Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets). Je ťažké si predstaviť každodenné varenie bez paradajok. Nehovorím len o paradajkovej polievke, ale aj o rôznych omáčkach, konzervách a samozrejme šalátoch....

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets).

Je ťažké si predstaviť každodenné varenie bez paradajok. Nehovorím len o paradajkovej polievke, ale aj o rôznych omáčkach, konzervách a samozrejme šalátoch. Dnes sa však zameriame na paradajkové produkty a konkrétnejšie na passatu. Je taká chutná, že Taliani možno neveria, že takáto pochúťka nepochádza z ich vlastných rúk.

Paradajková passata.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

V lete vyrábame paradajkové konzervy. Najčastejšie je to passata, teda paradajkový pretlak s prísadami, pripravený na použitie až po zahriatí. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládne každý a chutí tak dobre, že si recept bude pýtať každý. Ako si vyrobiť domácu paradajkovú passatu? Na ingredienciách tu záleží. Paradajky sa oplatí dochutiť, aby chutili ako talianska nonna.

Paradajková passata – recept na najlepšie konzervy

Ingrediencie:

  • 5 kg paradajok, najlepšie šťavnatých a mäsitých,
  • 2 plné polievkové lyžice soli,
  • lyžica granulovaného cesnaku,
  • kopcovitú lyžicu bazalky alebo oregana.

Paradajková passata – príprava:

  1. Začnite oparením paradajok. Potom ich olúpte a nakrájajte na kúsky. Vložte do hrnca, najlepšie s hrubým dnom. Varte ich na miernom ohni, kým sa nezačnú rozpadávať. Semená môžete odstrániť vopred, ale nie je to potrebné.
  2. Keď sa paradajky začnú rozpadávať, pridáme soľ, cesnak a vybrané bylinky. Varte ďalších 10 minút, občas premiešajte. Nezabudnite vyskúšať, či je dostatok soli a korenia.
  3. Paradajky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Nemusí to byť jednotné – ešte lepšie je, ak kúsky paradajok zostanú nerozmixované.
  4. Pripravte čisté a sterilizované poháre. Potom do nich nalejte passatu a pevne uzatvorte. Vložte poháre do hrnca a naplňte ich vodou do úrovne približne 3/4. Pasterizujte asi 10 minút.

Takúto passatu môžete pokojne skladovať v pivnici alebo na inom chladnom a tmavom mieste až rok. Pamätajte, že po otvorení môže byť nádoba passaty len skladovaná štyri dni, aby sa zabezpečilo, že sa nepokazí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto paradajková polievka ešte nikdy nechutila. Prekonáva slovenskú verziu svojím južanským nádychom

Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Zdravé črevá, lepšia postava: Spoznajte silu inulíny

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/sweet marshmallow). Hľadáte spôsob, ako zlepšiť trávenie, podporiť zdravie čriev a zároveň schudnúť? Odpoveďou môže byť inulína – prírodný…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov