18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek).
Bôbová nátierka je ideálnym spôsobom, ako spestriť chlebíčky. Výborne sa hodí, keď sezónna zelenina priam volá po využití. Stačí len pár ingrediencií a môžete pripraviť niečo zaujímavé, čo rýchlo nahradí nudné nátierky.

Foto: shutterstock/Vladislav Noseek
Obyčajný tvaroh či avokádová nátierka ma už dávno omrzeli. Hľadala som niečo čerstvé, ľahké a sezónne, čo by nebolo nudné ani prehnane okázalé. Vtedy som si spomenula na bôby, ktoré sa už začali objavovať v stánkoch. Namiesto tradičného varenia a jedenia priamo z misky som sa rozhodla, že z nich pripravím niečo kreatívnejšie – krémovú nátierku na sendviče. Vyšlo to výborne a hlavná zložka je skutočnou bombou rastlinných bielkovín, vlákniny a vitamínov skupiny B.
Domáca nátierka na chlieb. Chuť leta v podobe jednoduchých ingrediencií
Táto nátierka je skvelou alternatívou k prísadám a hotovým nátierkam z obchodu. Je zdravá a rýchla na prípravu, ale zároveň vám dáva veľa možností – môžete ju dochutiť podľa svojej chuti, pridať čerstvé bylinky alebo ju nechať takú, aká je. Skvele chutí s chrumkavým chlebom, grilovanou zeleninou alebo jednoducho ako chuťovka ku krekrom.
Ingrediencie:
- 300 g bôbov (hmotnosť po uvarení a olúpaní),
- 2 strúčiky cesnaku,
- lyžička citrónovej šťavy,
- 2 lyžice olivového oleja,
- lyžička sezamovej pasty,
- 1/4 lyžičky soli,
- 1/4 lyžičky korenia,
- hrsť čerstvej mäty alebo petržlenovej vňate.

Foto: Pixabay/chrisreadingfoto
Ako sa vyrába bôbová nátierka? Stačí len pár minút a prekvapíte svoje chuťové bunky
Príprava je naozaj intuitívna a nevyžaduje zložité postupy. Všetko, čo potrebujete, sú kvalitné bôby, niekoľko jednoduchých prísad a mixér. Je to príloha, ktorá sa hodí na rýchle raňajky aj ako predjedlo na večierku. Bôby uvarte ideálne je vhodiť ich do vriacej osolenej vody a variť asi 7-8 minút, kým nie sú mäkké, ale nerozpadávajú sa. Po scedení a preliatí studenou vodou bôb ľahšie zbavíte šupky. Tento krok je dôležitý, pretože šupka môže dodať pokrmu nežiaducu horkosť a príliš zrnitú štruktúru.
Do nádoby mixéra vložte olúpaný bôb, roztlačený cesnak, citrónovú šťavu, sezamovú pastu, olivový olej, soľ a korenie. Všetko rozmixujte na hladkú kašu a v prípade potreby pridávajte po troškách studenú vodu, aby ste dosiahli dokonalú konzistenciu. Mala by byť hustá, ale ľahko roztierateľná. Nakoniec môžete pridať nasekanú čerstvú mätu alebo petržlenovú vňať a krátko rozmixovať, aby bylinky zostali viditeľné.
Pokrm môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Najlepšie chutí vychladená, posypaná čerstvým korením a pokvapkaná trochou olivového oleja a 2-3 lyžice studenej vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto zelená nátierka zachráni každé raňajky. Moja švagriná ju pripravila a mne z nej spadla sánka.
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.