V Kórei jedia nonstop. Stačí vám len pár druhov zeleniny, omáčka a korenie. Mám recept pre začiatočníkov
2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gontabunta). Kimči je tradičné kórejské jedlo. Pozostáva z nakladanej zeleniny a poskytuje veľa živín. Toto jedlo má svojich priaznivcov po celom svete vrátane našej...
2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gontabunta).
Kimči je tradičné kórejské jedlo.Pozostáva z nakladanej zeleniny a poskytuje veľa živín.Toto jedlo má svojich priaznivcov po celom svete vrátane našej krajiny.Chceli by ste ho ochutnať?Uložte si náš recept na kimči.
Ako pripraviť kimči doma? Foto: shutterstock.com/gontabunta
Kimči sa skladá z fermentovanej alebo nakladanej zeleniny. Zvyčajne ide o čínsku kapustu, reďkovku, uhorku a pažítku. Pokrm sa vyznačuje ostrou chuťou, pretože na jeho prípravu sa tradične používajú nahrubo mleté sušené chilli papričky. V Kórei slúži ako predjedlo, ale objavuje sa aj pri iných jedlách alebo ako prísada do jedál.
Ako si pripraviť kimči doma?Korenie je charakteristickým znakom ázijskej kuchyne
Samozrejme, kimči môžete pripraviť aj z iných ingrediencií, ako sú krevety, hrušky, kaleráb alebo ančovičky. Všetko závisí od vašich preferencií. Klasický recept je však najjednoduchší a podľa môjho názoru aj najchutnejší. Uhorky zaručujú výraznú, kyslú a pikantnú chuť. Tu je zoznam produktov potrebných na prípravu pokrmu:
1 kg čínskej kapusty,
4 jarné cibuľky,
1 mrkva
1 reďkovka,
4 strúčiky cesnaku,
1 lyžička strúhaného zázvoru,
1/4 šálky soli,
2 PL cukru,
3 PL rybacej omáčky,
1 čajová lyžička sójovej omáčky,
2 čajové lyžičky chilli papričiek.
Základom kimči je čínska kapusta, ktorá sa pred pridaním zvyšných surovín osoli. Foto: shutterstock/mnimage
Urobte si rýchle kimči.Recept je naozaj jednoduchý
Kimči je nízkokalorické jedlo. Je zdrojom vlákniny, vápnika, vitamínu C a betakaroténu. Môžete ho jesť surové alebo ho použiť na prípravu polievky či smaženej ryže. Tu sú stručné pokyny na prípravu:
1. Kapustu rozdeľte na časti. Každý list posypte soľou.
2. Nechajte 2 hodiny odstáť, aby sa soľ vstrebala.
3. Nakrájajte mrkvu, reďkovku, cibuľu a zázvor.
4. V miske zmiešajte rybaciu omáčku so sójovou omáčkou, cukrom a chilli.
5. Kapustu scedíme a nakrájame nadrobno.
6. Všetku zeleninu zmiešajte dohromady. Pridajte marinádu a všetko dôkladne premiešajte.
7. Kimči vložte do pohárov a počkajte 3 dni.
8. Po uplynutí tejto doby môžete poháre uložiť do chladničky a pochutnať si na pokrme.
Na Kimchi som sa stala závislá na dovolenke v Južnej Kórei a mojim cielom bolo ho pripravi tak ako mi tam chutilo aj doma. 🫰🏼🇰🇷 Nižšie nájdete krok po kroku postup ako si ho pripraviť.. vyskúšate?? *Z uvedeného množstva mi vyšiel jeden plný 3,7l pohár* Základ: – 3,5 kg pekingská kapusta – 180g soľ Zelenina: – 150g biela reďkovka – 400 g mrkvya – 200 g jarná cibuľka – 1 hruška nashi (voliteľné) Zálievka 1 (tepelná príprava): – 300 ml voda – 45 g ryžová múka – 36 g cukor Zálievka 2(studená príprava): – 90 g cesnak – 30 g zázvor – 150 g cibuľa – 180 ml rybacia omáčka – 180 g pálivá paprika gochugaru (pre menej pikantnú variantu odporupčam použiť menšie množstvo cca 100g) Postup: 1. Kapustu nakrájaj a poriadne nasoľ. Premiešaj a nechaj odležať cca 2 hodiny. 2. Zatiaľ si priprav prvú zálievku (keďže potrebuje chladnúť). V hrnci zohrej vodu a keď sa začnú vytvárať bublinky, pridaj ryžovú múku. Keď začne hustnúť vmiešaj cukor. Priveď k varu, následne odstav a nechaj vychladnúť. 3. Zeleninu (reďkovka, mrkva, jarná cibuľka a naši hruška) si nakrájaj na tenké prúžky. 4. Rozmixuj cesnak, cibuľu, zázvor a rybaciu omáčku. Vo väčšej miske zmišaj spolu s gochugaru (množstvo si uprav podľa levelu pálivosti, ktorú preferuješ). Pridaj vychladnutú varenú zalievku a premiešaj. Vznikne ti taká akoby pasta do ktorej primiešaj nakrájanú zeleninu. 5. Po dvoch hodinách zlej vodu z nasolenej kapusty a poriadne premy. Premývaj dovtedy, kým sa kapusta nezbaví väčšiny soli. (Preplachovala som cca 4x). Potom kapustu zbav čo najviac vody a zmiešaj s pripravenou zmesou. 6. Hotové kimchi natlač do velkého skleneného poháda alebo inej vhodnej nádoby. Premiestni na tmavé miesto cca 20 stupňov (podlož tanierom, zvykne vytiecť). Vrchnák nezatváraj len ho jemne polož na vech pohára. Nechaj kvasiť po dobu cca 1-3 dňa. Priebežne ochutnávaj. 7. Následne uzavri a ukiestni v chadničke. Pri správnej hygiene vydrží aj pol roka. *Pri výrobe je naozaj dôležtié dodržiavat hygienu a najmä mať poriadne umytý pohár, aby sa do neho nedostalo baktérie a nesplesnivelo* #kimchi#southkorea
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.
12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Damir Khabirov). Je lepšie nejesť večer vôbec, alebo si radšej dať ľahkú večeru? A čo presne si môžem dovoliť,…
12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/HenadziPechan). Unavení z drhnutia zaschnutých zvyškov jedla v mikrovlnke? Zabudnite na drahé chemické prípravky a hodiny námahy! Máme pre…
12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Marinády na morčacie mäso vybrané z dokonale zložených ingrediencií môže posunúť chuť nášho pokrmu na inú úroveň.…
12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). S čím pomáha skorocel indický? Pravdepodobne ste už viackrát počuli, že je to dobre vstrebateľná vláknina. Jej…
12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fast-stock). Čo dať na okno namiesto záclon? Zavesenie záclon nie je jediným riešením, ktoré treba zvážiť pri zariaďovaní bytu…
13.5.2025 Redakcia Auto trendy - Carlos Ghosn, kontroverzný exšéf, predpovedá zánik kedysi slávnej automobilky. Zlyhanie manažmentu alebo osobná pomsta?
13.5.2025 Redakcia Auto trendy - Elektrický sedan po štyroch rokoch intenzívnej taxislužby prekvapil expertov svojou výdržou. Nová majiteľka kúpila vozidlo za štvrtinu pôvodnej ceny – ukázalo sa to ako výhodný…
12.5.2025 Redakcia Auto trendy - Agenti tajnej služby USA, ktorí bránia prezidenta, sa musia naučiť ovládať aj manuálnu prevodovku. Automobilka General Motors im na to dodala špeciálnu flotilu vozidiel vrátane…
12.5.2025 Redakcia Auto trendy . Chcete si kúpiť auto, ktoré vás nebude trápiť častými opravami? Prečítajte si, ktorým modelom sa radšej vyhnúť, ak nechcete neustále navštevovať servis.
12.5.2025 Redakcia Auto trendy - Porucha systému, ktorú mnohí ignorujú, môže viesť nielen k závažným nehodám, ale aj k vysokým pokutám a odobratiu technického preukazu. Prečo by ste nemali podceňovať…
12.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kúpa ojazdeného auta môže byť finančnou pascou, ak nepoznáte zákulisné praktiky predajcov. Skúsení obchodníci využívajú overené triky, ktorými vás môžu pripraviť o stovky až tisíce…
Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.