Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa...

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).

Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný nákyp.

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém.
Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin

Predpokladá sa, že optimálna porcia na dospelého človeka je 100 až 150 gramov cestovín. Vtedy existuje šanca, že ich zjete doslova všetky. Pri príprave cestovín pre väčší počet ľudí však niekedy zostane v hrnci príliš veľa. Hneď po jedle je vhodné myslieť na ďalšie jedlo, pretože cestoviny sa časom stávajú nepožívateľnými a môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Dá sa jesť, ale buďte opatrní

Či už ide o špagety, fusilli alebo niťovky, všetky tieto cestoviny sa dajú konzumovať aj niekoľko dní po uvarení. Je však dobré spotrebovať všetky zvyšky, ktoré po uvarení pokrmu zostali, pretože zle uskladnené cestoviny môžu byť nositeľmi nebezpečných baktérií.

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, použite zvyšné cestoviny ešte v ten istý deň. Príprava šalátu za studena môže pomôcť nebezpečným baktériám. Hovoríme o baktérii Bacillus cereus, ktorá zodpovedá za dva typy otráv v našom tele: hnačku a zvracanie. Baktériu možno nájsť v korení, ryži alebo práve v cestovinách. Za normálnych okolností je baktéria pre náš organizmus neškodná, ale v priaznivých podmienkach sa začne množiť, a to môže viesť k otrave jedlom.

Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Ako správne skladovať uvarené cestoviny

Ak chcete zachovať čerstvosť a chuť dlhšie, kľúčom je správne skladovanie. Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky. Zabránite tým množeniu baktérií a tiež zabezpečíte, aby cestoviny nestratili svoj tvar alebo sa nezlepili. Dobrým spôsobom je zaliať cestoviny v cedníku studenou vodou alebo ich pred vložením do chladničky pokvapkať olivovým olejom a premiešať. Nádoba, v ktorej chcete cestoviny skladovať, by mala byť vzduchotesná, aj to pomôže udržať ich čerstvosť.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, vyskúšajte tento recept na rýchly a jednoduchý nákyp. Väčšinu produktov nájdete vo svojej chladničke.

Zapekanie z toho, čo máte v chladničke – rýchly recept

Ingrediencie:

  • zvyšok uvarených cestovín (ak je cestovín málo, môžete ich uvariť toľko, koľko sa ich zmestí do nádoby vhodnej na pečenie),
  • olivový olej,
  • niekoľko strúčikov cesnaku,
  • cibuľa,
  • šunka, klobása alebo slanina, ak ich máte v chladničke,
  • paradajkové pyré alebo paradajková omáčka,
  • strúhaný syr (mozzarella, parmezán, grana padano),
  • soľ a korenie,
  • nepovinne niekoľko lístkov bazalky.
Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, jednoducho ich zapečte v rúre.
Foto: instagram/@savoryelite2024
  1. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu. Môžete pridať kúsky šunky, klobásy alebo slaniny, alebo ak máte radi všetko naraz. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Ku koncu smaženia pridajte paradajkovú omáčku a varte, kým sa nezredukuje.
  2. Uvarené cestoviny zmiešajte s trochou olivového oleja a spojte s ostatnými prísadami. Všetko podľa chuti osolíte a okoreníte.
  3. Preneste do misky vhodnej do rúry a posypte centimetrovou vrstvou syra. Pečte 20-25 minút pri teplote približne 170 – 190 stupňov.
  4. Po tomto čase by mal byť nákyp pripravený na podávanie. Ak nie je vopred dostatočne prepečený, môžete ho ešte na niekoľko minút vložiť do rúry.
  5. Pri ukladaní pokrmu na taniere pridajte niekoľko lístkov bazalky podľa chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

Cuketové rezance v novej verzii. Spoznajte rýchly zoštíhľujúci šalát, ktorý zvládnete raz-dva


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na…

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Spôsob prípravy krémových miešaných vajec. Tento spôsob je najlepší.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel). Miešané vajcia sú veľmi obľúbené jedlo, ktoré najčastejšie jeme na raňajky. Príprava sa nezdá byť zložitá. Je…

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako…

Ako pripraviť ľadový čaj? Pridajte tieto ingrediencie a nápoj získa osviežujúcu, sladkú arómu.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IriGri). Ľadový čaj je ideálnou voľbou pre horúce dni. Uhasí smäd, osvieži a zároveň spríjemní spoločenské stretnutia svojou chuťou.…

Auto Trendy

Tesla Robotaxi používa špeciálne upravený Model Y, nie sériové autá

1.7.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla nedávno spustila službu Robotaxi, ktorá umožňuje cestovanie v autonómnom vozidle namiesto tradičného taxi. Hoci Elon Musk tvrdí, že používajú sériové Model Y, realita je…

Rozjazd do kopca? Toto musí vedieť každý vodič!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých vodičov je rozjazd do kopca nevyhnutné zlo. Je to desivý, ale často nevyhnutný manéver na našich kopcovitých cestách. Či už ste začiatočník alebo…

Kamión zrazil opravára vo výške 6 metrov. Neuveríte, ako to dopadlo

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Človek by si myslel, že vysoko nad cestou nemôžeme mať problémy kvôli vodičom, ale nie je to pravda. Nedávno totiž pracovníka na plošine zdvíhacieho vozidla…

BYD v problémoch: Výroba klesá, sklady sa plnia

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant BYD, ktorý nedávno predbehol Teslu ako najväčší výrobca elektromobilov na svete, teraz čelí vážnym problémom. Spoločnosť musela znížiť výrobu a zastaviť rozširovanie…

Toyota chystá bombu! Nový motor dokáže vyprodukovať až 600 koní

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský gigant Toyota pracuje na revolučnom štvorvalcovom motore, ktorý môže zmeniť budúcnosť benzínových áut. Zatiaľ čo celý svet sa ženie za elektrifikáciou, Toyota ide proti…

Kamión visel nad priepasťou! Vodič uviazol v kabíne smrti

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Polovica kamióna visela nad priepasťou, polovica stála na zvyškoch mosta. Situácia vodiča bola o to nebezpečnejšia, že kabína visela vo vzduchu. Nemal sa ako dostať…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov