10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Boris Medvedev).
Domáca marináda na bravčovú krkovičku je spôsob, ako zvýrazniť šťavnatosť mäsa a dodať mu jedinečnú chuť. Stačí pár ingrediencií a trochu trpezlivosti, aby sa z obyčajného kusu bravčového mäsa stala hviezda grilovania.

Foto: shutterstock/Boris Medvedev
Ak chcete, aby bola krkovička šťavnatá, aromatická a dobre prepečená, je marinovanie kľúčovým krokom. Samotná soľ a korenie nestačia, až správna kombinácia korenia, oleja, horčice a niekoľkých prísad zvýrazní plnú chuť. Ak je mäso dobre pripravené, ani po niekoľkých minútach na grile nie je suché alebo tvrdé. Je to jednoduchý spôsob, ako premeniť zdanlivo obyčajný kus na niečo naozaj výrazné. Vyskúšajte ho pri najbližšej príležitosti a uvidíte, že zmizne z grilu rýchlejšie ako klobása.
Najlepšia marináda na grilovanú bravčovú krkovičku. Klasika, ktorá nikdy nesklame
Pri bravčovej krkovičke, ktorá obsahuje veľa tuku a vlákniny, sa oplatí vsadiť najmä na prísady, ktoré jej dodávajú chuť a pôsobia ako prirodzené zmäkčovadlo. Vďaka takejto zmesi je mäso po grilovaní šťavnaté, dobre prepečené a aromatické do posledného sústa. Čo potrebujete na prípravu? Odporúčame.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 PL repkového oleja
- 2 PL horčice
- 2 PL kečupu
- lyžica medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- pol čajovej lyžičky štipľavej alebo údenej papriky
- pol čajovej lyžičky korenia
- čajová lyžička soli
Recept na grilovanú bravčovú krkovičku. Šťavnaté mäso bez spálenia
Grilovaná bravčová krkovička neznáša náhlenie. Potrebuje čas na marinovanie aj pokojné a rovnomerné pečenie. Vďaka tomu je krkovička jemná, šťavnatá a aromatická, pričom krásne zhnedne a zachová si všetku šťavu vo vnútri. Neponáhľajte sa, inak prídete o chuť.
Spôsob prípravy:
- Opláchnite kúsky bravčovej krkovičky, osušte ich papierovou utierkou a zľahka narežte okraje, aby sa na grile nezvlnili. Všetky prísady na marinádu dôkladne premiešajte v miske, aby vznikla hustá aromatická pasta.
- Plátky mäsa potrite zmesou z oboch strán a dôkladne ju votrite do štruktúry krkovičky. Preneste ju do vzduchotesnej nádoby (alebo vrecka so zipsom), uzavrite a vložte do chladničky na minimálne 12 hodín. Ak máte menej času, postačia aj 3 – 4 hodiny, ale chuť nebude taká hlboká.
- Jednu hodinu pred grilovaním vyberte mäso z chladničky. Položte ho na rozohriaty gril a opekajte 5 až 6 minút z každej strany, kým sa pekne nezafarbí a na okrajoch nebude chrumkavé. Neotáčajte ho príliš často, nech sa dobre opečie. Ak máte gril s poklopom, na chvíľu ho zatvorte. Podávajte s pečenými zemiakmi, domácim šalátom alebo chrumkavou bagetou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si pripravíš STEAK ako z top reštaurácie! Jediná chyba z neho spraví suchú podrážku
Tieto fašírky robím počas sezóny raz týždenne. Rodina ich má radšej ako tie z mletého mäsa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.