15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Šťaveľ obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, no pre niektorých ľudí môže predstavovať vážne zdravotné riziko. Zistite, či nepatríte medzi tých, ktorí by mali tento zelený poklad z jedálnička vylúčiť.

Foto: shutterstock/Timolina
Šťaveľ je kyslastá listová zelenina známa svojimi zdravotnými prínosmi. Najčastejšie z neho pripravujeme polievku, ale hodí sa aj do smoothies a šalátov. Napriek tomu nie je pre každého rovnako prospešný.
Poklad plný vitamínov, ktorý posilní vašu imunitu
Táto rastlina obsahuje vitamíny C, A, E a minerály ako draslík a železo. Šťaveľ má protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. Navyše posilňuje imunitný systém a pôsobí ako antioxidant.
Skrytá hrozba: Prečo môže byť šťaveľ nebezpečný?
Do šťaveľovej polievky sa pridávajú vajcia, pretože bielkoviny a zdravé tuky pomáhajú vyvážiť kyselinu šťaveľovú. V nadbytku môže táto kyselina zaťažovať obličky.
Hlavné riziká spojené s kyselinou šťaveľovou:
- Tvorba obličkových kameňov
- Vyplavovanie vápnika z tela
- Podráždenie tráviaceho traktu

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova
Kto by sa mal šťaveľu vyhnúť?
Ľudia s problémami obličiek a močovými kameňmi: kyselina šťaveľová môže prispievať k tvorbe kameňov v obličkách.
S dnou: kyselina šťaveľová môže zhoršiť stav pri dne.
Ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu: vysoká kyslosť šťaveľa môže dráždiť sliznicu žalúdka.
Aj náchylní na alergické reakcie: alergia na túto rastlinu je zriedkavá, ale môže sa vyskytnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nič sa ku grilovanému mäsu nehodí tak ako táto omáčka. Prísady nájdete na lúke
Urobte koláč a listy pridajte k čučoriedkam. Budú pokryté kilogramami ovocia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.