Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Marinovanie – čo to je a prečo sa robí? Čo sa môže marinovať?

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk). Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb...

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk).

Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť? Vďaka marinovaniu budete môcť pripraviť vynikajúce jedlá na májové sviatky, preto si určite prečítajte nášho sprievodcu.

Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť?
Foto: pixabay/ivabalk

Čo je marinovanie? Čo táto metóda zahŕňa?

Prečo marinovať? A čo to vlastne znamená – „marinovanie“? Marinovanie je spôsob konzervovania potravín, najmä mäsa, húb, zeleniny a ovocia. Na marinovanie sa väčšinou používa olej, ocot a korenie (napr. nové korenie, bobkový list), ale často aj med, jogurt a horčica. Často sa marinuje aj mäso určené na varenie.

Ako urýchliť marinovanie?

Marinovanie je spojené so zdĺhavým procesom. Ako ho možno urýchliť? Recepty na gurmánske večere často obsahujú radu pripraviť marinádu v dostatočnom predstihu a nechať v nej mäso niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Nie vždy však máme na to čas. Marinády by ste sa však nemali zrieknuť, pretože aj krátke „odpočívanie“ mäsa v marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším. Platí to najmä pre malé kúsky mäsa, ktoré stačí marinovať 30 minút pred vyprážaním alebo pečením.

Marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším.
Foto: shutterstock/Slatan

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať?

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať? Marinovanie zvýrazní chuť mäsa a urobí ho jemnejším. Ak plánujete grilovanie, môžete si vopred premyslieť marinádu na mäso a podľa toho ju pripraviť. Kuracie mäso môžete marinovať niekoľko hodín pred grilovaním (nie však dlhšie ako 12 hodín). Ak plánujete grilovanie večer, stačí kuracie stehná marinovať ráno.

Marináda na kuracie stehná – návrh na 1. máj

Nižšie je uvedený návrh marinády na pikantnú verziu kuracích stehien. Na približne 1 kg kuracích stehien pripravte marinádu z nasledujúcich prísad:

  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 PL horčice,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička sušeného cesnaku,
  • 1 polievková lyžica medu,
  • 3 PL citrónovej šťavy,
  • korenie: 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička korenia, 1 čajová lyžička sladkej papriky, 1 čajová lyžička pálivej papriky, 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu.
Pikantná verzia marinovaných kuracích stehien.
Foto: pixabay/Bernhard1960

Marinovanie mäsa na pečenie – aké ingrediencie vybrať?

Na marinovanie mäsa možno použiť rôzne prísady, ale je potrebné mať na pamäti typ mäsa, ktoré chcete marinovať. Na hydinové mäso (kuracie, morčacie) sa hodí marináda s množstvom korenín (napr. rozmarín, tymian, sušená bazalka), hovädzie mäso sa bude cítiť dobre v marináde z whisky alebo sójovej omáčky a bravčové mäso v mede.

Tymian patrí medzi bylinky, ktoré sa hodia na marinovanie.
Foto: shutterstock/Dream79

Čo dáva marinovanie v mlieku/jogurte? Prečo je lepšie zvoliť jogurt?

V receptoch na marinády sa často používa mlieko alebo biely jogurt. Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie. Namáčanie mäsa do mlieka je trik, ktorý sa používa už mnoho rokov. V poslednom čase sa však objavujú tvrdenia, že táto metóda môže byť zdraviu nebezpečná (mlieko urýchľuje proces hnitia mäsa), preto je lepšie namiesto mlieka zvoliť jogurt alebo kefír.

kuracie mäso v jogurtovej marináde
Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Cesnak marinovaný v oleji – chutný doplnok k rýchlemu občerstveniu

Možno nie veľmi obľúbený, ale určite stojí za vyskúšanie, je cesnak marinovaný v oleji. Môžete ho použiť napríklad ako posýpku na pizzu alebo predjedlo na špáradlá. Ako pripraviť cesnak marinovaný v oleji? Pripravte si:

  • 3 cibuľky cesnaku,
  • ¼ šálky octu,
  • ½ šálky vody,
  • ¼ čajovej lyžičky soli,
  • ¼ čajovej lyžičky cukru.

Spôsob prípravy:

Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte cukor a soľ. Priveďte do varu a po niekoľkých minútach pridajte cesnak, ktorý ste predtým ošúpali a rozdelili na strúčiky. Cesnak varte ďalšie 3 – 4 minúty a potom ho vložte do sterilizovanej nádoby a pevne uzavrite.

Ako dlho variť huby na marinovanie?

Ďalšou pochúťkou, ktorú máte radi v marinovanej verzii, sú lesné huby. Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri. Na marinovanie sú vhodné rôzne druhy húb, ako napríklad hríby, kuriatka, rýdziky, suchohríby a podpňovky. Viete, ako marinovať lesné huby? Ako dlho by ste mali variť huby na marinovanie?

Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri.
Foto: pixabay/Alexei_other

Pred marinovaním je potrebné huby veľmi dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a potom ich chvíľu povariť v hrnci s osolenou vodou. Ako dlho je to „chvíľka“? Ako dlho sa majú huby variť na marinovanie, závisí od druhu húb. Ak máte napríklad kuriatka alebo hríby, varte ich približne 5 minút, masliaky by sa mali variť približne 7 minút a rýdziky až 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Banálne jednoduché ingrediencie marinády na kuracie mäso spôsobia, že sa domácnosť bude cítiť ako v reštaurácii

Tu je recept na marinádu na bravčovú krkovičku, ktorá je užitočná v každej kuchyni. Dôležité sú pomery


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na ananás. S týmto ovocím chutí ešte lepšie. Len sa vám to rozplýva v ústach

08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AntAlexStudio). Kedysi jedlo pre chudobných, dnes ho jedia všetci. Toto je ikonické talianske jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa…

Babička nakrájala na plátky a dvakrát opiekla, ja pridávam ešte niečo. Najlepšia večera

8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Whiteaster). Každý má určite svoju obľúbenú pochúťku z detstva a ja nie som výnimkou. Na jar a v lete…

Recept na rýchly obed alebo večeru. Pečené kuracie prsia v lahodnej omáčke rýchlo zmiznú zo stola.

8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed). Čo rýchle si dať na rýchly obed alebo večeru? Ak nemáte nápad na chutné jedlo a nudia…

Deväť z desiatich Slovákov sa pri tejto myšlienke uškrnie. A to je tá najlepšia a najzdravšia časť kuracieho mäsa. Dokonalá večera

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova). Tento guláš je veľmi jednoduchý na prípravu a výborne chutí s pohánkovými krúpami, zemiakmi alebo rezancami. Recept…

Sú palacinky tvrdé? Všetko kvôli tejto zložke

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello). Palacinky sa na našich stoloch objavujú veľmi často. Je to univerzálne jedlo, ktoré môže byť chutnými raňajkami aj…

Auto Trendy

Musk varuje pred koncom sveta: "Slnko zničí Zem, musíme kolonizovať Mars"

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najbohatší muž sveta, Elon Musk, šokoval svojimi apokalyptickými vyhláseniami o budúcnosti ľudstva. Podľa neho je Mars jedinou záchranou pre ľudstvo pred nevyhnutnou skazou našej planéty.

Autá zdražejú o 40 percent. Milióny ľudí prídu o prácu

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska automobilová revolúcia sa blíži - šéfovia najväčších automobiliek bijú na poplach. Ak Európska únia nezmení svoje predpisy, autá budú čoskoro luxusom len pre vyvolených…

Chcete sa konečne vyspať v lietadle? Tieto metódy z vás urobia majstra spánku

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhý let nemusí znamenať nevyspatú a unavenú tvár. Stačí poznať pár overených trikov, ktoré vám pomôžu zaspať aj tisíce metrov nad zemou.

Nový hráč v džungli SUV prichádza!

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky trh dostane ďalší elektrický crossover z dielne Hyundai, ktorý však nenesie značku Ioniq. Nový model Elexio sa snaží dobýjať najväčší automobilový trh sveta v…

POZOR: Falošné nehody ohrozujú vodičov

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Cielené kolízie – sofistikované metódy, ktorými podvodníci pripravujú poctivých vodičov o tisíce eur. POZOR: Faloš

Elektrické vs. spaľovacie autá, ktoré sú spoľahlivejšie a výsledok vás prekvapí!

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhodobý spor medzi fanúšikmi elektromobilov a klasických áut sa konečne blíži k rozuzleniu. Najväčší nemecký autoklub ADAC prináša prekvapivé výsledky spoľahlivosti oboch typov vozidiel na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov