15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marcianelsis).
Trhaný cesnakový chlieb je skutočný kulinársky hit na domácich oslavách s priateľmi. Chutí dobre, vyzerá skvele a pripraví sa rýchlo. Dá sa nájsť nejaká nevýhoda? Samozrejme! Z taniera zmizne rozhodne príliš rýchlo!

Foto: shutterstock/marcianelsis
Trhaný cesnakový chlieb je výnimočná lahôdka, ktorá uspokojí aj tie najvyberavejšie chuťové poháriky. Ako pripraviť lahodný cesnakový chlieb s aromatickými bylinkami?
Trhaný cesnakový chlieb
Trhaný cesnakový chlieb je jednou z tých predjedál na stole, ktoré vzbudzujú najväčší záujem. Je ľahké ho pripraviť a výsledok je naozaj pôsobivý. Cesnakový chlieb na odtrhávanie vyzerá veľmi chutne a v skutočnosti aj je. Tajomstvo jeho chuti spočíva v kvasenom ceste a bylinkovej vôni, ktorá sa šíri po celom dome. Chutí aj teplý, aj studený. Cesnakový chlieb na odtrhávanie je snack, ktorý sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Na základe základného receptu môžete voľne modifikovať zmes byliniek použitú na pečenie. K trhanému cesnakovému chlebu sa veľmi dobre hodia bylinky ako napríklad petržlen, bazalka, oregano, rozmarín alebo tymián. Na prípravu strúhaného cesnakového chleba môžete použiť aj menej zrejmé koreniny, ako napríklad sladkú papriku. Mnoho ľudí uprednostňuje použitie viacerých byliniek a korenín, čo vytvára nové a výraznejšie chuťové kombinácie.
Thrhaný cesnakový chleb — jednoduchý recept na chutnú pochúťku
Ako pripraviť trhaný cesnakový chlieb? Recept na chutný cesnakový chleb nie je najťažší a určite ho zvládnu aj začínajúci kuchári.
Na prípravu tejto výnimočnej pochúťky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 60 g masla
- 185 ml vlažnej vody
- 2 žĺtky
- ½ lyžičky soli
- lyžička cukru
Cesnakovo-petržlenové maslo:
- 150 g masla
- 3 veľké strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky soli
- veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Príprava:
- V pohári zmiešajte rozdrvené droždie, cukor, lyžicu múky a 2 lyžice vlažnej vody. Kvások nechajte kysnúť na teplom mieste.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte zvyšnú vodu, žĺtky, soľ, roztopené a vychladnuté maslo, ako aj kvások.
- Cesto vymiešajte rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom.
- Misku s cestom prikryte bavlnenou utierkou a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
Pripravte si bylinkové maslo
Počas kynutia cesta na cesnakový chlieb pripravte cesnakovo-petržlenové maslo.
- Mäkké maslo vymiešajte s pretlačeným cesnakom, soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Vykysnuté cesto položte na pracovnú dosku posypanú múkou a vytvorte z neho malé guľôčky (môžu byť rôznej veľkosti).
- Tortovú formu s priemerom 25 cm jemne potrite olivovým olejom a potom guľôčky cesta poukladajte vedľa seba do tortovej formy.
- Rovnomerne potrite cesnakovo-petržlenovým maslom.
- Cesto nechajte opäť podkysnúť približne 15 minút.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov (horná a dolná časť) približne 45-50 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke z rúry.
Trhaný cesnakový chlieb s bylinkami – aké bylinky môžete ešte skombinovať?
Originálny trhaný chlieb s cesnakom a bylinkami získame kombináciou rôznych druhov korenín. Chuť nášho chleba môžeme ľubovoľne modifikovať, aby sme ho prispôsobili vlastným preferenciám.
- V klasickej verzii používame petržlenovú vňať, ktorú môžeme kombinovať napríklad s kôprom.
- Ak chceme, aby náš snack mal viac stredomorský charakter, stojí za to použiť bylinky ako rozmarín, oregano a tymián.
- Ľudia, ktorí majú radi výraznejšie a pikantnejšie chute, môžu použiť chilli papričku a medvedí cesnak.
- Ak chceme dosiahnuť exotickú príchuť, môžeme do nášho strúhaného cesnakového chleba pridať trochu kurkumy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto žemle pripravíte doslova za okamih. Dokonca ani nepotrebujete droždie
Urobila som najlepší chlieb bez múky. Je mäkký aj štyri dni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.