečte, aby sa teplota zeleniny pohybovala v rozmedzí 18 až 22 stupňov. Ak je príliš vysoká, nakladanie prebieha príliš rýchlo a uhorky veľmi zmäknú. Príliš nízka teplota zastaví proces, čo nepriaznivo ovplyvní chuť aj vzhľad uhoriek.
  4. Nečisté viečka a poháre. Nakladanie by sa malo vykonávať len v sterilných nádobách. To platí aj pre viečka. Akékoľvek znečistenie vedie k znehodnoteniu uhoriek a tvorbe plesní.
  5. Ak uhorky nie sú správne zabalené a pritlačené, vyplávajú na povrch. To podporuje vznik plesní a kazenie. Nezabudnite do pohárov okrem zeleniny vložiť aj prísady obsahujúce prírodné konzervačné látky, ako sú cesnak, čerešňové alebo dubové listy, chren a kôpor. Tým sa zachová pevnosť a chrumkavosť uhoriek.
Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Aký je najlepší spôsob konzervovania pohárov? Jednoduchá metóda s použitím rúry

Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce. Najlepším spôsobom je použitie rúry. Teplotu ohrevu nastavte na 120-140 stupňov pri nastavení nahor a nadol. Potom umiestnite vopred umyté poháre na plech na pečenie dnom nahor. Po 20 minútach vypnite rúru a otvorte dvierka. Po vychladnutí sú poháre pripravené na použitie.

TIP! Ak chcete zavárať malý počet pohárov, urobte to v mikrovlnnej rúre. Naplňte nádoby do polovice vodou, položte ich na tanier spotrebiča a zapnite program s najvyšším výkonom ohrevu na 3 – 4 minúty. Po uplynutí tejto doby vodu opatrne vylejte a poháre položte hore dnom na čistú utierku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša

Nakladané uhorky – najjednoduchší recept. Pred nakladaním urobte jednu vec a nebudú mäkké a duté


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pravidlo 50-30-20: Konečne prestanete žiť od výplaty k výplate!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaroslav Moravčík). Jednoduchý finančný trik, ktorý vám zmení život. Zabudnite na prázdnu peňaženku pred výplatou a naučte sa šetriť…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Auto Trendy

Digitálny vodičský preukaz prichádza: Slováci budú môcť jazdiť s preukazom v telefóne do roku 2030

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia schválila rozsiahle opatrenia digitalizácie, ktoré zahŕňajú aj zavedenie digitálneho vodičského preukazu. Tento dokument bude dostupný v elektronickej forme a bude možné k nemu…

Fiat Grande Panda ako prvé auto na svete používa recyklovaný materiál z obalov nápojov

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Taliansky výrobca Fiat predstavil revolučnú inováciu v oblasti udržateľnosti. Nový model Grande Panda je prvým automobilom na svete, ktorý obsahuje recyklovaný materiál z obalov na…

Aký typ vodiča si? Rýchly psychotest odhalí tvoju pravú povahu za volantom

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Akým typom vodiča si? Nejde o znalosť predpisov, počet pokút na konte ani to, koľkokrát si parkoval "na tri razy". Urob si krátky test osobnosti,…

Záchrana pred horúčavami: Omotaj kartón týmto a zanes do auta. Vo vnútri bude chladnejšie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy Predpoveď počasia nezanecháva pochybnosti. Do našej krajiny sa blíži vlna horúčav, preto sa oplatí predchádzať nielen prehrievaniu bytu, ale aj automobilu. Je to otázka pohodlia a…

Hrozí zatvorenie továrni so spaľovacími motormi a prepúšťanie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis môže čeliť pokutám až do výšky 2,5 miliardy eur, ak nedosiahne nové emisné limity stanovené Európskou úniou. Európsky riaditeľ skupiny varuje pred…

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov