18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Doucefleur).
Myslíte si, že za vaše pálenie záhy môžu len pikantné jedlá a káva? Mýlite sa! Tento nepríjemný pocit môže vyvolať aj vaše oblečenie, žuvačka či dokonca spôsob, akým spíte. Odhaľujeme nečakané príčiny pálenia záhy.

Foto: shutterstock/Doucefleur
Pálenie záhy, teda pálivý pocit za hrudnou kosťou často vyžarujúci až do hrdla, trápi mnohých z nás. V západných krajinách ho aspoň raz týždenne zažíva 10 až 20 percent populácie. Existuje však množstvo prekvapivých príčin, o ktorých ste možno netušili.
Tesné oblečenie – pálenie záhy z nohavíc?
Príliš tesné džínsy, opasky alebo korzety môžu byť skutočnou príčinou pálenia záhy. Tesné oblečenie tlačí na brucho, čo zvyšuje tlak v brušnej dutine a uľahčuje návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Vyhnite sa tesným odevom, najmä po jedle.
Citrón a voda s octom na prázdny žalúdok
Citrusové ovocie je kyslé a môže zvýšiť produkciu kyseliny v žalúdku. Ich konzumácia ráno na prázdny žalúdok môže vyvolať silné pálenie záhy. Podobný účinok má aj pitie vody s citrónom alebo jablčným octom nalačno. Konzumujte citrusy radšej spolu s inými potravinami.
Žuvanie mätovej žuvačky a problémy s pažerákom
Mäta môže mať opačný účinok u ľudí s tendenciou k refluxu. Čerstvá mäta aj mätová žuvačka môžu uvoľňovať dolný zvierač pažeráka – sval, ktorý zabraňuje návratu žalúdočného obsahu. Vyberte si radšej žuvačky bez príchute alebo s ovocnou príchuťou.
Cmúľanie cukríkov proti kašľu alebo lízaniek
Časté žuvanie žuvačiek a cmúľanie cukríkov stimuluje tvorbu slín a žalúdočných štiav. Ak to nie je sprevádzané jedením, prebytok kyseliny sa môže vracať do pažeráka. Navyše cukor zvyšuje fermentáciu a tvorbu plynov v žalúdku. Obmedzte sladkosti medzi jedlami.
Pikantné jedlo
Pikantné koreniny dráždia sliznicu pažeráka, čím sa stáva náchylnejšou na pálenie. Ak milujete pikantné jedlá, skúste ich konzumovať v menších množstvách a vždy s neutrálnym jedlom, ako je ryža alebo chlieb.
Časté pitie sýtených nápojov
Bublinky rozťahujú žalúdok, čím oslabujú jeho zvierač a uľahčujú prenikanie kyselín do pažeráka. Ďalším vinníkom je cukor v týchto nápojoch. Nahraďte sýtené nápoje nesýtenou vodou alebo bylinkovými čajmi.

Foto: shutterstock/Prostock-studio
Jedenie pred spaním
Neskoré jedenie núti žalúdok pracovať v ležiacej polohe, čo zvyšuje riziko preniknutia kyselín do pažeráka. Nočné pálenie záhy narúša spánok a dlhodobo môže viesť k chronickému podráždeniu pažeráka. Večerajte aspoň 2-3 hodiny pred spaním.
Spanie na nesprávnom boku
Keď ležíte na pravom boku, žalúdočná kyselina má ľahšiu cestu na návrat do pažeráka. Naopak, ležanie na ľavom boku spôsobuje, že žalúdok je pod pažerákom, takže jeho obsah zostáva „dole“. Ak trpíte nočným pálením záhy, skúste spať na ľavom boku.
Chronický stres – pálenie záhy z hlavy
Pod vplyvom napätia telo produkuje hormóny, ktoré narúšajú tráviace procesy a vedú k nadprodukcii žalúdočnej kyseliny. Venujte sa relaxačným technikám – meditácii, dychovým cvičeniam a zdravému spánku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
5 domácich liekov na PÁLENIE záhy
Na zlé trávenie a pálenie záhy zabudnete. Napite sa pred spaním a nájdete úľavu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.