Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Klasické carbonara som sa naučila na dovolenke v Ríme. Ako hovorievala „Nonna“, päť ingrediencií a „basta“

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu). Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte...

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu).

Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte päťzložkový recept, ktorý mi na dovolenke prezradila moja známa – talianska babička (nonna) – nie je tu žiadna veľká filozofia, ale detaily hrajú veľkú úlohu.

Špagety Carbonara. Cestoviny alla carbonara s guanciale a syrom pecorino romano
Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu

Talianska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších na celom svete. V tradičnom jedálnom lístku nesmú chýbať paradajky, pizza a samozrejme, cestoviny. Klasikou nad klasikou je však carbonara, jedlo pochádzajúce z Večného mesta. Na jej prípravu potrebujete len päť surovín – nepotrebujete nič viac ako tradičné produkty.

Carbonara alebo smotana? Vyberte si taliansku klasiku založenú na piatich ingredienciách


Najväčšia talianska nočná mora? Pridanie smotany, slaniny alebo cesnaku do carbonary. Klasické cestoviny sú pre mnohých takmer posvätné, takže ak snívate o najlepšej verzii tohto kultového jedla, vyberte si päť ingrediencií. Pri výrobnkoch to však nekončí, hoci je dôležité, aby boli čerstvé a čo najkvalitnejšie – hovoríme o syre pecorino romano a guanciale, čiže údenom bravčovom líčku.


Recept na talianske carbonare je na jednej strane hračka a na druhej strane veľmi náročným umením. Všetko totiž závisí od správnej konzistencie omáčky z vajec, syra a korenia. Ako zdôrazňovala talianska Nonna vo svojom kurze rímskej kuchyne, začiatočníci by mali zabudnúť na zhon a všetko robiť podľa receptu. Ak si raz zvyknete používať dobrý recept, už nikdy nebudete s týmto pokrmom experimentovať, pretože dokonalosť netreba meniť ani vylepšovať!

Rigatoni alla carbonara, tradičný rímsky recept na cestoviny s vajcom, guanciale, pecorinom a čiernym korením
Foto: shutterstock/Alessio Orru

Carbonara bez gramu smotany. Talianska špecialita priamo z Ríma


Ingrediencie:

  • cestoviny – najlepšie rigatoni,
  • 2 vajcia,
  • syr pecorino romano,
  • kúsok guanciale (špeciálna slaninka pripravovaná z bravčových líčok),
  • hrubo mleté čierne korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Na začiatku zalejte cestoviny vodou a trochu tekutiny si nechajte v šálke.
  2. Potom odstráňte z guanciale kožu a nakrájajte ju na tenké pásiky. Mäso pridajte na rozpálenú suchú panvicu a opečte ho dozlatista a do chrumkava. Tip – nezabudnite, že výkon horáka by však nemal byť príliš vysoký, mäso má vyškvariť tuk, takže nepotrebujeme olej.
  3. V miske rozšľahajte dva žĺtky. Rozmiešajte ich s najemno nastrúhaným syrom pecorino a veľkým množstvom nahrubo mletého korenia.
  4. Teraz vylejte tuk z panvice do pripravenej omáčky. Všetko spolu opäť premiešame.
  5. Guanciale odložíme na tanier.
  6. Teraz je čas na najdôležitejšiu časť. Keď sú cestoviny al dente, vyklopte ich na panvicu (na miernom ohni) a expresne do nich vlejte žĺtkovo-syrovú zmes.
  7. Opatrne prilejte vodu z cestovín a stále miešajte, kým nevznikne krémová omáčka. Tip – prílišná teplota spôsobí, že sa vajíčko zrazí a namiesto carbonary budete mať miešané vajíčka.
  8. Vrch našej carbonary posypte chrumkavým guanciale, ďalším syrom a korením.
  9. Taliansku špecialitu podávajte ihneď po príprave. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gnocchi ako od talianskej babičky. Tieto zemiakové vankúšiky nesklamú. Kľúč? Zlaté proporcie

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Údajne najzdravší tuk na vyprážanie: Pripravíte si ho doma, ale dajte si pozor na jednu vec

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow). Hľadáte zdravšiu alternatívu na vyprážanie vašich obľúbených jedál? Prepustené maslo je považované za jeden z najzdravších tukov…

Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zlatý ako jantár, voňavý ako horčica a všestranný ako švajčiarsky armádny nôž - horčicový olej je pokladom…

Tento puding môžete jesť bez výčitiek aj pri diéte. Pomáha vám schudnúť

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KOHUKU). Chcete schudnúť, ale neviete sa zaobísť bez sladkostí? Ukázalo sa, že sa nemusíte vzdať všetkých sladkostí. Pripravte si…

Je to jedna z najzdravších štiav na svete. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Prírodné šťavy sú vhodným doplnkom každodennej stravy, nájdete v nich množstvo vitamínov a minerálov. Ktorý z týchto lahodných…

Sú vaše korpusy po upečení suché? Príčinou môže byť táto častá chyba

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock). Pripravujeme torty na rôzne príležitosti - narodeniny, meniny, krstiny a mnohé ďalšie. Keď sú však príliš suché,…

Auto Trendy

Pri náraze v rýchlosti 60 km/h zomriete? Expert: Je to ako pád zo 4. poschodia

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si myslia, že pri nízkej rýchlosti nehrozí veľké nebezpečenstvo. Opak je však pravdou – aj bežná jazda mestom môže skončiť fatálne.

Volvo sťahuje takmer pol milióna áut: Jednoduchá chyba softvéru môže ohroziť bezpečnosť!

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo oznámila jeden z najrozsiahlejších recall programov tohto roka. Problém so zobrazením cúvacej kamery ohrozuje bezpečnosť viac ako 450 000 vozidiel. Čo to…

Európa chráni svoje automobilky. Dôležité zmeny v predpisoch o CO2

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európsky parlament sa rozhodol ustúpiť výrobcom automobilov a oficiálne podporil zmiernenie niektorých predpisov o emisiách CO2. Je to výsledok "strategického dialógu o budúcnosti automobilového priemyslu",…

Nová Zastava Yugo útočí na trón Dacie! Návrat legendy z Balkánu

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kultová Zastava Yugo sa chystá na veľkolepý návrat. Nová generácia ikonického auta z bývalej Juhoslávie má ambíciu konkurovať úspešnej Dacii. Prvé návrhy sú na svete,…

Nová Toyota Corolla Cross: Novinka v mestskom teréne prichádza!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca prekvapil motoristickú verejnosť kompletnou modernizáciou svojho populárneho crossoveru. Okrem výrazného dizajnového osvieženia prináša aj športovú verziu GR Sport, ktorá sľubuje adrenalínové zážitky za…

Volkswagen priznal porážku: Elektromobily potrebujú benzínovú pomoc

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka konečne priznala, že čisto elektrické vozidlá nie sú budúcnosťou, ktorú chcú zákazníci. Preto ponúkne hybridnú alternatívu, ktorá sa teší oveľa väčšiemu záujmu.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov