18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Markelova).
Stále viac ľudí hľadá zaujímavé alternatívy ku klasickej káve a čaju. Už nejaký čas je veľmi populárna matcha, ale nie všetci si dokážu zvyknúť na jej špecifickú, trochu trávnatú chuť. Zaujímavým nápojom, ktorý určite osloví aj tie najvyberavejšie jazýčky, je hojicha. Zistite, aké má vlastnosti a ako sa hojicha pripravuje.

Foto: shutterstock/Ekaterina Markelova
Milujete čaje a radi ich pripravujete tradičnými metódami? Ak áno, určite vyskúšajte hojicha. Vyznačuje sa príjemnou chuťou, v ktorej môžete cítiť orechovo-karamelové tóny. Poradíme vám, ako hojicha pripraviť a aký vplyv má jej pitie na organizmus.
Hojicha – pražená príbuzná matchy
Zaujíma vás, čo je hojicha? Je to pražený zelený čaj, ktorý sa zvyčajne pripravuje z odrôd bancha a sencha. Jej názov pochádza zo slova „hoji-cha“, čo znamená „pražený čaj“. Vyrába sa z neskorších stoniek listov, ktoré sa sušia a potom pražia.
Pochádza z Japonska, ale na rozdiel od iných tamojších čajov sa stala populárnou až na začiatku 20. storočia. Vyznačuje sa výrazne menej horkou a sladšou chuťou ako matcha. Ako chutí hojicha? Cítiť v nej karamelovo-orechové tóny.
Aké vlastnosti má hojicha?
Hojicha obsahuje katechíny, ktoré majú antioxidačné účinky a pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Okrem toho zmierňujú zápaly, pôsobia proti starnutiu a majú protinádorové účinky. Katechíny majú tiež antibakteriálne účinky, vďaka čomu znižujú riziko infekcií a zubného kazu a majú priaznivý vplyv na obehový systém.
Stojí však za zmienku, že v porovnaní s klasickým zeleným čajom a matchou má hojicha podstatne nižší obsah antioxidantov, ale aj tak môže byť zdravým doplnkom každodenného stravovania.
- Pravidelné pitie hojichy pomáha regulovať krvný tlak, znížiť príliš vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu a podporiť činnosť srdca a ciev.
- Okrem toho prispieva k udržaniu správnej hladiny cukru v krvi, je vhodný do stravy diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou.
- Má tiež priaznivý vplyv na nervový systém a znižuje riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
- Okrem toho má tento čaj pozitívny vplyv na trávenie a podporuje metabolizmus tukov.
Táto odroda čaju obsahuje aj vitamín A, ktorý podporuje zdravie očí, a vitamín C, ktorý pomáha udržiavať imunitný systém. Obsahuje tiež minerálne látky, ako je draslík, ktorý reguluje krvný tlak, vápnik a fosfor, ktoré sa starajú o silné kosti a zuby, a fluor, ktorý posilňuje zubnú sklovinu. Treba však mať na pamäti, že ide skôr o stopové množstvá.
Hojicha je dobrá voľba pre ľudí, ktorí nemajú radi povzbudzujúci účinok čaju. Pri pražení sa znižuje množstvo teínu, vďaka čomu má tento nápoj len jemný povzbudzujúci účinok.
Ako pripraviť hojichu?
Príprava hojichy nie je zložitá.
- Stačí, ak lyžičku sušeného alebo mletého čaju, približne 5 g, zalejete horúcou vodou, približne 250 ml. Zvyčajne sa odporúča, aby mala teplotu od 75 do 90 stupňov.
- Pripravuje sa jednu až tri minúty, v závislosti od toho, akú intenzívnu chuť chceme dosiahnuť.
Stojí za zmienku, že tú istú sušenú bylinu možno zalievať až trikrát.
Hotový čaj možno precediť, podávať s mliekom, osladiť medom alebo pridať plátok citróna.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to lepšie ako matcha. A je ešte zdravšia ako ona
Pridajte si túto zložku do rannej kávy. Vaša pleť bude pevná a žiarivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.