Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Vezmite čajovú lyžičku a pridajte ju do vriacej vody. Vôňa karfiolu zmizne, len čo ju odstránite rukou

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans). Karfiol nesmie chýbať vo vašom repertoári jarných a letných večerí. Uvarený vcelku a poliaty maslom a strúhankou alebo nakrájaný na hrubé plátky a...

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans).

Karfiol nesmie chýbať vo vašom repertoári jarných a letných večerí. Uvarený vcelku a poliaty maslom a strúhankou alebo nakrájaný na hrubé plátky a grilované s aromatickým korením – obe verzie chutia vynikajúco. Tým však potenciál zeleniny nekončí. Najbežnejší spôsob prípravy karfiolu je uvariť ho v hrnci s vodou. Pri tejto činnosti sa však stretávame s intenzívnym zápachom, ktorý zelenina vydáva. Ako ho zneškodniť, aby všetci členovia domácnosti neutiekli tam, kde paprika rastie? Dáme vám tip.

Karfiol nesmie chýbať vo vašom repertoári jarných a letných večerí.
Foto: Pixabay/congerdesign

Mal by sa karfiol počas varenia soliť?

Správne varenie karfiolu sa môže zdať ako tajné kulinárske umenie, ale v skutočnosti to tak nie je. Stačí dodržať niekoľko rád a zakaždým potešíte jeho chuťou a dokonalou konzistenciou. Ako uvariť karfiol, aby si zachoval všetky potrebné živiny? Základom je vybrať si správnu veľkosť hrnca a nenechať zeleninu príliš dlho vo vode. Kuchári odporúčajú vložiť karfiol do vriacej vody a zohrievať ho asi 15-20 minút.

Už v štádiu tepelného spracovania môžeme výrazne zlepšiť chuť zeleniny. Jedným z najčastejšie používaných korení je obyčajná soľ. K veľkej porcii zeleniny je najlepšie pridať tri plné lyžičky, ktoré jej dodajú výraznú chuť.

Trikom, ktorý nielen zlepší chuť, ale zároveň pomôže udržať karfiol snehovo biely, je pridať do vody štipku cukru alebo jednu lyžičku sódy bikarbóny. Už po prvom pokuse si všimnete, že varená zelenina vyzerá oveľa lepšie.

Patenty na neutralizáciu vône karfiolu

Chuť a zdravotné benefity karfiolu sú často zatienené nepríjemným zápachom, ktorý produkuje pri varení. Pre mnohých ľudí je tento zápach neznesiteľný, a tak sa vzdajú jedenia chutnej zeleniny. Ukazuje sa, že stačí použiť jeden z niekoľkých jednoduchých trikov, aby ste svoj nos a svoj domov oslobodili od charakteristickej arómy zeleniny. Aké suroviny by ste mali použiť na varenie čerstvého karfiolu?

  • Mlieko – hoci sa spojenie tohto obľúbeného mliečneho výrobku s karfiolom môže zdať ako jednoduchý recept na katastrofu, účinky sú prekvapivé. Do vriacej zeleniny stačí pridať asi ½ šálky mlieka a nielenže sa úplne zbavíte nepríjemného zápachu, ale aj zvýrazníte chuť karfiolu.
  • Jedlá sóda je produkt, ktorý má široké využitie nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti. Stačí pridať jednu čajovú lyžičku do vriacej vody s karfiolom a okamžite zneutralizuje zápach stúpajúci z hrnca. Výhodou tejto ingrediencie je, že zaručí dokonale bielu farbu zeleniny.
  • Korenie – kuchynské skrinky plné korenia umožňujú pripraviť početné chuťové kompozície. Niektoré z najobľúbenejších si rýchlo poradia s nepríjemným zápachom karfiolu. Kuchári najčastejšie používajú bobkový list, štipku muškátového orieška a dokonca aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Mal by sa karfiol počas varenia soliť?
Foto: pixabay/Hans

Ako použiť karfiolové listy?

Pri kúpe pekného karfiolu v obchode sa často doma divíme jednej veci. Sú listy karfiolu jedlé? Odpoveďou sme si takmer istí, no nie celkom. V mnohých domácnostiach končia zelené časti zeleniny ešte pred varením v koši. Ukazuje sa však, že pri správnej príprave môžu byť chutné aj zdravé. Listy karfiolu obsahujú okrem iného:

  • vlákninu,
  • vitamín C,
  • vitamín A,
  • kyselinu listovú,
  • vápnik,
  • draslík,
  • selén.

Ako pripraviť listy karfiolu? Začnime tým, že ich dôkladne očistíme od zvyškov pôdy a iných nečistôt. V ďalšom kroku ich nakrájame na menšie kúsky, polejeme olivovým olejom a posypeme obľúbeným korením. Odporúčame použiť sladkú a štipľavú papriku, ako aj sušený rozmarín a tymian. Pripravenú odloženú zeleninu pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile? Bude mäkké a šťavnaté

Bezlepkový chlieb len s niekoľkými prísadami. Moja noha už nikdy nevkročí do pekárne. Je to šialené


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

6 znakov skutočne inteligentného človeka: Máte ich všetky?

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pathdoc). Inteligencia sa neprejavuje len vysokým IQ či akademickými titulmi. Existujú nenápadné znaky, ktoré prezrádzajú mimoriadne bystrú myseľ. Zistite,…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov