Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Ďalšia nádoba na vyhodenie? Stará mama mala patent ako nemať mäkké a horké uhorky. Všetko bolo o vode

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307). Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí...

14.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chudo2307).

Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, chrumkavá nakladaná uhorka priamo z pohára. Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali. Prečo uhorky vyšli mäkké a horké?

uhorky_zavárané
Sú však prípady, keď zelenina nielenže nevyzerá dobre, ale ani nechutí tak, ako by sme očakávali.
Foto: shutterstock/Chudo2307

Mnohé ženy v domácnosti zvládli proces nakladania takmer dokonale. Vďaka dlhoročnej praxi a pokusom a omylom sa naučili, čomu treba venovať osobitnú pozornosť. Moja babička mi prezradila svoje tajomstvá a odvtedy boli uhorky vždy pevné, chrumkavé a chutné.

Prečo boli uhorky mäkké a horké? Skontrolujte možné príčiny

Hoci nakladanie uhoriek nie je náročná práca, musíte byť opatrní pri výbere zeleniny a ďalších ingrediencií. Ukazuje sa, že na pokazenie vašich zásob môže mať vplyv naozaj veľa faktorov a zdanlivo banálne veci majú podstatný vplyv. Preto ak si chcete pochutnať na chutných uhorkách, vyvarujte sa nasledujúcich chýb.

  1. Uhorky nízkej kvality. Ak na nakladanie použijete prerastenú, prezretú, poškodenú alebo pokazenú zeleninu, po otvorení nádoby budete určite sklamaní. Vyberajte si len uhorky, ktoré sú čerstvé, pevné a rovné.
  2. Zle pripravený slaný nálev. Ak na nálev použijete vodu priamo z vodovodu, nemáte šancu, že vaše uhorky budú dobré. Skôr ako ju použijete na nálev, prevarte a ochlaďte správne množstvo. Ďalším dôležitým faktorom je výber soli. Vždy používajte kamennú soľ (bez obsahu jódu) v množstve jednej vrchovatej polievkovej lyžice na každý liter vody.
  3. Nevhodná teplota nakladania. Aby kvasenie prebiehalo hladko, zabezpečte, aby sa teplota zeleniny pohybovala v rozmedzí 18 až 22 stupňov. Ak je príliš vysoká, nakladanie prebieha príliš rýchlo a uhorky veľmi zmäknú. Príliš nízka teplota zastaví proces, čo nepriaznivo ovplyvní chuť aj vzhľad uhoriek.
  4. Nečisté viečka a poháre. Nakladanie by sa malo vykonávať len v sterilných nádobách. To platí aj pre viečka. Akékoľvek znečistenie vedie k znehodnoteniu uhoriek a tvorbe plesní.
  5. Ak uhorky nie sú správne zabalené a pritlačené, vyplávajú na povrch. To podporuje vznik plesní a kazenie. Nezabudnite do pohárov okrem zeleniny vložiť aj prísady obsahujúce prírodné konzervačné látky, ako sú cesnak, čerešňové alebo dubové listy, chren a kôpor. Tým sa zachová pevnosť a chrumkavosť uhoriek.
Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Aký je najlepší spôsob konzervovania pohárov? Jednoduchá metóda s použitím rúry

Zaváranie pohárov je mimoriadne dôležité, preto tento krok nemožno vynechať. Tradične sa nádoby dezinfikujú vo vriacej vode, ale to je veľa práce. Najlepším spôsobom je použitie rúry. Teplotu ohrevu nastavte na 120-140 stupňov pri nastavení nahor a nadol. Potom umiestnite vopred umyté poháre na plech na pečenie dnom nahor. Po 20 minútach vypnite rúru a otvorte dvierka. Po vychladnutí sú poháre pripravené na použitie.

TIP! Ak chcete zavárať malý počet pohárov, urobte to v mikrovlnnej rúre. Naplňte nádoby do polovice vodou, položte ich na tanier spotrebiča a zapnite program s najvyšším výkonom ohrevu na 3 – 4 minúty. Po uplynutí tejto doby vodu opatrne vylejte a poháre položte hore dnom na čistú utierku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša

Nakladané uhorky – najjednoduchší recept. Pred nakladaním urobte jednu vec a nebudú mäkké a duté


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Turistický raj s problémami. Na jedného obyvateľa tu pripadá až 118 turistov

03.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kitzcorner). Kde je priveľa turistov? Ak neznášate predierať sa davmi a všadeprítomnými cestovateľmi, tomuto miestu sa radšej vyhnite oblúkom.…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov