Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Ďalšia nádoba na vyhodenie? Stará mama mala patent ako nemať mäkké a horké uhorky. Všetko bolo o vode

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307). Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí...

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307).

Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali. Prečo uhorky vyšli mäkké a horké?

uhorky_zavárané
Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali.
Foto: shutterstock/Chudo2307

Mnohé ženy v domácnosti zvládli proces nakladania takmer dokonale. Vďaka dlhoročnej praxi a pokusom a omylom sa naučili, čomu treba venovať osobitnú pozornosť. Moja babička mi prezradila svoje tajomstvá a odvtedy boli uhorky vždy pevné, chrumkavé a chutné.

Prečo boli uhorky mäkké a horké? Skontrolujte možné príčiny

Hoci nakladanie uhoriek nie je náročná práca, musíte byť opatrní pri výbere zeleniny a ďalších ingrediencií. Ukazuje sa, že na pokazenie vašich zásob môže mať vplyv naozaj veľa faktorov a zdanlivo banálne veci majú podstatný vplyv. Preto ak si chcete pochutnať na chutných uhorkách, vyvarujte sa nasledujúcich chýb.

  1. Uhorky nízkej kvality. Ak na nakladanie použijete prerastenú, prezretú, poškodenú alebo pokazenú zeleninu, po otvorení nádoby budete určite sklamaní. Vyberajte si len uhorky, ktoré sú čerstvé, pevné a rovné.
  2. Zle pripravený slaný nálev. Ak na nálev použijete vodu priamo z vodovodu, nemáte šancu, že vaše uhorky budú dobré. Skôr ako ju použijete na nálev, prevarte a ochlaďte správne množstvo. Ďalším dôležitým faktorom je výber soli. Vždy používajte kamennú soľ (bez obsahu jódu) v množstve jednej vrchovatej polievkovej lyžice na každý liter vody.
  3. Nevhodná teplota nakladania. Aby kvasenie prebiehalo hladko, zabezpečte, aby sa teplota zeleniny pohybovala v rozmedzí 18 až 22 stupňov. Ak je príliš vysoká, nakladanie prebieha príliš rýchlo a uhorky veľmi zmäknú. Príliš nízka teplota zastaví proces, čo nepriaznivo ovplyvní chuť aj vzhľad uhoriek.
  4. Nečisté viečka a poháre. Nakladanie by sa malo vykonávať len v sterilných nádobách. To platí aj pre viečka. Akékoľvek znečistenie vedie k znehodnoteniu uhoriek a tvorbe plesní.
  5. Ak uhorky nie sú správne zabalené a pritlačené, vyplávajú na povrch. To podporuje vznik plesní a kazenie. Nezabudnite do pohárov okrem zeleniny vložiť aj prísady obsahujúce prírodné konzervačné látky, ako sú cesnak, čerešňové alebo dubové listy, chren a kôpor. Tým sa zachová pevnosť a chrumkavosť uhoriek.
Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Aký je najlepší spôsob konzervovania pohárov? Jednoduchá metóda s použitím rúry

Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce. Najlepším spôsobom je použitie rúry. Teplotu ohrevu nastavte na 120-140 stupňov pri nastavení nahor a nadol. Potom umiestnite vopred umyté poháre na plech na pečenie dnom nahor. Po 20 minútach vypnite rúru a otvorte dvierka. Po vychladnutí sú poháre pripravené na použitie.

TIP! Ak chcete zavárať malý počet pohárov, urobte to v mikrovlnnej rúre. Naplňte nádoby do polovice vodou, položte ich na tanier spotrebiča a zapnite program s najvyšším výkonom ohrevu na 3 – 4 minúty. Po uplynutí tejto doby vodu opatrne vylejte a poháre položte hore dnom na čistú utierku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša

Nakladané uhorky – najjednoduchší recept. Pred nakladaním urobte jednu vec a nebudú mäkké a duté


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Špinavé dlažobné kocky budú už len spomienkou. Nenájdete jednoduchší spôsob

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vladdon) Na jar väčšina z nás sníva o chodníku, ktorý zaujme svojou čistotou a farbami bez šmúh, mastných škvŕn…

Je to jedna z najzdravších štiav na svete. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Prírodné šťavy sú vhodným doplnkom každodennej stravy, nájdete v nich množstvo vitamínov a minerálov. Ktorý z týchto lahodných…

Sú vaše korpusy po upečení suché? Príčinou môže byť táto častá chyba

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock). Pripravujeme torty na rôzne príležitosti - narodeniny, meniny, krstiny a mnohé ďalšie. Keď sú však príliš suché,…

Máte toto v kufri? Na letisku môžete mať veľký problém. Čaká vás kontrola a zabavenie

09.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala). Čo je zakázané v podanej batožine? Mnoho ľudí si stále myslí, že si môžu zbaliť čokoľvek. Realita…

Spojte kašu s čokoládou a pripravte si na raňajky zdravý Nesquik. Potrebujete len 4 prísady

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova). Raňajky sú kľúčovým jedlom dňa. Mnohí ľudia si ráno radi dajú niečo sladké, ale kladú si otázku,…

Auto Trendy

Nový Nissan Leaf dostane sestru z Mitsubishi

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilky Nissan a Mitsubishi si podávajú ruky v boji o prežitie. Legendárny elektromobil čaká prekvapivá zmena, ktorá zamieša karty na trhu.

Talianska ikona prekladá svoje prvé elektrické sny o dva roky!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Maranello mení plány a fanúšikov nechá čakať dlhšie ako sľubovalo. Prvé elektrické Ferrari neuvidíme v roku 2025, ale až na jar 2026.

10 000 Tesiel Cybertruck sa práši na "skladoch". Zákazníci ich nechcú

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ikonický elektrický pickup, ktorý mal byť revolucionárom trhu, sa stáva Elonovou najväčšou nočnou morou.

Talianska šelma v novom šate láka na luxus a výkon

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Prémiové SUV prichádza s posilnenými motormi, elektrickou verziou a možnosťami, o ktorých sa vám ani nesnívalo

Elon Musk sa usmieva v Číne, no v Európe ho Tesla ťahá ku dnu

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla, kedysi neohrozený líder elektromobilov, zaznamenáva dramatický prepad predajov na európskych trhoch. Zatiaľ čo v Číne ich predaje rastú, v Európe Tesla čelí bezprecedentnému poklesu…

Robot v čínskej továrni sa vymkol kontrole: Bol to začiatok vzbury strojov?

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Humanoidný robot v hodnote vyše 80 000 eur začal nečakane mávať končatinami a ohrozoval pracovníkov. Incident vyvoláva obavy z bezpečnosti robotických technológií.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov