Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Zelenú časť póru nevyhadzujte. Použijete ju týmto spôsobom

16.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leonori). Je to jedna z najčastejšie používaných druhov zeleniny pri varení. Najčastejšie ju používame spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom ako zeleninu na varenie...

16.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leonori).

Je to jedna z najčastejšie používaných druhov zeleniny pri varení. Najčastejšie ju používame spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom ako zeleninu na varenie vývaru. Biela časť póru sa dá použiť aj v mnohých iných jedlách, ale zelená časť zvyčajne končí v koši. Tu je recept na chutnú polievku zo zelených listov póru.

Zelená časť póru – čo s ňou? Určite ju nevyhadzujte! Môžete ju použiť na prípravu lahodnej polievky.
Foto: shutterstock/leonori

Aké vlastnosti má pór?

Pór obsahuje veľké množstvo flavonoidov a zlúčenín obsahujúcich síru. Je skvelým zdrojom vitamínov B6, C a K, ako aj kyseliny listovej, mangánu a medi. Obsahuje aj kemferol, ktorý je silným polyfenolovým antioxidantom a chráni pred srdcovými chorobami a niektorými druhmi rakoviny. Rovnako ako cesnak má aj antibakteriálne vlastnosti. Pór by si mal nájsť cestu do jedálnička ľudí, ktorí chcú schudnúť. Nielenže má málo kalórií (32 kcal na 100 g póru), ale má aj nízky glykemický index.

Zelená časť póru – čo s ňou? Určite ju nevyhadzujte!

V kuchyni väčšinou používame len bielu časť póru – do polievok, rizota alebo omáčok – a zelené listy končia v koši. To je veľká chyba! Obsahujú veľa vitamínu A a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele. Majte však na pamäti, že sú oveľa ostrejšie ako biela časť. Čo môžete pripraviť zo zelených listov póru? Krémovú polievku!

Pórová krémová polievka zo zelených listov je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá.
Foto: shutterstock/Dani Vincek

Na prípravu krémovej polievky zo zelených listov póru budete potrebovať:

  • 1 cibuľu
  • 1 PL sušeného ligurčeka
  • 1 PL sušenej petržlenovej vňate
  • 1 pór
  • 2 PL masla
  • 2 zemiaky
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmezánu
  • soľ
  • korenie

Pór nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte maslo a orestujte na ňom pór. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Pridáme do hrnca spolu s petržlenovou vňaťou a ligurčekom a chvíľu smažíme. Hrniec zalejte horúcim vývarom a priveďte do varu. Prikryte pokrievkou, znížte teplotu a varte pol hodiny. Po miernom vychladnutí polievku rozmixujte. Po podávaní posypte parmezánom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je polievka, ktorá sa nepodobá žiadnej inej. Zjedzte ju a za týždeň schudnete niekoľko kíl

Týmto spôsobom zvýrazníte chuť vývaru lepšie ako pomocou kociek a tekutého korenia. Toto nie je doplnok typickej slovenskej kuchyne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Európsky prelom vo vesmíre: Súkromná kapsula Phoenix 1 úspešne dobyla vesmír!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká firma prekonala očakávania a dokázala, že Európa má vo vesmírnom priemysle svoje miesto. Ich revolučná kapsula Phoenix 1 úspešne absolvovala misiu a otvorila dvere…

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov