Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Marinovanie – čo to je a prečo sa robí? Čo sa môže marinovať?

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk). Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb...

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk).

Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť? Vďaka marinovaniu budete môcť pripraviť vynikajúce jedlá na májové sviatky, preto si určite prečítajte nášho sprievodcu.

Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť?
Foto: pixabay/ivabalk

Čo je marinovanie? Čo táto metóda zahŕňa?

Prečo marinovať? A čo to vlastne znamená – „marinovanie“? Marinovanie je spôsob konzervovania potravín, najmä mäsa, húb, zeleniny a ovocia. Na marinovanie sa väčšinou používa olej, ocot a korenie (napr. nové korenie, bobkový list), ale často aj med, jogurt a horčica. Často sa marinuje aj mäso určené na varenie.

Ako urýchliť marinovanie?

Marinovanie je spojené so zdĺhavým procesom. Ako ho možno urýchliť? Recepty na gurmánske večere často obsahujú radu pripraviť marinádu v dostatočnom predstihu a nechať v nej mäso niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Nie vždy však máme na to čas. Marinády by ste sa však nemali zrieknuť, pretože aj krátke „odpočívanie“ mäsa v marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším. Platí to najmä pre malé kúsky mäsa, ktoré stačí marinovať 30 minút pred vyprážaním alebo pečením.

Marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším.
Foto: shutterstock/Slatan

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať?

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať? Marinovanie zvýrazní chuť mäsa a urobí ho jemnejším. Ak plánujete grilovanie, môžete si vopred premyslieť marinádu na mäso a podľa toho ju pripraviť. Kuracie mäso môžete marinovať niekoľko hodín pred grilovaním (nie však dlhšie ako 12 hodín). Ak plánujete grilovanie večer, stačí kuracie stehná marinovať ráno.

Marináda na kuracie stehná – návrh na 1. máj

Nižšie je uvedený návrh marinády na pikantnú verziu kuracích stehien. Na približne 1 kg kuracích stehien pripravte marinádu z nasledujúcich prísad:

  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 PL horčice,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička sušeného cesnaku,
  • 1 polievková lyžica medu,
  • 3 PL citrónovej šťavy,
  • korenie: 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička korenia, 1 čajová lyžička sladkej papriky, 1 čajová lyžička pálivej papriky, 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu.
Pikantná verzia marinovaných kuracích stehien.
Foto: pixabay/Bernhard1960

Marinovanie mäsa na pečenie – aké ingrediencie vybrať?

Na marinovanie mäsa možno použiť rôzne prísady, ale je potrebné mať na pamäti typ mäsa, ktoré chcete marinovať. Na hydinové mäso (kuracie, morčacie) sa hodí marináda s množstvom korenín (napr. rozmarín, tymian, sušená bazalka), hovädzie mäso sa bude cítiť dobre v marináde z whisky alebo sójovej omáčky a bravčové mäso v mede.

Tymian patrí medzi bylinky, ktoré sa hodia na marinovanie.
Foto: shutterstock/Dream79

Čo dáva marinovanie v mlieku/jogurte? Prečo je lepšie zvoliť jogurt?

V receptoch na marinády sa často používa mlieko alebo biely jogurt. Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie. Namáčanie mäsa do mlieka je trik, ktorý sa používa už mnoho rokov. V poslednom čase sa však objavujú tvrdenia, že táto metóda môže byť zdraviu nebezpečná (mlieko urýchľuje proces hnitia mäsa), preto je lepšie namiesto mlieka zvoliť jogurt alebo kefír.

kuracie mäso v jogurtovej marináde
Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Cesnak marinovaný v oleji – chutný doplnok k rýchlemu občerstveniu

Možno nie veľmi obľúbený, ale určite stojí za vyskúšanie, je cesnak marinovaný v oleji. Môžete ho použiť napríklad ako posýpku na pizzu alebo predjedlo na špáradlá. Ako pripraviť cesnak marinovaný v oleji? Pripravte si:

  • 3 cibuľky cesnaku,
  • ¼ šálky octu,
  • ½ šálky vody,
  • ¼ čajovej lyžičky soli,
  • ¼ čajovej lyžičky cukru.

Spôsob prípravy:

Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte cukor a soľ. Priveďte do varu a po niekoľkých minútach pridajte cesnak, ktorý ste predtým ošúpali a rozdelili na strúčiky. Cesnak varte ďalšie 3 – 4 minúty a potom ho vložte do sterilizovanej nádoby a pevne uzavrite.

Ako dlho variť huby na marinovanie?

Ďalšou pochúťkou, ktorú máte radi v marinovanej verzii, sú lesné huby. Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri. Na marinovanie sú vhodné rôzne druhy húb, ako napríklad hríby, kuriatka, rýdziky, suchohríby a podpňovky. Viete, ako marinovať lesné huby? Ako dlho by ste mali variť huby na marinovanie?

Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri.
Foto: pixabay/Alexei_other

Pred marinovaním je potrebné huby veľmi dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a potom ich chvíľu povariť v hrnci s osolenou vodou. Ako dlho je to „chvíľka“? Ako dlho sa majú huby variť na marinovanie, závisí od druhu húb. Ak máte napríklad kuriatka alebo hríby, varte ich približne 5 minút, masliaky by sa mali variť približne 7 minút a rýdziky až 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Banálne jednoduché ingrediencie marinády na kuracie mäso spôsobia, že sa domácnosť bude cítiť ako v reštaurácii

Tu je recept na marinádu na bravčovú krkovičku, ktorá je užitočná v každej kuchyni. Dôležité sú pomery


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Priateľ petržlenovej vňati ju nahradí vo vývare. Zvýrazní chuť a vôňu a navyše posilní imunitný systém

17.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Čo použiť namiesto petržlenovej vňate do vývaru? Mnoho ľudí pridáva do vývaru petržlenovú vňať, ale ukázalo sa,…

Pripravíte za pár minút a nasýtite celú rodinu. Ideálne na obed alebo večeru

17.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Hľadáte inšpiráciu na jednoduché, ale sýte jedlo? Syrové hrianky sú zaujímavou možnosťou a skvelou alternatívou ku klasickým…

Švédska káva – výnimočný nápoj, ktorý sa postará o vaše zdravie a kondíciu

17.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/I and S Walker). Viete si predstaviť, že by ste rannú kávu spojili s vajíčkom? Hoci táto kombinácia znie…

Vaše črevá vám za tento kokteil poďakujú. Množstvo vlákniny a probiotík v 1 pohári

16.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalya Yudina). Zdravé smoothies sú zaujímavou možnosťou pre tých, ktorí chcú svojmu telu dodať aj dôležité živiny. Existuje množstvo…

Tento šialený koláč pripravíte bez pečenia. Vaši hostia budú presvedčení, že je z cukrárne.

16.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Maksimova). Je rýchly, jednoduchý na prípravu a chutný. Čo viac si môžete priať? Zaručujeme, že zmizne z vášho…

Auto Trendy

Bezúdržbový zázrak? Tesly ukazujú pravý opak

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - Sľuby o takmer bezúdržbových a spoľahlivých elektromobiloch dostávajú tvrdú ranu. Najnovšie štatistiky z Holandska ukazujú, že viac ako tretina vozidiel Tesla Model 3 neprešla hneď…

Praga: Česká legenda, ktorá prežila vojny a dnes dobýva pretekárske trate

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - Vedeli ste, že česká značka Praga, ktorá vznikla v roku 1907, zanechala nezmazateľnú stopu nielen v automobilovom, ale aj leteckom priemysle? Praga sa preslávila elegantnými…

Nové disky vyvolávajú závraty: Pozor, na tieto kolesá sa nepozerajte príliš dlho!

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - Britská tuningová spoločnosť Overfinch opäť šokuje automobilový svet. Ich najnovšia úprava luxusného Range Roveru zahŕňa 24-palcové disky, ktoré doslova vyvolávajú závraty. Odborníci varujú: „Dlhší pohľad…

Štýlový rebel medzi SUV, ktorý prekvapí komfortom a priestorom

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi Eclipse Cross PHEV 4x4 prichádza ako nekompromisný hráč v segmente kompaktných SUV. Pôsobivý dizajn, hybridná technológia a pohodlný interiér robia z tohto modelu ideálnu…

Elektrická legenda na steroidoch: Renault 5 Turbo 3E prichádza, aby pretvoril históriu

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - Renault 5 Turbo 3E nie je len návratom do 80. rokov, ale aj odvážnym krokom do budúcnosti. Francúzska automobilka oživuje ikonický model, no tentokrát v…

Opustený, ale fascinujúci: Tajomstvá hotela Belvedere

17.3.2025 Redakcia Auto trendy - V srdci švajčiarskych Álp, na ikonickej horskej ceste Furka Pass, stojí opustený hotel Belvedere. Kedysi symbol elegancie a dobrodružstva, dnes chátrajúca pamiatka na doby, keď…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov